“Oltiin pikkaisen ujoja” – Leijonille selkäsauna Venäjältä

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kuvassa Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue päätti kauden toisen EHT-turnauksen tappioon Venäjää vastaan. Voitosta voittoon edennyt kotijoukkue varmisti turnauksen ykkössijan peittoamalla Leijonat Moskovassa 5–1.

DEMOKRAATTI/STT

Ensimmäisessä ja varsinkin toisessa erässä luistelevan Venäjän jyrän alle joutunut Suomi palasi taisteluun mukaan kolmannen erän lopussa.

Leijonat pääsi venäläispelaajan harhasyötöstä 2–0-läpiajoon, josta toissa kevään maailmanmestarihyökkääjä Harri Pesonen ujutti kiekon haarovälistä ohi Venäjän maalivahdin Aleksandr Samonovin ja kavennukseksi 1–3.

Suomen pari peräkkäisjäähyä käytännössä kuitenkin tuhosivat toiveet pontevasta takaa-ajosta. Avauserissä syöttömyllyä pyörittänyt Venäjä varmisteli voittoaan suuremmitta vaikeuksitta.

–Oltiin pikkaisen ujoja, annettiin vastustajalle liikaa rispektiä alussa, mutta Venäjä oli parempi. Pystyimme pelaamaan turnauksessa tasapäisesti kaikkia vastaan, mutta tulos jäi piippuun, myös maalinteossa, Suomen kapteenin tehtäviä hoidellut Pesonen kertoi TV5:n haastattelussa.

Venäjä menetti turnauksessa vain yhden pisteen, kun se kaatoi Ruotsin voittomaalikisan jälkeen. Turnauksessa kolmanneksi sijoittunut Suomi voitti avausottelussaan Tshekin, mutta hävisi Venäjän ohella Ruotsille.

Kaukalossa vanhan “Punakoneen” mallia näyttäneen Venäjän laukoi avauserässä 1–0-johtoon Suomen siirretyn rangaistuksen aikana Vadim Shipastshov. KHL:n itälohkon kärkijoukkueen Ak Barsin 20-vuotias hyökkääjä Dmitri Voronkov teki Venäjän toisen erän molemmat maalit.

Pesonen sai toimitettua kiekon Samonovin taakse kakkoserässä jo Voronkovin 0–2-osuman jälkeen, mutta osumaa ei hyväksytty maalivahdin häirinnän vuoksi. Venäjän valmennusjohto oli haastanut osuman tarkasteltavaksi videolta.

–  En tuulettanut sitä (maalia), koska KHL:ssä vastustajan valmentaja tekee herkästi haaston, muisteli alkukauden Metallurg Magnitogorskissa pelannut Pesonen, joka on vailla seuraa.

Päätöserässä Pavel Karnauhovin laukoma 4–1 Venäjälle syntyi tyhjään maaliin ja Andrei Kuzmenkon 5–1 vain 13 sekuntia ennen loppua.

Suomelle maalinteko oli vaikeaa, sillä Tshekki-avauksen neljän maalin kimaran jälkeen Leijonat osui kahdessa viimeisessä turnauspelissä yhteensä kaksi kertaa.

Suomen pelinrakentelua Venäjää vastaan hankaloitti se, että Leijonien puolustajaparhaimmistoon kuuluneet Juuso Hietanen ja Petteri Lindbohm olivat viimeisestä ottelusta poissa.

Venäjä voitti myös kauden ensimmäisen EHT-turnauksen marraskuussa Helsingissä, silloin alle 20-vuotiaiden maajoukkueella. Kolmas EHT-turnaus on määrä pelata ensi vuoden helmikuussa Ruotsissa.