Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oikeuskansleri Pöysti: Suomen Nato-jäsenyys hyväksyttävissä yksinkertaisella ääntenenemmistöllä

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Oikeuskansleri on antanut lausunnon hallituksen esityksestä, jossa ehdotettiin Pohjois-Atlantin liittoon Natoon liittymistä koskevien valtiosopimusten hyväksymistä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallituksen esityksen mukaan valtiosopimukset eivät johda merkittävään toimivallan siirtoon Suomelta Natolle. Sopimukset voitaisiin sen vuoksi hyväksyä eduskunnassa äänten enemmistöllä. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti yhtyy näkemykseen ja sanoo kannan olevan perusteltu.

– Se on perusteltu kanta siksi, koska Naton Pohjois-Atlantin sopimus noudattaa YK:n peruskirjan periaatteita ja valtioiden suvereniteettia. Natolle ei luovuteta ylikansallista päätösvaltaa, vaan se on konsensus-päätöksentekoon perustuva organisaatio, kuten olemme jo jäsenyysprosessissakin havainneet, Pöysti sanoo Demokraatille.

Nato-asioiden kansallisesta käsittelystä Pöysti toteaa muun muassa, että hallituksen esitykseen sisältyvä jakso eduskunnan tietojensaantioikeuksista ja vaikutusmahdollisuuksista on suppeahko. Siinä pitäisi käsitellä nykyistä tarkemmin eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä ja valtioneuvoston velvollisuutta huolehtia eduskunnan tiedonsaannista ja mahdollisuuksista osallistua Nato-asioiden käsittelyyn.

Oletteko huolestunut eduskunnan tietojen saannista?

– Kyllä. Huolestunut on ehkä vähän vahva sana, mutta katson lausunnossani, että eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä myöskin kansainvälisiä asioita koskevissa kysymyksissä on nykyisen eduskuntakeskeisen parlamentaaristen periaatteiden mukaisesti tarve korostaa vähän enemmän kuin esityksessä oli tehty.

PÖYSTI toteaa, että Natossa on erityisesti pitkän tähtäimen suunnittelua, osallistumista ja ennakoivaa vaikuttamista.

– Osa asioista kuuluu esimerkiksi budjettivallan piiriin. Senkin puolesta eduskunnan pitäminen perustuslain tarkoittamalla tavalla ennakoivasti mukana ja vaikutusmahdollisuuuksien antaminen ansaitsevat huomiota.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston toimintaa Nato-asioissa olisi niin ikään Pöystin mielestä syytä kuvat tarkemmin kuin esityksessä on tehty.

Valtioneuvostolla on kokonaisvastuu Nato-asioiden valmistelusta. Ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

– Hallituksen esityksessä kerrotaan, mitä tässä vaiheessa tiedetään Naton toiminnasta. Siitä helposti on ehkä on vähän utuista käsitystä, miten se menee.

Pöysti kiinnittää huomiota myös siihen, että hallituksen esityksessä on käsitelty tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan yhteiskokousta TP-UTVAa siltä osin kuin siellä linjataan ulkopolitiikkaa.

– Mutta siellähän on myös keskusteltavaksi ja tiedoksi sellaisia asioita, jotka kyllä menevät lopullisesti päätettäväksi muissa foorumeissa, hän huomauttaa Demokraatille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE