Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Poikkeuksellinen arki koettelee perheiden jaksamista, eikä koti ole kaikille turvallinen – Ensi- ja turvakotien liitto tehostaa verkkoauttamista

Koronan vuoksi monien perheiden elämä rajoittuu nyt omaan kotiin. Ensi- ja turvakotien liitto näkee tilanteessa myönteisen mahdollisuuden puuhata enemmän yhdessä, kun yhteistä aikaa on enemmän. Liitto kuitenkin muistuttaa, että pulmat voivat myös kärjistyä ja perheiden yksinäisyys tuntua ylivoimaiselta. Liitto tehostaakin nyt verkkoauttamista.

Demokraatti

Demokraatti

− Ihan kaikkien perheiden jaksamista koetellaan ja vanhempien luovuutta kysytään tässä tilanteessa. Perheiden tukemiseksi lisäämme chatin aukioloaikoja ja autamme tehostetusti verkossa, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä  tiedotteessa.

Kun yhteistä tekemistä joudutaan rajoittamaan ja monen perheen kannalta tärkeät harrastukset ja yhteiset henkireiät – kuten vertaistukiryhmät – on peruttu, voi liiton mukaan korona-tilanteeseen liittyvä huoli ja epävarmuus tuntua ahdistavalta ja lisätä erilaisia pelkoja. Liitto muistuttaa, että huolen ja ahdistuksen tunteita on hyvä purkaa toisen aikuisen kanssa, koska vanhempien tärkeä tehtävä on lievittää lasten kokemaa hätää tai epävarmuutta.

– Jutteleminen chatissä usein jo helpottaa. Se, että saa kertoa mieltä painavista asioista tai kysyä neuvoa omaan tilanteeseen. Chateissa meillä vastaavat Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten asiantuntijat, Särkelä kertoo.

Kaikki liiton chatit ovat avoinna arkisin kello 10–15 ainakin maaliskuun loppuun. Turvakodeista saa liiton mukaan kriisitilanteessa aina apua ja niihin voi soittaa. Valitettavasti kaikille koti ei ole turvallinen paikka, liitto muistuttaa.

− Suurin huoli meillä on perheistä, joissa on jo valmiiksi vaikeuksia. Elinpiirin pieneneminen voi kärjistää erotilanteen ristiriitoja, lisätä väkivaltaa, päihteiden käyttöä tai kuormittaa vauvaperheiden vanhempia, Särkelä kertoo.

Kotiin voi liittyä pelkoa, ahdistusta ja huolta ja uuden epävarman tilanteen tunteet voivat purkautua riitoina ja uhkaavina tilanteina. Arjen rutiinien puuttuminen ja turvaverkoston murtuminen voi ajaa parisuhteen kriisiin, ja joskus päihteet voivat olla pakokeino poikkeuksellisista arjen olosuhteista.

− Se on varmaa, että perheiden haasteet mielenterveyden ja päihteiden kanssa eivät ainakaan tässä tilanteessa vähene.

Liitto muistuttaa, että vaikkei ystäviä ja sukulaisia voi tavata kasvotusten, voi yhteyttä pitää puhelimitse, videopuheluilla tai vaikkapa Skypen välityksellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE