Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oikeuskansleri: Puutteita työttömyysturvaa koskevien muutosten vaikutusten arvioinnissa – myös lausuntoaika oli poikkeuksellisen lyhyt

Arja Jokiaho

Oikeuskansleri katsoo lausunnossaan, että hallituksen esittämiä muutoksia työttömyysturvaan ja niiden yhteisvaikutuksia aiemmin annettujen säästölakiesitysten kanssa ei ole arvioitu riittävän hyvin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin lausunto koskee esitystä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta sekä eräiden työttömyysturvaan liittyvien ikäsidonnaisten poikkeussääntöjen poistamisesta. Esityksen mukaan ansiosidonnainen päiväraha alenisi 40 työttömyyspäivän jälkeen 20 prosenttia ja 170 työttömyyspäivän kohdalla 25 prosenttia. Hallitus esittää myös, että palkkatuettu työ ei jatkossa pääsääntöisesti kerryttäisi työssäoloehtoa.

Hallituksen esityksessä viitataan erilliseen muistioon, jonka sosiaali- ja terveysministeriö laati syksyllä sosiaaliturvaa koskevien muutosehdotusten yhteisvaikutuksista kotitalouksille. Oikeuskansleri toteaa, että lausunnolla olevassa esityksessä olisi ollut perusteltua arvioida eri esitysten yhteisvaikutuksia.

OIKEUSKANSLERIN mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunta on pitänyt ongelmallisena, ettei ministeriön muistiossa erikseen tarkasteltu esitysten perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia. Kokonaisarvio oikeuksia koskevista vaikutuksista ei voi jäädä pelkästään kyseisen muistion varaan, huomauttaa oikeuskansleri.

Vaikutusten kokonaisarviointi on erittäin tärkeää perussoikeussäännöksien ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumisen kannalta, Pöysti huomauttaa.

Pöysti muistuttaa pitävänsä tärkeänä, että toisiinsa liittyvien lakiesitysten riippuvuussuhteiden ja kumulatiivisten yhteisvaikutusten selvittämiseen sekä vaihtoehtojen arvioimiseen jää riittävästi aikaa.

Hän huomauttaa, että eduskunta on lausumassaan edellyttänyt muun muassa, että hallitus seuraa työttömyysturvan muutosten vaikutuksia lapsiperheiden toimeentuloon ja ryhtyy tarvittaessa toimiin kannustinloukkujen purkamiseksi siten, että työllistyminen on kaikissa tilanteessa etuuksien saajalle kannattavaa.

Lisää aiheesta

Suositus on, että lausuntoajan tulee olla vähintään kuusi viikkoa.

LISÄKSI Pöysti kiinnittää huomiota siihen, että lakiesitysten lausuntoaika oli poikkeuksellisen lyhyt, vain neljä ja puoli viikkoa. Se myös osui suurelta osin joulun ja vuodenvaihteen lomien aikaan. Suositus on, että lausuntoajan tulee olla vähintään kuusi viikkoa. Aikaa voidaan lyhentää vain perustellusta syystä.

Pöysti muistuttaa, että hyvin lyhyet lausuntoajat ovat ongelmallisia hyvän lainvalmistelutavan ja perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisen kannalta.

-  Sosiaaliturvan säästöjen yhteydessä tähän seikkaan on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota, todetaan lausunnossa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 15.13.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE