Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

OAJ:n Luukkainen pelkää “rysähdysleviämistä” – “On kummallista, että tässä ei tapahdu toimenpiteitä” – entä jos moni opettaja sairastuu yhtä aikaa?

Nora Vilva
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vetoaa, että kunnat alkavat priorisoida opettajia, myös varhaiskasvatuksen opettajia ja muita avainryhmiä kolmansien rokoteannoksien antamisessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hänen mukaansa on tunnustettava, että koulut, oppilaitokset ja koko ajan pyörivät päiväkodit ovat lukuvuoden alussa potentiaalisia koronan ”rysähdysleviämisen paikkoja”. Luukkaisen mukaan tämän mahdollisen uhkan estämiseksi pitäisi nopeasti panna rokotukset liikkeelle esimerkiksi opettajille.

– Sanon voimakkaasti, että jos meillä on toistakymmentätuhatta koronatartuntaa päivässä ja aiotaan pitää koulut auki, kaikki toimet pitää tehdä ja ottaa järki käteen ja rokottaa näitä ihmisiä, Luukkainen toteaa.

– Tämä on kummallista, että tässä ei tapahdu toimenpiteitä. Kaikki tietävät, että kohta menee melkein miljoona lasta ja nuorta yhteen. En ole juuri havainnut mitään ennakoivia toimenpiteitä kahden viikon aikana, Luukkainen sanoo niin valtion, kuntien kuin terveysviranomaistenkin suuntaan.

– Tuntuu kuin THL:ssä vähäteltäisiin sitä, että kouluissa todellakin taudit nyt mylläävät ja leviävät. Ei THL näy siitä paljon hetkauttavan korvaansa. En tiedä miksi. Jo ennen joulua tauti pyöri nuorison keskuudessa. Ei tässä voi kuin ihmetellä ja kysyä, miksi ei tehdä mitään.

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä vilkas keskustelu siitä, pystytäänkö yhteiskunnan kriittiset toiminnot turvaamaan koronan levitessä ennenkokematonta vauhtia. Huolta on myös muun muassa terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä.

Luukkainen muistuttaa, että myös esimerkiksi varhaiskasvatuspuolella on jo muutoinkin pulaa henkilöstöstä. Hän pitää mahdollisena, että koronan myötä voi paikoin tulla tilanne, jossa ei löydetä tarpeeksi myöskään perusopetuksen opettajia, jos moni sairastuu yhtä aikaa.

Luukkainen viittaa julkiseen keskusteluun ja toteaa, että mikäli karanteenin lyhentämistä vaaditaan yhteiskunnan eri sektorien pysymiseksi liikkeessä, yhtä lailla on vaadittava avainryhmien rokottamista.

Hän ei halua lähteä antamaan neuvoja, ketkä opettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien lisäksi olisivat nopeasti rokotettavia ryhmiä. Luukkainen kuitenkin kiittää Vantaan toimintaa siinä, että kaupunki tarjoaa kaupungin työntekijöille kolmatta koronarokotusta ilman ajanvarausta.

“Ainoa peruste, joka voisi tulla kyseeseen joululomien pidentämiselle.”

Koulujen on määrä alkaa Suomessa ensi viikolla joululomien jälkeen. Se alkaa lähiopetuksena. Ainakaan Luukkaisen tiedossa ei ole, että kunnissa oltaisiin siirtymässä etäopetukseen.

Ennen joulua käytiin myös keskustelua, pitäisikö joululomia koronan takia pidentää. Tälle OAJ ja Luukkainen ei ole lämmennyt eikä oikein lämpene nytkään.

– Ainoa peruste, joka voisi tulla kyseeseen joululomien pidentämiselle muutamalla päivällä on se, että siihen pitäisi paketoida opettajien ja oppilaiden rokottaminen. Muuten sillä ei ole mitään merkitystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät joulun alla koronaviruksen torjunnan suositukset opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille sekä toiselle astelle ja korkeakouluille.

– Kunnat ovat toimivaltaisia opetuksen turvallisen järjestämisen suhteen. Valtakunnallisesti on annettu ohjeita ilmanvaihdosta, maskeista, opetuksen terveysturvallisuuden edistämisestä. Kunnat toimeenpanevat näitä, ja jos ei riitä, pystyvät paikallisesti siirtymään etäopetukseen, opetusministeri Li Andersson (vas.) tviittasi 30.12.

Luukkainenkin toteaa, että ohjeistuksissa on hyvin esitetty perusasiat, joilla kouluissa voidaan toimia. Hän painottaa, että ohjeista on myös pidettävä kiinni ja sanoo kriittisesti, ettei moni kunta ole tehnyt pariin vuoteen mitään esimerkiksi parantaakseen koulujen ilmastointia.

Lisäksi OAJ:n tietojen mukaan lapsia, varhaiskasvatuksen opettajia ja opettajia vaihtelee opetusryhmien välillä silloinkin kun ei olisi taudin leviämisen estämiseksi pitänyt. Luukkainen kantaa tästä huolta.

– Osa noudattaa ohjeita, totta kai, hän jatkaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla on käynnissä työ, jossa selvitetään pikatestien laajaa käyttöä muun muassa kouluissa. Luukkainen toteaa suhtautuvansa positiivisesti valtion kustantamiin pikatesteihin mutta sanoo, ettei itse osaa ottaa kantaa, miten niiden tekeminen koulumaailmassa järjestettäisiin.

“Tällä hetkellä on käsitys, että kouluun voi mennä turvallisin mielin.”

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen painottaa, että siitä lähdetään, ettei lapsia ja nuoria laiteta enää rajoitusten piiriin. Koulutyö jatkuu lähiopetuksena eikä esimerkiksi joululomaa nähdä tarpeelliseksi pidentää.

– Lasten ja nuorten pääsyn estäminen koulutukseen (Suomessa keväällä 2020) aiheutti lukuisia ongelmia ja syvensi niiden ongelmia, joilla oli haasteita jo ennestään. Siksi lasten ja nuorten pitäminen koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa on Vantaalle keskeinen tavoite, hän toteaa.

– Nythän on todella iso piikki tartunnoissa noin 20-vuotiailla. Nyt kun ei olla koulutuksessa vaan vapaalla, tartuttavuus ja sairastaminen on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin aika hyvien turvallisuusjärjestelyjen piirissä koulutuksessa. Eiväthän nuoret kotona ole, vaan lähtevät ulos ja kokoontuvat. Ennen kaikkea suuret kauppakeskukset ovat olleet joukkokokoontumisten paikkoja. Niissä ei valitettavasti muisteta maskin käyttöä. Kouluissahan meillä on tiukat pelisäännöt ja niitä valvotaan, Viljanen näkee.

Viljasella ei ole sellaista käsitystä, että koulumaailmassa opetusryhmissä olisi ollut oppilaiden tai henkilöiden vaihtuvuutta ohi terveysturvallisuusohjeiden. Näin ei ole hänen mukaansa ainakaan Vantaalla.

– Hyvin on käyty henkilökunnan, opettajien ja varhaiskasvatuksen kanssa pelisäännöt ja noudatamme THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön terveysturvallisuusohjeita.

– Esimerkiksi joululomaan asti tilanne oli hyvin rauhallinen eikä juuri ollut sairastavuutta kouluissa tai varhaiskasvatuksessa. Ilmaantuvuus nousi muualla, Viljanen sanoo Vantaan tilanteesta.

Hänkään ei kuitenkaan uskalla lähteä ennustamaan, ettei etäkoululle tulisi omikron-aikana Vantaallakin käyttöä.

– Viruksen käyttäytymistä on vaikea ennustaa. Täytyy koko ajan seurata tilannetta ja toimia sen mukaan. Tällä hetkellä on käsitys, että kouluun voi mennä turvallisin mielin. Se voi olla jopa turvallisempaa nuorille olla valvotussa ympäristössä kuin esimerkiksi pidennetyillä lomilla, Viljanen uskoo.

Rokotusten hän sanoo rullaavan Vantaalla todella hyvin. Jo noin 30 % yli 12-vuotiaista on saanut Vantaalla kolmannen koronarokoteannoksen, kun Suomessa keskiarvo on 25 %:n tietämillä.

– Kaikki kaupungin varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijät riippumatta asuinkunnastaan voivat mennä Vantaalla ilman ajanvarausta rokotukseen. Aloitimme varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilöstön rokotusten priorisoinnin jo hyvissä ajoin joulukuussa. Pyrimme näin suojaamaan omaa henkilökuntaa sairastumiselta ennen kuin koulut avautuvat, Viljanen kertoo.

Jo huomenna Vantaa laajentaa rokotusta niin, että myös kaikki muut ulkopaikkakunnilla asuvat Vantaan kaupungin työntekijät kuin varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijät voivat mennä ajanvarauksetta rokotukseen.

Vantaa on laajentamassa ilman ajanvarausta rokottamisen kaikkiin muihinkin ulkopaikkakuntalaisiin kaupungin työntekijäryhmiin jo huomenna.

Lisätty viimeinen virke kello 21.17

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE