Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Olympiakomitea ei oikein tiedä, mihin se pyrkii” – TUL:n puheenjohtaja: Moniarvoista liikuntakulttuuria ei voi johtaa vain yhdestä keskuksesta

Kuva: juha savolainen
TUL:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi.

TUL:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi ottaa kantaa liikuntapoliittiseen tilanteeseen tämän päiväisellä tiedotteellaan.

–  Suomen urheilun järjestöelämä on ollut kriisissä jo pitemmän aikaa: SVUL kaatui heikkoon taloudenhoitoon, SLU lakkautettiin, VALO liitettiin Olympiakomiteaan, Nuori Suomi ry sekä aikuisväestön kuntoliikuntaa edistänyt Kunto ry lopetettiin. Suomen Työväen Urheiluliitto on tarjonnut matalan kynnyksen harrasteliikuntaa ja seuratoimintaa yhdenvertaisesti jo lähes 100 vuoden ajan. TUL valmistautuu viettämään 100-vuotisjuhliaan vuonna 2019, Suomi toteaa.

– Suomalainen liikuntakulttuuri on moniarvoinen, eikä sitä voi johtaa vain yhdestä keskuksesta, Olympiakomiteasta, käsin.

Puheenjohtaja Suomen mielestä vaikuttaa siltä, että suuren tehtäväkuvan itselleen ottanut Olympiakomitea ei oikein tiedä, mihin se pyrkii.

Suomen mukaan olisi kaikkien etu, jos Olympiakomitea keskittyisi kilpaurheilumenestykseen ja arvokilpailumitalien hankintaan. Nyt Olympiakomitea tekee hänen mukaansa kaikenlaista varhaiskasvatuksesta työpaikka-, koulu- ja kuntoliikuntaan.

– Moniarvoinen liikuntakulttuuri tarvitsee laajan liikuntaorganisaatioiden kentän, jossa yksittäisillä urheilujärjestöillä on omat itsenäiset tavoitteensa. TUL on yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. TUL:ssa on 950 urheiluseuraa, 240 000 jäsentä, 15 työntekijää, 69 lajia ja 15 piirijärjestöä, Suomi luettelee.

TUL:n tehtävänä on edistää lasten ja nuorten kasvua liikunnan avulla. TUL pyrkii edistämään aikuisväestön kuntoliikuntaa seuroissa ja erityisesti työpaikoilla yhdessä ammattiyhdistysväen, työnantajien ja TUL:n urheiluseurojen kanssa.

Suomen urheilun järjestöelämä on ollut kriisissä jo pidemmän aikaa.

Kimmo Suomen mukaan työyhteisöliikunta on tällä hetkellä eniten kasvava liikuntamuoto aikuisväestölle. Lähiliikuntapaikat edistävät eniten lasten ja nuorten arkiliikuntaa.

– TUL:n tavoitteena on huolehtia siitä, että kaikilla kansalaisilla ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai varallisuuteen katsomatta on mahdollisuus harrastaa liikuntaa omassa asuinympäristössään.

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) johti opetus- ja kulttuuriministerin asettamaa työryhmää, joka esitti uusia tapoja selkeyttää valtion roolia liikuntapolitiikassa. Työryhmä teki kaikkiaan 17 kehittämisehdotusta liikunnan ja urheilun valtionavustusjärjestelmien selkiyttämiseksi. Esitys luovutettiin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle (sin.) syyskuussa.

TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi hämmästelee Harkimon esiintymistä Ylen Aamu-Tv:ssä 15.9.2017, jossa Harkimo kritisoi TUL:a ja ruotsinkielistä urheilujärjestö Finlands Svenska Idrott FSI:a ”päällekkäisistä toiminnoista”.

– Työryhmän esityksissä ja itse raportissa ei tästä mainita mitään. TUL voi yhtyä kaikkiin Harkimon työryhmän esityksiin, joista monet olivat myös TUL:n esityksiä, Suomi huomauttaa.

Ilkka Tuomistolle pronssia! – ”Kymmenen metriä ennen maalia tuntui itsestäni, että olen perässä”

Kuva: Lehtikuva
Ilkka Tuomisto sijoittui kolmanneksi maastohiihdossa pystyhiihtäjien sprinttikilpailussa PyeonChangin talviparalympialaisissa.

Suomen Ilkka Tuomisto sijoittui kolmanneksi Pyeongchangin paralympialaisten maastohiihdon pystyluokkien 1,5 kilometrin sprinttikisassa. Tuomisto jakoi kolmannen sijan Kanadan Mark Arendzin kanssa.

Tuomisto ja Arendz jäivät 1,1 sekuntia kisan voittaneesta Kazakstanin Aleksandr Koljadinista. Toiseksi lopun kiritaistelussa selvisi Japanin Yoshihiro Nitta. 

– Kymmenen metriä ennen maalia tuntui itsestäni, että olen perässä. Yritin saada hyvän kurotuksen, Tuomisto kertasi Yleisradiolle.

– Oli kaikin puolin hyvä päivä tänään. Pystyin säästelemään karsinnassa ja semifinaalissa. Oli vahva olo, mutta ei se ihan riittänyt. Tulin loppusuoralle ensimmäisenä, mutta lopulta tuli jaettu kolmas sija. Mitali on aina hieno saavutus, ja se on se, mitä täältä lähdettiin hakemaan, Tuomisto jatkoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Trilleri! Ovetshkin karisti Laineen rinnaltaan ja saavutti merkkipaalun urallaan

Kuva: Lehtikuva

Venäläiskiekkoilija Aleksandr Ovetshkin on tehnyt NHL-uransa 600. maalin Winnipeg Jetsiä vastaan pelatussa ottelussa.

Washington Capitalsissa pelaava Ovetshkin teki 600. NHL-maalinsa ottelun toisessa erässä vieden samalla joukkueensa 2–1-johtoon Patrik Laineen Winnipegistä. Myös Washingtonin ottelun ensimmäinen maali oli venäläiskiekkoilijan laukoma.

Myös Laine kasvatti ottelussa maalisaldoaan ottelun kolmannessa erässä kirien Winnipegin tasoihin vastustajansa kanssa. Washington vei kuitenkin jatkoajan myötä voiton maalein 3–2.

Washingtonin mukaan Ovetshkin on neljäs NHL-pelaaja, joka on tehnyt 600. maalia alle 1 000 ottelussa.

Laine ja Ovetshkin jakoivat ennen ottelun alkua maalipörssin kärkipaikan. Kumpikin oli ennen ottelun alkua tehnyt 40 maalia tällä kaudella.

Keskustelua aiheesta

Ase kentällä – Kreikan varapääministeri kielsi pääsarjajalkapalloilun kokonaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Stringer
Ivan Savvidiksen (keskellä) tulo revolverin kanssa kentälle on johtanut koko Kreikan pääsarjan keskeyttämiseen.

Kreikan jalkapalloliigan ottelu PAOK Thessalonikin ja AEK Ateenan välillä keskeytyi sunnuntaina kaoottisissa tunnelmissa, kun kotijoukkue PAOKin puheenjohtaja ja omistaja Ivan Savvidis marssi kentälle ase vyöllään.

Kreikkalais-venäläinen Savvidis on Venäjän duuman entinen jäsen, ja hänen väitetään kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Kaaos alkoi, kun PAOKin Fernando Varela teki maalin 90. minuutilla, mutta erotuomari Giorgis Kominos hylkäsi sen paitsiona. Savvidis marssi kentälle keskustelemaan erotuomarin kanssa vyöhön kiinnitetty asekotelo ja pistoolin kahva näkyvillä.

Kominos muutti tuomiotaan ja hyväksyi PAOKin maalin, joka teki tilanteeksi 1–0. AEK:n pelaajat lähtivät turvallisuuteensa vedoten kentältä.

Varaurheiluministeri Yiorgos Vassiliadis ilmoitti maanantaina, että maan pääsarja keskeytetään, kunnes ongelmat on ratkaistu. Kreikan jalkapallo on kärsinyt muun muassa huliganismista.

AVAINSANAT

Tässä arvontatulokset – näin etenee jalkapallon miesten Suomen Cup

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
d

Miesten Suomen Cupin puolivälieräkarsinnan, puolivälierien ja välierien arvonnat on suoritettu. Arvontatulos on seuraava:

Puolivälieräkarsinnoissa (14.–18.3.) vastakkain pelaavat:

EIF–AC Oulu

HJK–VPS

FC Haka–FC Lahti

Puolivälierissä jatketaan seuraavasti (29.3.):

EIF/AC Oulu–FC Haka

FC Lahti, SJK–FC Honka

FC Inter–Ilves

HJK/VPS–KuPS

Välierät pelataan 2.4.

Keskustelua aiheesta

”Emme voi hyväksyä sitä, että kentälle tullaan revolverin kanssa” – käsittämättömiä käänteitä Kreikan jalkapalloliigan pelissä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Sakis Mitrolidis
Ivan Savvidisia poistetaan kentältä.

Kreikan jalkapalloliigan ottelu PAOK Thessalonikin ja AEK Ateenan välillä keskeytyi eilen kaoottisissa tunnelmissa, kun kotijoukkue PAOKin puheenjohtaja ja omistaja Ivan Savvidis marssi kentälle ase vyöllään.

Kreikkalais-venäläinen Savvidis on Venäjän duuman entinen jäsen, ja hänen väitetään kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Kaaos alkoi sen jälkeen kun PAOKin Fernando Varela teki maalin 90. minuutilla, mutta erotuomari Giorgis Kominos hylkäsi sen paitsiona.

Savvidis vaati ensin tuloksetta joukkuettaan jättämään kentän ja marssi sitten itse kentälle keskustelemaan

erotuomarin kanssa, vyöhön kiinnitetty asekotelo ja pistoolin kahva näkyvillä.
Kominos muutti tuomiotaan ja hyväksyi PAOKin maalin, joka teki tilanteeksi 1–0. Vierasjoukkue AEK:n pelaajat lähtivät turvallisuuteensa vedoten pukuhuoneeseen eivätkä suostuneet enää palaamaan kentälle viimeisten minuuttien pelaamiseksi.

Kreikan poliisi määräsi maanantaina Savvidisin pidätettäväksi.

– Tässä ei ole tarvetta puheille, vaan koville toimille. Näkemämme on vahingoittanut Kreikan jalkapalloilua. Emme voi hyväksyä sitä, että kentälle tullaan revolverin kanssa, Kreikan sisäministeri Panos Skourletis sanoi.

Keskustelua aiheesta