Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tulee älähdys SDP:stä: “Syytökset tahallisesta viivyttämisestä ovat perusteettomia”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hallituspuolueet kirjoittavat uudelleen totuutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan toiminnasta. Näin toteaa SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Kim Berg.

Demokraatti

Demokraatti

Bergin mukaan hallituspuolueiden edustajien syytökset valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) kohtaan asioiden käsittelyn tahallisesta viivyttämisestä ovat perusteettomia.

– Päinvastoin hallituspuolueet ovat itse käyttäneet tällä viikolla tuntikausia valiokunnan kantoja koskevien mietintöjen muokkaamiseen ja viivyttäneet toimeentulotukea ja asumistukea koskevien esitysten käsittelyä niin, että tavoiteaikataulusta ollaan jäljessä, Berg toteaa tiedotteessa.

Hänen mielestään “on käsittämätöntä, että hallituspuolueiden edustajat pyrkivät vierittämään vastuun omasta toiminnastaan oppositiolle”.

“On surullista, että hallitusryhmät haluavat piilottaa leikkausten vaikutukset suomalaisilta.”

Esimerkiksi torstai-iltana hallituspuolueet viivästyttivät asumistukileikkausten käsittelyä useilla tunneilla, Berg kertoo. Hänen mukaansa puolueet poistaa virkamiesten kirjoittamasta mietintöluonnoksesta osia, joissa kuvattiin asumistuen leikkausten negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin.

– On surullista, että hallitusryhmät haluavat piilottaa ajamiensa sosiaaliturvaleikkausten todelliset vaikutukset suomalaisilta. Hallituspuolueiden syytösten taustalla onkin ilmeisesti halu kääntää huomio omasta tosiasioiden piilottelusta toisaalle, jotta ihmisiltä unohtuisi, miten kylmää politiikkaa Orpon hallitus on tekemässä.

Lisää aiheesta

SDP:N sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat Bergin mukaan sitoutuneita siihen, että valiokunta saa sosiaaliturvan leikkauksia ja indeksijäädytyksiä koskevat esitykset käsiteltyä ajallaan.

Valiokunta pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen, jotta mietinnöt valmistuvat varmasti määräajassa, hän painottaa.

– Hallituspuolueita tämäkin on tuntunut harmittavan. On kuvaavaa, että hallituspuolueiden edustajat ovat huolestuneempia kokouksiin käytetystä ajasta kuin siitä, että pienituloisten suomalaisten toimeentuloa merkittävästi heikentävät, 1,5 miljardin euron sosiaaliturvaleikkaukset tulevat käsitellyksi asiallisesti ja huolella. Se kertoo paljon hallituksen asenteista heikommassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan.

“Haluamme keskittyä tilanteen rauhoittamiseen.”

Berg muistuttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vielä työtä jäljellä, “eivätkä hallituspuolueiden edustajien perättömät syytökset helpota yhteistyötä valiokunnassa”.

– Me SDP:n edustajat olimme päättäneet, että haluamme tässä vaiheessa keskittyä tilanteen rauhoittamiseen, jotta työ saadaan vietyä loppuun ajallaan ja järjestyksessä. Samaa rakentavaa lähestymistapaa olisimme toivoneet myös hallitukselta. Ikävää, että hallituspuolueista päätettiin asiaan keskittymisen sijasta lähteä tarpeettoman syyttelyn tielle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE