Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Omikronia nyt myös Britanniassa

Lehtikuva

Myös Britanniassa on todettu ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Viranomaisten mukaan tapauksia on todettu kaksi ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toinen tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitetään.

Britannia on kieltänyt matkustamisen maahan useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkitsee matkustuskieltojen laajentamista.

Muunnos todennäköisesti saapunut Saksaan

Etelä-Afrikasta Saksaan saapuneella henkilöllä epäillään olevan koronatartunta, joka on uutta omikronmuunnosta, kertoi Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose Twitterissä aiemmin tänään.

Klosen mukaan Etelä-Afrikasta saapuneelle matkaajalle tehdyistä testeistä on todettu useita koronaviruksen omikronmuunnokselle tyypillisiä mutaatioita. Tartunnan saanut palasi Saksaan Frankfurtin lentokentälle, joka on maan suurin lentokenttä. Tartunnan saanut on eristyksissä kotonaan.

Klosen mukaan muunnos on suurella todennäköisyydellä saapunut jo Saksaan.

Myös Tshekissä epäillään uuden muunnoksen saapuneen maahan, kertoo Tshekin terveysministeri Adam Vojtech Twitterissä.

Perjantaina kerrottiin Euroopan ensimmäisestä todetusta omikronmuunnostartunnasta Belgiassa. Ensimmäinen omikronmuunnostapaus raportoitiin Maailman terveysjärjestö WHO:lle keskiviikkona Etelä-Afrikasta.

Etelä-Afrikasta Hollantiin saapuneilla matkustajilla on todettu 61 koronatartuntaa, kertovat hollantilaisviranomaiset. Positiivisen testituloksen saaneet testataan myös omikronmuunnoksen varalta.

Hollantiin saapui perjantaina Etelä-Afrikasta kaksi lentoa, joilla oli noin 600 matkustajaa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneet matkustajat on asetettu karanteeniin hotelliin Schipholin lentoaseman lähellä.

Omikronin ominaisuuksista epävarmuutta, epäillään olevan deltaa tartuttavampi

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

Etelä-Afrikan ohella uutta muunnosta on todettu Euroopan ulkopuolella ainakin Botswanassa, Hongkongissa ja Israelissa.

Etelä-Afrikan ulkoministeriön mukaan maata rangaistaan uuden muunnoksen havaitsemisesta

Etelä-Afrikan ulkoministeriön tiedotteen mukaan maata rangaistaan uuden muunnoksen havaitsemisesta. Useat maat ovat rajoittaneet lentoja Etelä-Afrikasta ja muista eteläisen Afrikan maista ehkäistäkseen muunnoksen leviämistä.

Etelä-Afrikan ulkoministeriön tiedotteen mukaan maata rangaistaan nyt siitä, että maassa on osaamista uusien muunnosten nopeaan havaitsemiseen.

Tiedotteessa nostetaan esille myös, että omikronmuunnosta on löydetty muualtakin maailmasta. Israelissa muunnostapaus todettiin Itä-Afrikan Malawista saapuneelta henkilöltä. Belgian omikrontapaus taas todettiin Egyptistä Turkin kautta palanneelta matkaajalta.

-  Näissä maissa suoraa yhteyttä Etelä-Afrikkaan ei ole, mutta reaktio näiden maiden tapauksiin on selvästi erilainen, tiedotteessa kerrotaan.

Afrikan maista Etelä-Afrikka on kärsinyt eniten koronapandemiasta. Noin 49 miljoonan asukkaan maassa on todettu lähes 3 miljoonaa koronatartuntaa ja koronan aiheuttamia kuolemia on lähes 90  000.

Etelä-Afrikan päivittäiset tartuntamäärät pienenivät selkeästi lokakuun loppuun mennessä alle 500 tartuntaan päivässä, mutta kuluvan kuun puolivälissä tartuntamäärät kääntyivät taas nousuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE