Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Oikeusasiamies huolissaan esitutkinnoista – saattavat keskeytyä lainvastaisesti

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan esitutkinnan keskeyttämis- tai rajoittamispäätöksiä on vaikeassa työtilanteessa saatettu poliisissa tehdä lainvastaisin perustein.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poliisin esitutkinnat viivästyvät yhä useammin niin, että syyteoikeus vanhentuu, arvioi eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tiistaina antamassaan ratkaisussa.

Jääskeläisen mukaan poliisin esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava, ja se voi heikentää rikosoikeudellisen järjestelmän uskottavuutta ja luottamusta poliisiin.

Pohjimmaisena syynä ovat oikeusasiamiehen mukaan poliisin riittämättömät resurssit työmäärään nähden.

- Vaikeassa työtilanteessa päätöksiä esitutkinnan toimittamatta jättämisestä ja keskeyttämisestä saatetaan tehdä hyvin ohuilla tai jopa lainvastaisilla perusteilla, oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.

Jääskeläisen mukaan poliisin toimintaympäristö on muuttunut entistä vaativammaksi esimerkiksi digitalisaation ja rikosten laadun vuoksi. Hänen mukaansa ympäristön muutoksia ei ole huomioitu tarpeeksi hyvin poliisin resursoinnissa.

- Esitutkinnassa ja koko rikosprosessiketjun toiminnassa on kyse oikeusturvasta ja valtion ydintehtävästä, minkä tulisi näkyä resurssipäätösten painotuksissa, hän arvioi.

EDUSKUNNAN oikeusasiamiehen mukaan pitäisi arvioida, olisiko rikosasioiden käsittelyä syytä priorisoida lainsäädännön avulla esimerkiksi säätämällä joidenkin asioiden käsittelyä kiireelliseksi. Toisaalta Jääskeläinen pohtii, että priorisointi johtaa toisissa asioissa käsittelyaikojen pitenemiseen, jos resurssit pysyvät samana.

Hänen mukaansa esitutkintoihin liittyvillä ihmisillä pitäisi olla myös oikeusturvakeinoja, jos tutkinta viivästyy. Tällainen keino voisi hänen mukaansa olla esimerkiksi perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksen hyvittäminen.

Viranomaisten pitäisi hänen mukaansa myös oma-aloitteisesti antaa tietoa asianosaisille siitä, että he voivat hakea Valtiokonttorilta kärsimyskorvausta, jos esitutkinta venähtää niin, ettei asia etene oikeudenkäyntiin.

OIKEUSASIAMIES selvitti oma-aloitteisesti poliisin esitutkintojen kestoa. Jääskeläisen mukaan tutkinnan kestosta kannellaan usein eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hän keskittyi selvityksessään siihen, miksi esitutkinnat viivästyvät ja mitä keinoja Poliisihallituksella on tilanteen parantamiseksi.

Eduskunnan oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta ilmoittamaan tehdyistä toimenpiteistä ja esitutkintojen käsittelytilanteesta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE