Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ohisalo: Poliisin lisärahat valuneet ICT:hen ja toimitiloihin – ministeri kommentoi nyt myös pahennusta herättänyttä tviittiään

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Keskusrikospoliisi vahvisti tänään, että eilisiltana Tampereen seudulla kiinniotetut kaksi miestä ovat Porvoon ampumisista epäillyt henkilöt.

Johannes Ijäs

Demokraatti

He ovat vuonna 1989 ja 1994 syntyneet miehet. Molemmat ovat Ruotsin kansalaisia. Porvoon viikonloppuisten tapahtumien osalta heitä epäillään kahdesta murhan yrityksestä. Porvoon uhrit ovat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliiseja.

Demokraatin tänään aamupäivällä haastattelema sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toteaa, että keskusrikospoliisi ja poliisiylijohtaja ovat tällä hetkellä ne tahot, jotka kommentoivat tapahtumia.

Huolensa viranomaisiin kohdistuneesta väkivallasta hän kyllä myöntää.

– Sanoin eilenkin, että poliisiin ja muihin viranomaisiin kohdistettu väkivalta on väkivaltaa koko yhteiskuntaa ja meitä kaikkia kohtaan. Poliisien tehtävä on kuitenkin turvata meidän arkea. Jos heidän turvallisuus vaarantuu, se on vakava tilanne.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi kirjoittaa tuoreessa blogimerkinnässään, että poliisin kohtaamien väkivaltatilanteiden määrä on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

– Onhan tämä huolestuttava suunta, johon meidän pitää kyllä kaikin keinoin puuttua, Maria Ohisalo sanoo.

Porvoon epäiltyjen ruotsalaisuudesta ministeri toteaa, että vakava väkivaltarikollisuus on monesti luonteeltaan kansainvälistä ja siihen vastataan parhaiten viranomaisten kansainvälisellä yhteistyöllä.

“Tämä on ongelma.”

Rinteen (sd.) hallitus pyrkii nostamaan poliisien määrää 300:lla. Ohisalo muistuttaa, että myös poliisien varustukseen täytyy satsata ja samoin rajavartiolaitoksen ulkorajavalvontaan.

Ministerillä on samansuuntainen viesti kuin kansliapäällikkö Salmella tänään blogissaan.

– Tässä menee sekaisin se, että sanotaanko, että poliisien resursseja on leikattu. Faktuaalisesti määrärahakehitys on ollut jossain määrin positiivinen. Välillä on leikattu ja sitten on paikattu. Välillä on paikattu hetkellisin paikkauksin. Sanotaan, että on vuoden määräraha johonkin ja sitten taas ensi vuonna sitä ei ole. Jatkuvuus ja ennakoitavuus pitäisi saada rahoitukseen takaisin, Ohisalo sanoo.

– Ylipäätään ongelma on ollut se, että kun on tullut lisärahoitusta, se on valunut ICT:hen ja toimitiloihin. Se ei ole mennyt poliisihenkilöiden palkkaamiseen. Tämä on ongelma, Ohisalo täsmentää.

– Vuotuiset määrärahat ovat vaihdelleet, sillä poliisi on tiettyinä vuosina saanut kertaluontoisesti lisärahoitusta uusiin hankkeisiin. Niille ei siis ole läheskään aina saatu pysyvää rahoitusta. Pakolliset ICT-, väline- ja toimitilamenot ovat syöneet lopunkin kasvuvaran. Nämä menot jatkavat edelleen kasvuaan. Näin on myös Rajavartiolaitoksella, Ilkka Salmi kirjoittaa hänkin blogissaan.

Kritiikkiä tviitistä.

Ohisalo tviittasi viikonloppuna tavalla, joka herätti myös pahennusta.

– Poliisin haasteet ovat moninaisia& valitettavasti aiempien hallitusten leikkaukset pol resursseihin myös näkyvät monessa. Tämä hallitus kääntää suunnan&lisää poliisien määrää ja resursseja. Samalla katse laajassa turvallisuudessa, rikosten ennaltaehkäisyssä, moniviranomaistyössä, hän kirjoitti.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen moitti ulostuloa ”harkitsemattomaksi ja mauttomaksi.”

– Nyt pitäisi antaa tuki haavoittuneille, rauha tutkinnalle ja keskittyä tulevaan. Ja pahoitella omaa lausuntoa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana viime kaudella toiminut Simon Elo närkästyi myös Ohisalon tviitistä.

– Erikoinen ja virheellinen väite sisäministeriltä. Edellinen hallitus kasvatti @SuomenPoliisi :n määrärahoja ja nosti poliisien määrää. Samoin nostimme tuntuvasti @Puolustusvoimat ja @Suojelupoliisi rahoitusta. Enpä usko että vasemmistohallitus panostaa näin turvallisuuteen, Elo tviittasi.

“Tämä ei ole minun keksintää tai politisointia.”

Ohisalo sanoo Demokraatille nyt, että hänen pointtinsa tviitissä oli nimenomaan se, että resurssilisäys ei mennyt konkreettiseen työhön kentällä eli henkilöiden määrään.

– Eli henkilöiden määrää lähdetään nyt nostamaan ja 300 nosto on meillä hallituksen tavoitteena.

Tviittinne herätti pahennusta.

– Kai se pahennus oli sitä, että ensiksi oltiin sitä mieltä, että sisäministeri ei sano mitään mistään, mitä pitäisi konkreettisesti tehdä. Sitten sanoin, että konkreettisesti hallitus on sitoutunut poliisien määrän nostamiseen. Minähän myös kirjoitin, että ”aiempien hallitusten” eli ihan jokainen hallituspuolue viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut osallisena siihen, että poliisien määrä ei ole noussut. Tämä on ongelma.

Pahoittelun aihetta Ohisalo ei katso tviitissään olevan.

– Ei kun siis pointtihan oli se, että edellisten hallitusten aikana poliisien määrää ei ole lisätty. Päinvastoin se on laskenut. Nyt kun puhun poliisien kanssa päivittäin ja poliisiylijohtajan kanssa monet puhelut on edellisen päivän aikana vaihdettu, niin tämä on ongelma, joka nousee sieltä. Tämä ei ole minun keksintää tai politisointia. Minun tehtäväni on hoitaa heille resurssit, Ohisalo sanoo.

– Minulle aika moni toimittaja soitti eilen, että mitä poliitikon pitäisi tehdä. Minä en mennyt niihin haastatteluihin. Minä sanoin asiat tviitissäni. Olin myös laittanut kyllä heti aamusta, kun tietohan minulle tuli jo yöllä, että nyt ennen kaikkea toipumista näille poliiseille. Pitää turvata jatkossa sellaiset työolosuhteet, ettei heidän turvallisuus vaarannu, sisäministeri vastaa.

Ohisalo viittaa tviittiin, jossa hän kirjoitti, että Suomen poliisi ”tekee jatkuvasti töitä meidän jokaisen turvallisuuden puolesta. Toipumista poliiseille ja tekijät vastuuseen”.

Ministeri aikoo ottaa poliisien kierrättämisen puheeksi.

Poliiseihin kohdistuvaa väkivaltaa tutkinut Henri Rikander sanoi Aamulehdessä, että väkivalta on kaksinkertaistunut Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa ja pitkällä aikavälillä kolminkertaistunut Hollannissa.

– Ruotsissa on jo alueita, joilla poliiseja kierrätetään, jotta näiden kasvot eivät “pala” ja he eivät joudu koston kohteeksi. On myös sellaisia alueita, että jos niille mennään, niin mennään isolla porukalla, hän kertoi.

Sisäministeri Ohisalo sanoo, että hän ei ole kuullut tällaisista kokemuksista Suomen poliisiviranomaisilta. Hänen mukaansa se otetaan nyt keskusteluun, onko tarvetta poliisien kierrättämisele.

– Jos sellaista ilmenee, meidän täytyy miettiä. Tämähän on toki operatiivisen tason toimintaa hyvin vahvasti. Se ei ole sinänsä poliitikon linjattavissa, mutta mielellään keskustelen erilaisista vaihtoehdoista, hän lisää.

Ohisalo muistuttaa, että esimerkiksi netissä toimivat poliisit ovat joutuneet henkilöinä kovan arvostelun kohteeksi, mikä ei ole kohtuullista tavallista viranhaltijaa kohtaan.
– Sama koskee myös esimerkiksi toimittajia ja oikeudentuomareihin. Tätä varten selvitetään tarvetta maalittamiseen puuttuvalle lainsäädännölle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE