Politiikka
6.10.2017 13:13 ・ Päivitetty: 6.10.2017 13:13
”On ollut ikävää havaita, että USA on pyrkinyt painostamaan Ruotsia” – Rinne haluaa Suomen allekirjoittavan ydinaseet kieltävän sopimuksen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo, että nyt olisi pohjoismaisen yhteistyön paikka edistää YK:ssa neuvoteltua ydinaseet kieltävää sopimusta. Rinteen mukaan Suomen pitää tarkistaa asiassa oma kantansa. Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta.
– Suomen pitää olla kaikissa niissä prosesseissa mukana, joissa tavoitellaan ydinaseetonta maailmaa ja se tarkoittaa myös tätä YK:n ydinasekieltoa koskevaa neuvotteluprosessia. Suomen pitää olla allekirjoittajana tässä tämän sopimuksen yhteydessä, Rinne sanoo Demokraatille.
Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänään ydinaseita vastustavalle ICAN-järjestölle.
Järjestöllä on ollut iso rooli sen ajaessa puheena oleva ydinaseet kokonaan kieltävää sopimusta. Sopimuksesta on neuvoteltu YK:ssa ja 122 valtiota on hyväksynyt sen. Allekirjoittajia on toistaiseksi reilut 50.
Mikään Nato-maa ei ole kuitenkaan liittynyt sopimukseen. Suomi useiden EU-maiden tavoin ei osallistunut edes sopimusneuvotteluihin.
Suomi on vedonnut ydinasemaiden jäämiseen sopimuksen ulkopuolelle ja ettei sopimus olisi riittävän vaikuttava. Maamme hallitus uskoo sopimuksen vievän pohjaa myös vanhalta ydinsulkusopimukselta, jossa pyritään ydinaseiden vähentämiseen ja jossa ydinasevallat ovat mukana.
USA taasen on uhannut Ruotsia puolustusyhteistyön vähentämisellä, mikäli se allekirjoittaa ydinaseet kieltävän sopimuksen.
”On huono perustelu, että ydinasevallat eivät ole sopimuksessa mukana.”
Antti Rinne pitää Nobelin rauhanpalkinnon antamista ICAN:lle tärkeänä vallitsevassa maailmantilanteessa.
– Tässä on nyt erilaisia jännitteitä maapallolla. Erityisesti Pohjois-Korean suhteen on isoa epätietoisuutta, mitä tapahtuman pitää tulevaisuudessa. Riskit siihen, että tilanne eskaloituu, ovat olemassa. Tästä syystä on tärkeätä, että kaikin tavoin valtioiden välisessä yhteistyössä ponnistellaan, että maailmasta tulisi ydinaseeton jossakin vaiheessa, Rinne toteaa.
Hän näkee ydinaseitten kieltoon tähtäävän neuvotteluprosessin YK:ssa tärkenä osana ydinaseiden vastaista työtä.
– Minusta on nyt todella tärkeätä, että ydinasetttoman maailman eteen tehdään työtä. Se on ihan meidän ihmiskunnan perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Jos ydinaseiden käyttö eskaloituu, se tarkoittaa maapallon loppua, Rinne muistuttaa riskeistä.
– Tästä näkökulmasta on ollut valitettavaa, ettei Suomi ole ollut mukana tuossa prosessissa, jonka tähtäimenä on ydinaseeton maailma. Ruotsi on ollut mukana tässä prosessissa. On ollut ikävää havaita, että ydinasevalta Yhdysvallat on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella pyrkinyt painostamaan Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta.
Rinteen mukaan huono perustelu, että ydinasevallat eivät ole sopimuksessa mukana.
– Tämän maailman muuttaminen rohkeasti lähtee siitä, että löydetään mahdollisimman paljon yhteisymmärrystä rauhan turvaamiseksi maapallolla, Rinne toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.