Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli viesti Bakusta: “Aika harva ajattelee, että päätöspäivä olisi perjantai”

LEHTIKUVA / AFP / ALEXANDER NEMENOV

Kansainväliset ilmastokokoukset ovat kuuluisia venymisestään yliajalle, eikä Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa pidettävä COP29-kokous näytä olevan poikkeus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokouksen pitäisi päättyä perjantaina, mutta Suomen pääneuvottelijan Marjo Nummelinin mukaan todennäköisempää on, että kokous venyy ainakin lauantai-iltaan.

-  Nämä ovat tietysti vain arvauksia, mutta aika harva ajattelee, että päätöspäivä olisi perjantai, Nummelin kertoi STT:lle puhelimitse Bakusta keskiviikkona.

Suomalaisneuvottelijat kertoivat viime viikonvaihteessa ensimmäisen kokousviikon päättyneen sekaviin tunnelmiin. Nummelinin mukaan tilanne on hieman helpottanut eri maiden ministereiden tultua edesauttamaan neuvotteluja.

-  Se on ihan selvää, että mitään helppoja ratkaisuja ei ole näköpiirissä, mutta samalla täällä kuitenkin tehdään töitä ihan kellon ympäri, Nummelin kertoo.

Hänen mukaansa ensimmäinen kokonaisuutta käsittelevä luonnos päätöstekstiksi on luvassa ehkä jo myöhään keskiviikkona. Jos näin käy, kansalliset delegaatiot ja esimerkiksi EU pääsevät käsittelemään tekstiä torstaina.

VAIKEIMPIA kysymyksiä on ollut kehittyville maille suunnattavan ilmastorahoituksen lisääminen nykyisestä 100 miljardista dollarista vuodessa.

Australian ilmastoministerin Chris Bowenin mukaan uudeksi rahoitussummaksi on ehdotettu kehittyvien maiden taholta 400-900 miljardia, kun kehittyneet maat ovat puhuneet 200 miljardista.

Perinteisiä teollisuusmaita hiertää myös se, etteivät vaurastuneet ja päästöjään kasvattaneet maat, kuten Kiina, halua mukaan maksajien joukkoon.

Toinen erimielisyyden aihe ovat päästövähennykset ja sitoutuminen viime vuonna Dubain ilmastokokouksessa tehtyyn päätökseen, jonka mukaan irtautuminen fossiilisista polttoaineista on käynnistettävä.

Nummelin kertoo STT:lle arabimaiden ryhmän olleen tässä erityisen hankala.

-  Sen puheenvuoroissa ei haluta edes sitoutua siihen, mitä on vuosi sitten sovittu, Nummelin kuvailee.

Niilo Simojoki/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE