Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Oliko SS-miesten toiminta itärintamalla vain huumorilla höystettyä hevosenleikkiä?” – Tuomioja hämmästelee pääministerin hiljaisuutta

Lehtikuva

Kansanedustaja, historiantutkija Erkki Tuomioja (sd.) pitää puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) SS-miesselvitystä koskevia kommentteja käsittämättöminä.

Demokraatti.fi

Niinistö kommentoi blogissaan ainoana valtioneuvoston jäsenenä valtioneuvoston itsensä tilaamaa selvitystä suomalaisten SS-miesten osuudesta II maailmasodan itärintaman sotarikoksiin. Niinistö kutsui selvitystä blogissaan epäoikeudenmukaiseksi ja totesi, ettei suomalaisten SS-vapaaehtoisten osuudesta mahdollisiin sotarikoksiin esitetty siinä yhtään uutta todistetta.

– Se että Niinistö lähtee tällä lailla vetämään maton selvityksen alta, herättää jo kansainvälistä huomiota. Hän mitätöi sen hyvän työn mitä hallitus on ollut tekemässä teettämällä tämän SS-selvityksen. Hän on ainoa hallituksen jäsen, joka on kommentoinut asiaa ja hän on tehnyt sen tällä tavalla, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan hallitus halusi selvityksen teettämällä viestiä, ettei Suomessa peitellä asioita vaan otetaan vakavasti myös historian epämiellyttävät piirteet.

– Siinähän ei syytetty ketään eikä se ollut mikään oikeusselvitys vaan historiallinen selvitys, hän muistuttaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) olisi Tuomiojan mukaan pitänyt reagoida puolustusministerin kirjoitukseen välittömästi.

”Hallitus on sinisten panttivankina.”

– Pääministerin olisi pitänyt todeta, että tämä ei vastaa hallituksen kantaa ja että hallitus pitää selvitystä erittäin tarpeellisena. Hän olisi voinut myös todeta, ettei ole osoitettu mutta ei voida myöskään kieltää, etteivätkö suomalaiset olisi voineet olla tietoisia ja mahdollisesti myöskin osallisia selvistä sotarikoksista.

Tuomiojan mukaan Niinistön SS-selvitystä koskeva lausunto heittää epäilyksen varjon koko Suomen ylle siitä, että täällä hyssytellään SS-miehiä.

– Asialla on henkilö, jonka mielestä Lapuan liikkeen tekemät suutari Erik Mätön ja Onni Happosen murhat olivat ehkä vain kansanhuumorilla höystettyä hevosenleikkiä.

Tuomioja viittaa Jussi Niinistön oman Lapuan liikettä koskevan väitöskirjan tulkintoihin ja kahteen Lapuan liikkeeseen liitettyyn väkivallantekoon.

– Oliko SS-miesten toiminta siellä itärintamalla myös vain huumorilla höystettyä hevosenleikkiä? Tämä ei ole mikään vähäinen asia. Suomessa ei ymmärretä kuinka iso asia tämä on tuolla Keski-Euroopassa.

Eduskunnan oppositio tulee Tuomiojan mukaan todennäköisesti vielä palaamaan Niinistön SS-selvitystä koskeviin lausuntoihin.

Tuomioja toteaa Jussi Niinistön tekevän hallituksessa ihan omaa politiikkaansa.

– Tämähän ei ole ainoa asia. Hallitus on sinisten panttivankina. Hallitusta pystyssä pitävän yhden prosentin liikkeen tekoja ja puheita katsotaan läpi sormien niin kauan kuin se tukee muiden hallituspuolueiden vallassa pysymistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE