Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Olemme iloisia, että hän on päässyt matkustamaan vapaasti” – Kiinasta Saksaan matkannut rauhannobelistin leski säteili Helsinki-Vantaalla

Rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia kuvattuna Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kiinasta matkustamaan päässyt rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia tervehti toimittajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistai-iltapäivällä leveästi hymyillen ja käsivarret levitettynä syleilyyn. Lausuntoa tai haastattelua Liu ei kuitenkaan antanut.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Liu saapui Finnairin lennolla Pekingistä, ja jatkoi Helsingistä Saksaan, luultavasti Berliiniin.

Liuta saattoi nuorehko mies, joka ohjasi häntä kauemmas toimittajista. Mies ei myöskään antanut haastattelua. Hän totesi lyhyesti, ettei hän edusta ketään.

Liu, 57, on ollut käytännössä kotiarestissa vuodesta 2010, jolloin hänen miehensä Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon. Liu Xiaobo kuoli syöpään viime vuonna.

BBC:n mukaan Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoo, että Liu matkusti ulkomaille saamaan lääketieteellistä hoitoa, oman toiveensa mukaisesti. Liu on pyytänyt saada matkustaa ulkomaille ja hakea sieltä hoitoa masennukseen, josta hän on kärsinyt miehensä kuoleman jälkeen.

Huhtikuussa Liu sanoi olevansa valmis kuolemaan kotiarestissa. Liuta ei koskaan ole syytetty mistään rikoksesta.

Liun veli, Liu Hui, on vielä Kiinassa. Hiu tuomittiin yhdentoista vuoden vankeusrangaistukseen petoksesta 2013, mutta hän pääsi sittemmin valvottuun vapauteen.

Lisää aiheesta

Muiden muassa Amnesty International vaatii, että Kiina lopettaa Liun sukulaisten ahdistelun. Amnesty pelkää, että Kiina painostaa Liuta pysymään hiljaa hänen maahaan jääneiden sukulaistensa kautta.

Suomi ei tietoinen Liun matkasta

Suomella ei ollut aktiivista roolia Liu Xian matkustamisessa pois Kiinasta, Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrottiin STT:lle.

Lähetystön lehdistösihteerin Jyri Lintusen mukaan EU on vaatinut, että Kiina päästää Liun pois kotiarestista ja antaa hänen matkustaa vapaasti. Suomi on Lintusen mukaan ollut mukana tässä yhteisessä EU-vaateessa, mutta muuta roolia Suomella ei asiassa ole.

– Toki olemme iloisia, että hän on päässyt matkustamaan vapaasti.

Suomi ei myöskään etukäteen tiennyt Liun reitin kulkevan Suomen kautta, Lintunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE