Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kärhämä sote-valiokunnassa jatkuu – neljä hallituspuolueiden edustajaa: ”Toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden kansanedustajat Mia Laiho (kok.) (kuvassa), Minna Reijonen (ps.), Henrik Wickström (r.) ja Päivi Räsänen (kd.) nostavat esille yhteisen huolensa valiokunnan työtavoista ja toiminnasta.

Demokraatti

Demokraatti

Hallituspuolueiden edustajat jättivät tällä viikolla puhemiesneuvostolle kirjeen, jossa esitetään huoli valiokunnan johtamisesta ja käsittelyaikataulujen pettämisestä. Valiokuntaa johtaa kansanedustaja Krista Kiuru (sd.).

Kansanedustajien mukaan valiokunnan työn viivästyminen on äärimmäisen poikkeuksellista ja haitallista.

– Tilanne vahingoittaa tällä hetkellä valiokunnan jäsenten työhyvinvointia, muiden valiokuntien työtä sekä loppukädessä koko eduskunnan toimivuutta”, he toteavat tiedotteessa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo olleensa huolissaan valiokunnan työn sujuvuudesta ja toiminnasta sen alkumetreiltä saakka.

– Valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on huolehtia, että valiokuntaan lähetetyt asiat hoidetaan ilman aiheetonta viivytystä.

ERITYISEN tärkeää tämä on hänen mukaansa, kun kyse on budjettilaeista ja kiireellisistä lakiesityksistä.

Lisää aiheesta

– Olemme yli kuukauden ajan pitäneet sosiaali- ja terveysvaliokunnassa suuren määrän ylimääräisiä kokouksia sekä kokouksia, jotka ovat menneet päällekkäin muiden valiokuntien kanssa. Tästä huolimatta asiat eivät ole edenneet sovittujen aikataulujen puitteissa.

Valiokunnan työn tehottomuus ja päällekkäiset kokoukset ovat vaikeuttaneet edustajien osallistumista muiden valiokuntien kokouksiin ja työtehtäviensä hoitamiseen, Laiho sanoo.

– Tämä uhkaa viivästyttää jo koko eduskunnan normaalia budjettikäsittelyä ja kuormittaa sekä edustajia että virkamiehiä kohtuuttomasti.

KANSANEDUSTAJAT toivovat, ”että hallituksen ja opposition yhteistyö voisi toimia kaikkien muiden valiokuntien tapaan hyvässä parlamentaarisessa hengessä”.

– Asioiden tahallinen viivästyttäminen on demokratiaa halventavaa.

Minna Reijonen istui valiokunnassa jo viime eduskuntakaudella ja hänen mukaansa yhteishenki tuntuu nyt toisenlaiselta.

– Olin silloin oppositiossa, jolloin veimme yhdessä asioita eteenpäin hyvässä yhteishengessä silloisten hallituspuolueiden kanssa. Muokattiin mietintöjä ja tarvittaessa jätimme eriäviä mielipiteitä ja vastalauseita.

EDUSTAJAT toivovat, että ”valiokunnan toiminta voisi normalisoitua”, ja että ”asiat käsiteltäisiin muiden valiokuntien tapaan asianmukaisesti ja demokratiaa kunnioittaen”.

– Suurin vastuu valiokunnan työskentelytavoista ja asioiden sujuvasta käsittelystä on puheenjohtajalla. Tällainen toiminta ei ole hyväksi eduskuntalaitoksen arvokkuudelle.
Meidän pitäisi toimia esimerkkinä suomalaisille hyvistä toimintatavoista, Henrik Wickström toteaa.

Päivi Räsänen vaatii korjausta pikaista korjausta työskentelyilmapiiriin.

– Poliittisista erimielisyyksistä huolimatta valiokuntatyössä on mahdollista toimia keskinäisen kunnioituksen pohjalta ja hyvässä hengessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE