Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli notifikaatio-tunnustus kokoomuksestakin: “Mahdotonta päästä pakoon”

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kertoo Pohjalaisen kirjoituksessaan kannattavansa sote-uudistuksessa aitoa valinnanvapautta.

Demokraatti

Demokraatti

– Valitettavasti hallituksen sote-uudistuksessa siitä ei ole kyse, ja sen viimeisetkin rippeet menivät perustuslakivaliokunnan lausunnon myötä. Kritiikkini kohdistuu edelleen sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuuteen, jota pidän ongelmallisena.

Viime viikkoina on taitettu peistä siitä, tarvitseeko sote notifioida eli pitääkö sen oikeudellisuus tarkastuttaa EU:lla. Nyt hallituspuolue kokoomuksestakin myönnetään jo Kosken suulla ongelmat.

– Arvioin valinnanvapauden kohtaloa ongelmalliseksi jo vuosi sitten. Se on ongelmallinen ennen muuta EU-oikeuden näkökulmasta. Sote-uudistuksen valinnanvapauslain suhteen on olemassa merkittävä riski, että laki jumiutuu EU-oikeudelliseen tarkasteluun pitkäksi aikaa, eikä sitä voida toimeenpanna samaan aikaan muun uudistuksen kanssa. On poliittinen päätös, olemmeko valmiita hyväksymään maakuntauudistuksen ilman takeita, että valinnanvapaus lopulta toteutuu halutussa muodossa, Koski kirjoittaa.

Koska hallitus päätti jättää notifikaation tekemättä korkeimman hallinto-oikeuden suosituksesta huolimatta, jää valinnanvapauslain kohtalo Kosken mukaan epävarmaksi, vaikka se hyväksyttäisiinkin eduskunnassa.

– Valinnanvapauslaki joutuisi komission ja EU-tuomioistuimen arvioitavaksi todennäköisesti kanteluiden kautta joka tapauksessa, koska siinä julkisen puolen sote-keskus saa konkurssisuojan vuoksi EU-lainsäädännön kieltämää valtiontukea, Koski sanoo suoraan.

– On kiistatonta, että sote-uudistuksen valinnanvapauslakia ei voi säästää Euroopan komission syynäykseltä. Toimivilla sisämarkkinoilla valtiontuki on ankarasti säänneltyä. Euroopan komission valtiontukitarkastelua on mahdotonta päästä pakoon.

Koski sanoo, että komission jälkikäteinen tarkastelu voisi pahimmillaan tarkoittaa koko valinnanvapausuudistuksen toimeenpanon keskeytymistä osittain tai kokonaan, kunnes komissio on ottanut kantaa järjestelmän valtiontukikysymyksiin EU-oikeuden yhteensopivuuden näkökulmasta. Tällöin maakuntauudistuksen toimeenpano etenisi, mutta valinnanvapaus ei välttämättä kaikilta osin.

– Kyse on poliittisesta päätöksestä, ollaanko uudistuksessa valmiita etenemään ilman takeita valinnanvapauslain toteutumisesta kaavaillulla tavalla.

– Myös perustuslakivaliokunnan mukaan EU-notifikaatiota olisi vielä arvioitava uudelleen. Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan valinnanvapauslain soveltamisen aloittamista tulisi lykätä, mikäli valinnanvapausjärjestelmän laillisuutta ei pystytä varmistamaan EU-oikeuden näkökulmasta.

– Viimeksi tämän viikon keskiviikkona sote-saagaan tuli uusi käänne, kun hallitus päätti sittenkin lähettää valinnanvapauslain komission arvioitavaksi niin sanotulla oikeusvarmuusilmoituksella. Edelleen epävarmuutta aiheuttaa, estääkö nyt EU-komissiolle tehtävä ilmoitus uuden lain voimaansaattamisen vai ei. Toimeenpano saattaa siitä huolimatta keskeytyä yhdestäkin komissiolle tehtävästä kantelusta.

Kosken kirjoituksesta uutisoi kokoomuksen oma lehti Verkkouutiset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE