Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

12.8.2020 10:46 ・ Päivitetty: 12.8.2020 10:46

”Ohjaus pääsee Tšehovin näytelmän ytimeen” – Anne Rautiainen sai Lokillaan Eino Kalima -palkinnon

Anne Rautiaisen (kuvassa oikealla) ohjaus Tshehov-klassikosta Lokki on ollut Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä yleisö- ja arvostelumenestys, ja nyt myös kymmenettä kertaa jaetun Eino Kalima -palkinnon saaja.

Joka kolmas vuosi jaettava Eino Kalima -ohjaajapalkinto on myönnetty yksimielisesti Anne Rautiaiselle Anton Tšehovin teoksesta Lokki. Se sai ensi-iltansa Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 18.9.2019.

Demokraatti

Demokraatti

Palkinto myönnetään Kansallisteatterissa tehdystä ohjaustyöstä, joka edustaa taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria.  Eino Kaliman  rahasto jakaa 20 000 euron suuruisen Eino Kalima -ohjaajapalkinnon sekä kaksi 5000 euron suuruista Eino Kaliman kannustuspalkintoa.

Ohjaajapalkinto jaettiin keskiviikkona kymmenennen kerran. Palkintoraati kiittää Rautiaisen ohjausta ainutlaatuiseksi.

– Anne Rautiaisen ohjaustyyli on omaleimainen, ja siinä hyödynnetään monenlaisia näyttämökeinoja – liikettä, kuvaa, valoa, varjoa, laulua, rytmiä, joskus nukkejakin.  Lokki  etenee upeiden näyttämökuvien kautta, mutta visuaalisuus ei ole pelkkää pintaa – se peilaa henkilöiden sielunelämää.  Ohjaus pääsee Tšehovin näytelmän ytimeen: vastarakkaudettomuuden absurdiin ja kipeään tragediaan, raati toteaa.

Raati kiittää tulkinnan monitasoisuutta.

– Rautiainen luottaa Tšehovin tekstiin ja  Jalo Kaliman  käännökseen. Silti tulkinta on raikas ja moderni, tunnetasot ja tilanteet ovat tunnistettavia. Tulkinta piirtää kevyesti ja haikeasti esille näytelmän pääteemat – taiteen, nuoruuden ja rakkauden, sekä näiden katoavaisen luonteen. Espanjalaiset rytmit ja melodiat luovat yllättäen vahvaa tšehovilaista tunnelmaa, raati perustelee voittajavalintaansa.

”Rohkea, intensiivinen ja ehjä teos.”

Eino Kaliman kannustuspalkinto on myönnetty  Michael Baranin  kirjoittamalle ja ohjaamalle teokselle  Tyttö, joka käveli, jonka kantaesitys nähtiin Willensaunassa 14.3.2018. Baranin ohjauskäsitystä kiitetään perusteissa rohkeaksi ja kypsäksi.

– Monologimaisista elementeistä koostuva  Tyttö, joka käveli  on rohkea, intensiivinen ja ehjä teos, jossa kaikki on kohdallaan. Esitys perustuu vahvaan näkemykseen ja huolelliseen henkilöohjaukseen. Sen osista kasvaa kekseliäs ja antoisa kokonaisuus, jossa on vahvat roolisuoritukset.

Teos on kuultavissa lukudraamatallenteena  Kansallisteatterin Äänikanavalla.

Palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa lastennäytelmälle.

Toinen kannustuspalkinto on myönnetty  Irene Aholle  teoksesta  Koiramäen Suomen historia.  Mauri Kunnaksen  kuvakirjaan perustuva näyttämöteos kantaesitettiin Pienellä näyttämöllä  Eva Buchwaldin  dramatisoimana 7.3.2019.

Palkintoraati iloitsee teoksen elävyydestä, hauskuudesta ja kunnianhimosta.

– Koiramäen Suomen historia  on riemukas paketti, jossa ohjaus kuljettaa sulavasti episodinomaisen tarinan aina eteenpäin, ja luo personallisia hahmoja ja yksityiskohtia. Ohjaus on lasten teatteria parhaimmillaan, perusteissa kiitetään.

Raati toteaa myös, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Kaliman palkinto jaetaan lastennäytelmälle, samalla osoituksena siitä, että lastenteatteri on parhaimmillaan silloin, kun sitä tehdään kunnianhimoisesti.

Koko perheen suosikkiesitys siirtyy syyskaudella 2020 Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle.

Palkinnoista päätti palkintolautakunta, johon kuuluivat teatterikriitikot  Rolf Bamberg, Sanna Kangasniemi  ja  Isabella Rothberg  sekä puheenjohtajana Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja  Pekka Pajamo.

Vuonna 1973 perustettu ohjaajapalkinto otettiin säännölliseen käyttöön vuonna 1993. Aiemmat palkinnonsaajat ovat  Kurt Nuotio  (Elämää pitempi yö),  Antti Einari Halonen  (Säädyllinen murhenäytelmä),  Reko Lundán  (Lokki),  Mika Myllyaho  (Kullervo),  Tuomo Aitta  (Tyynymies),  Kristian Smeds  (Tuntematon sotilas),  Juha Malmivaara  (Musta purje valkea purje),  Juha Hurme  (Europaeus) ja  Janne Reinikainen  (Pohjalla).

Kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa jaetut kannustuspalkinnot myönnettiin  Marina Meinanderille ja Kirsi Porkalle  (Paha äitipuoli) sekä  Jussi Nikkilälle  (Rikhard III).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU