Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Nyt tuli vahva vetoomus nuorisotyön puolesta – ”Säästöjen seurauksia maksetaan vielä pitkään ja kalliisti”

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi vetoaa kuntiin, kirkkoon, valtioon ja muihin nuorisotyön rahoittajiin, ettei poikkeusoloissakaan nuorisoalalta leikattaisi resursseja tai nuorisotyötä tekeviä lomautettaisi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Jos nuoret unohdetaan kriisin keskellä, poikkeusolojen säästöjen seurauksia maksetaan sekä kunnissa että valtakunnallisesti vielä pitkään ja kalliisti. Akuutin kriisijohtamisen keskellä toivomme päättäjien muistavan, että selvitäkseen yhteiskuntamme tarvitsee hyvinvoivia nuoria nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm tiedotteessa.

Allianssin mukaan nuorten syrjäytyminen on vaarassa lisääntyä, kun palvelut ovat heikommin saatavilla. Koulutus, harrastukset, kuntouttava työtoiminta ja mielenterveyden haasteiden tuki on muuttunut verkkotyöskentelyksi tai osin jopa peruuntunut kokonaan.

– Mielenterveysongelmat ovat nuorten keskuudessa hälyttävän yleisiä jo nyt, ja monin tavoin poikkeuksellinen ja raskas aika kasvattaa monen nuoren psyykkistä kuormaa. Tarve palveluille on suuri erityisesti niillä nuorilla, joilla on kasaantunutta huono-osaisuutta, Allianssi muistuttaa.

Kaikilla nuorilla ei välttämättä ole omaa tietokonetta tai sellaista puhelinta, johon voisi ladata sovelluksia, Allianssi huomauttaa. Näin ollen kaikilla nuorilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia osallistua sosiaalisen median kanavissa tai käyttää digitaalisia palveluja.

– Tämä aiheuttaa eriarvoisuutta ja eristää osan nuorista yhteisöstään.

Allianssin tekemästä kyselystä selviää, että koronavirustilanne on siirtänyt valtaosan nuorisotyöstä verkkoon. Nuorisoalan toimijoille suunnatussa kyselyssä 80 prosenttia vastaajista ilmoitti siirtyneensä tekemään työtään etänä.

Kyselystä selvisi myös, että joissakin kunnissa on jo alettu lomauttaa nuorisotyöntekijöitä. Allianssi moittii lomautuksia lyhytnäköisiksi, sillä nuorisotyön tarve ei ole kadonnut mihinkään – päinvastoin.

Allianssi muistuttaa, että myös aluehallintovirastot suosittelevat, että nuorisotyöntekijät jatkavat työtään nuorten parissa.

”Nuorilla on juuri paljon kysymyksiä ja tarvetta henkilökohtaiseen ohjaukseen, ja siihen tarvitaan henkilökuntaa ja uusia välineitä. On tärkeää luoda turvallisuuden tunnetta ja olla vastaamassa kysymyksiin, joita nuorilla tämä poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa. Nuorisotyön tehtäviin kuuluvat oikean tiedon antaminen ja tarvittaessa henkilökohtainen ohjaus ja neuvonta”, Aluehallintoviraston sivuilla linjataan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE