”Olympiakomitea ei oikein tiedä, mihin se pyrkii” – TUL:n puheenjohtaja: Moniarvoista liikuntakulttuuria ei voi johtaa vain yhdestä keskuksesta

Kuva: juha savolainen
TUL:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi.

TUL:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi ottaa kantaa liikuntapoliittiseen tilanteeseen tämän päiväisellä tiedotteellaan.

–  Suomen urheilun järjestöelämä on ollut kriisissä jo pitemmän aikaa: SVUL kaatui heikkoon taloudenhoitoon, SLU lakkautettiin, VALO liitettiin Olympiakomiteaan, Nuori Suomi ry sekä aikuisväestön kuntoliikuntaa edistänyt Kunto ry lopetettiin. Suomen Työväen Urheiluliitto on tarjonnut matalan kynnyksen harrasteliikuntaa ja seuratoimintaa yhdenvertaisesti jo lähes 100 vuoden ajan. TUL valmistautuu viettämään 100-vuotisjuhliaan vuonna 2019, Suomi toteaa.

– Suomalainen liikuntakulttuuri on moniarvoinen, eikä sitä voi johtaa vain yhdestä keskuksesta, Olympiakomiteasta, käsin.

Puheenjohtaja Suomen mielestä vaikuttaa siltä, että suuren tehtäväkuvan itselleen ottanut Olympiakomitea ei oikein tiedä, mihin se pyrkii.

Suomen mukaan olisi kaikkien etu, jos Olympiakomitea keskittyisi kilpaurheilumenestykseen ja arvokilpailumitalien hankintaan. Nyt Olympiakomitea tekee hänen mukaansa kaikenlaista varhaiskasvatuksesta työpaikka-, koulu- ja kuntoliikuntaan.

– Moniarvoinen liikuntakulttuuri tarvitsee laajan liikuntaorganisaatioiden kentän, jossa yksittäisillä urheilujärjestöillä on omat itsenäiset tavoitteensa. TUL on yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. TUL:ssa on 950 urheiluseuraa, 240 000 jäsentä, 15 työntekijää, 69 lajia ja 15 piirijärjestöä, Suomi luettelee.

TUL:n tehtävänä on edistää lasten ja nuorten kasvua liikunnan avulla. TUL pyrkii edistämään aikuisväestön kuntoliikuntaa seuroissa ja erityisesti työpaikoilla yhdessä ammattiyhdistysväen, työnantajien ja TUL:n urheiluseurojen kanssa.

Suomen urheilun järjestöelämä on ollut kriisissä jo pidemmän aikaa.

Kimmo Suomen mukaan työyhteisöliikunta on tällä hetkellä eniten kasvava liikuntamuoto aikuisväestölle. Lähiliikuntapaikat edistävät eniten lasten ja nuorten arkiliikuntaa.

– TUL:n tavoitteena on huolehtia siitä, että kaikilla kansalaisilla ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai varallisuuteen katsomatta on mahdollisuus harrastaa liikuntaa omassa asuinympäristössään.

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) johti opetus- ja kulttuuriministerin asettamaa työryhmää, joka esitti uusia tapoja selkeyttää valtion roolia liikuntapolitiikassa. Työryhmä teki kaikkiaan 17 kehittämisehdotusta liikunnan ja urheilun valtionavustusjärjestelmien selkiyttämiseksi. Esitys luovutettiin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle (sin.) syyskuussa.

TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi hämmästelee Harkimon esiintymistä Ylen Aamu-Tv:ssä 15.9.2017, jossa Harkimo kritisoi TUL:a ja ruotsinkielistä urheilujärjestö Finlands Svenska Idrott FSI:a ”päällekkäisistä toiminnoista”.

– Työryhmän esityksissä ja itse raportissa ei tästä mainita mitään. TUL voi yhtyä kaikkiin Harkimon työryhmän esityksiin, joista monet olivat myös TUL:n esityksiä, Suomi huomauttaa.

Markkanen sivussa – Bulls voittoputkessa

Kuva: Lehtikuva

NBA-joukkue Chicago Bullsin koripalloilija Lauri Markkanen joutui jättämään kolmannen ottelun väliin selkäongelmien takia.

Asiasta uutisoi muun muassa Chicago Tribune. Lehden mukaan Markkanen ei edes lähtenyt matkalle kohti Milwaukeeta, jossa ottelu Milwaukee Bucksia vastaan pelattiin.

Bullsin valmentajan Fred Hoibergin mukaan Markkasen selkä tuntui aamulla jo aikaisempaa paremmalta, mutta siinä oli edelleen arkuutta.

Chicago voitti Milwaukeen lukemin 115–109. Voitto oli Chicagolle jo viides perättäinen putkeen.

Bullsin kovin pistemies oli Bobby Portis, joka keräsi 27 pistettä. Hän vietti kentällä yhteensä 29 minuuttia. Milwaukee Bucksista kovimmat pistesaldot saivat Khris Middleton ja Giannis Antetokounmpo, jotka molemmat keräsivät 29 pistettä.

Middleton oli kentällä 42 minuuttia, Antetokounmpo 39 minuuttia.

Laukkanen rouhaisi hopeaa Kööpenhaminan EM-uinneissa

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jenna Laukkanen nappasi hopeaa Kööenhaminassa.

Mestaruutta puolustanut Jenna Laukkanen taisteli 50 metrin rintauinnissa hopeaa lyhyen radan EM-kisoissa Kööpenhaminassa. Laukkasen hopea-aika 29,54 on matkan Suomen ennätys. Laukkasen entinen SE-aika oli 29,71.
Kilpailun voitti Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,36. Ruotsin Sophie Hansson otti pronssin ajalla 29,77.

STT, Kööpenhamina

Suomelle hyviä uutisia: KHL päästämässä tähtensä olympialaisiin

Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkoliiga KHL sallii pelaajiensa osallistumisen helmikuisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin, kirjoittaa venäläisjulkaisu R-Sport. Julkisuudessa liikkui aiemmin tietoja, joiden mukaan KHL saattaisi harkita olympiaboikottia vastatoimena Venäjän sulkemiselle olympialaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi viime viikolla, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä Etelä-Korean kisoihin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla.

Tiistaina Venäjän olympiakomitea ilmoitti tukevansa maansa urheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brittien tähtipyöräilijä doping-kohun keskellä

Kuva: Lehtikuva

Pyöräilijätähti Chris Froomea epäillään doping-sääntöjen rikkomisesta. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI kertoo nettisivuillaan, että Froomen epäillään rikkoneen doping-sääntöjä syyskuussa Espanjan ympäriajon Vueltan yhteydessä.

UCI:n mukaan brittipyöräilijä Froomen näytteestä olisi löytynyt sääntöjenvastainen määrä salbutamoli-lääkeainetta. UCI:n mukaan Froomen doping-testin A- ja B-näyte on analysoitu.

Sky Sportsin nettisivujen mukaan Froomen edustama pyöräilytalli on kertonut, että epäilyihin johtanutta lääkeainetta olisi käytetty Froomen akuuttien astmaoireiden hoitoon.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjältä tukea venäläisten huippujen olympiahaaveille

Kuva: Thinkstock

Venäjän olympiakomitea tukee venäläisurheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla. Näin kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass. Niiden mukaan päätös oli yksimielinen.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi hiljattain, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. KOK:n linjaus liittyy Venäjällä vellovaan doping-skandaaliin.