Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

4.7.2023 08:15 ・ Päivitetty: 4.7.2023 08:15

Oikeusasiamies: Voimankäyttötilanteista kirjattava tapahtumailmoitus

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Eduskunnan oikeusasiamies muistuttaa yksityistä turvallisuusalaa siitä, että kaikista voimankäyttötilanteista on lain mukaan tehtävä kirjallinen selvitys eli kirjattava tapahtumailmoitus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oikeusasiamies tarkasti maaliskuussa Securitas Oy:n järjestyksenvalvontatoimintaa Helsingin Kampin keskuksessa ja Avarn Security Oy:n toimintaa Helsingin päärautatieasemalla.

Oikeusasiamies totesi, että vaikka laki ei aseta tapahtumailmoitukselle erityisiä muotovaatimuksia, olisi kuitenkin perusteltua, että kiinniottamisesta ja voimakeinojen käytöstä tehtäisiin erilliset tapahtumailmoitukset. Oikeusasiamiehen saaman selvityksen mukaan Securitaksessa erilliset ilmoitukset tehdään vain yhtiön sisäiseen käyttöön väkivalta- ja voimankäyttötilanteista.

Oikeusasiamiehen mukaan olisi perusteltua, että yhtiö laatisi kaikista kiinniottoon ja voimakeinojen käyttöön johtaneista tilanteista erillisen tapahtumailmoituksen ja huolehtisi, että niihin kirjataan myös järjestyksenvalvojien nimet. Oikeusasiamies ei pidä riittävänä, että ilmoituksiin kirjataan vartijoiden tai järjestyksenvalvojien turvanumerot ja että heidän nimensä selviävät vain vertailemalla näitä numeroita vuorokausiraporttiin, johon nimet on kirjattu.

Myös Avarn Securityä muistutettiin, että tapahtumailmoitus on kirjattava kaikista voimankäyttötilanteista.

TAPAHTUMAILMOITUSTEN huolellisen kirjaamisen lisäksi oikeusasiamies totesi, että vaikka järjestyksenvalvojilla on kiinniotto-oikeus, heillä ei ole säilössäpito-oikeutta. Kiellettyjä säilössäpitoja ei tullut ilmi, mutta oikeusasiamies korosti, että kiinniotetun voi laittaa suljettuun tilaan yksinään vain pakkotilassa tai hätävarjelutilanteessa.

Oikeusasiamies pyysi Securitakselta selvityksen siitä, miten se valvoo ja varmistaa, ettei sen valvontakohteissa olevia huoneita käytetä säilössäpitoon.

Samantyyppisen selvityspyynnön oikeusasiamies esitti myös Avarn Securitylle. Yhtiöllä on Helsingin päärautatieasemalla kiinniottotilat, joissa on kameravalvonta, istumataso ja toisessa myös wc.

Oikeusasiamies totesi, ettei wc-asioinnin kameravalvonta lähtökohtaisesti ole hyväksyttävää vapautensa menettäneen yksityisyyden suojan näkökulmasta. Oikeusasiamiehen mukaan yhtiön tulisi selvittää, olisiko wc-asioinnin yksityisyyden suojaa mahdollista parantaa.

Lisäksi oikeusasiamies kehotti yhtiötä varmistamaan, että henkilökunta tarjoaa kivuliasta paprikasumutetta silmiinsä saaneille kiinniotetuille veden lisäksi saippuaa, koska pelkällä vedellä huuhtelu ei ole riittävää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU