Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oikeusasiantuntija koronapassista: ”Hyväksyttävyys rajoitusten vaihtoehtona tuntuu murentuneen”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Koronapassin hyväksyttävyys on kyseenalainen, katsoo valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Sen tiedon perusteella, mitä esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tuottanut ja muissakin puheenvuoroissa esitetty, passin hyväksyttävyys rajoitusten vaihtoehtona tuntuu murentuneen, hän sanoo STT:lle.

Koronapassia koskeva lainsäädäntö perustuu ajatukseen, että rokotetuille voidaan sallia kontakteja, joita ei sallita rokottamattomille sen takia, että rokote suojaa tartunnoilta.

-  Meidän nykyinen ymmärryksemme on, että näin asia ei ole, ja sen takia nyt voimassa olevan järjestelyn hyväksyttävyys on kyseenalainen, hän sanoo.

THL:n mukaan koronapassin soveltamismalli on vanhentunut. Passi altistaa rokottamattomat vakavan taudin vaaralle, koska rokotuksilla ei voida merkittävästi estää omikronin tarttumista.

Passi on säädetty silloin, kun deltamuunnos oli vallitseva ja rokotukset antoivat suojan varsin hyvin myös tartuntaa vastaan. Samaa suojaa ei ole vallalla olevalle omikronmuunnokselle.

Rautiaisen mukaan hallituksella ja viime kädessä eduskunnalla on velvollisuus kumota koronapassia koskeva pykälä silloin, kun sitä ei enää voida pitää perusoikeusjärjestelmän näkökulmasta hyväksyttävänä.

Henriksson asettunut kriittiselle kannalle

Syksyllä käyttöön otetulla koronapassilla on voinut vapautua voimassa olevista koronarajoituksista. Esimerkiksi ravintolat ovat voineet olla passia edellyttämällä vapaammin auki kuin ilman passia.

Koronapassin käyttö on toistaiseksi jäädytetty helmikuun puoliväliin asti. Hallitukselta odotetaan linjausta siitä, otetaanko passi sen jälkeen takaisin käyttöön.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on asettunut kriittiselle kannalle. Passilla rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia, joten hänestä on syytä pohtia, riittävätkö perustelut koronapassin pitämiseen yllä, jos virus leviää riippumatta siitä, onko rokotettu vai ei.

Kaikki eivät tunnu olevan samoilla linjoilla. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Pasi Pohjola sanoi tiistaina Ylelle, että koronapassi aktivoidaan taas käyttöön helmikuun 16. päivä.

THL:n mukaan passin käyttö voisi edelleen olla lääketieteellisesti perusteltua, jos se rajattaisiin vain rokotettuihin, sillä heillä vakavan tautimuodon vaara on matala. Kansanterveydellisesti vaihtoehto ei kuitenkaan olisi hyvä, sillä se sulkisi rokottamattomat täysin palveluiden ulkopuolelle. Lisäksi se voisi vaikuttaa merkittävästi ja pysyvästi yleiseen rokotusmyönteisyyteen Suomessa, THL arvioi lausunnossaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE