Politiikka
13.5.2016 09:54 ・ Päivitetty: 13.5.2016 09:54
“On selvää, että hallitus suunnittelee Nesteen myymistä” – Työntekijät vastustavat kiivaasti
Öljynjalostaja Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen epäilee, että kehitysyhtiön perustaminen on vain välivaihe ennen myyntiä.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitelmissa on myydä valtion omistuksia ja järjestellä valitonyhtiöiden omistusten hallintaa. Kehitysyhtiöön siirrettäisiin kokonaan tai osittain yhdeksän yhtiötä, muun muassa Nesteestä 16,7 prosenttia.
– Pidän aivan selvänä, että Sipilän hallitus suunnittelee Nesteen myymistä. Välivaiheeksi rakennetaan tuo kehitysyhtiö, joka jossain vaiheessa myy 16,7 prosenttia jonnekin, Ryynänen arvioi. Hän on myös SAK:laisen Teollisuusalojen ammattiliiton (Team) hallituksen varapuheenjohtaja.
Valtio omistaa tällä hetkellä Nesteestä 51,1 prosenttia. Ryynäsen mukaan Nesteen työntekijät vastustavat ehdottomasti myyntiaikeita.
– Neste on nykyisellä omistuspohjalla kehittynyt yhdeksi maailman parhaista öljynjalostajista. Meillä on globaalissakin vertailussa huipputuotteet, jotka kehittyvät koko ajan.
Ryynänen kysyy, miten käy polttoainehuollolle.
– Sen varmistaminen kriisitilanteissa ollut merkittävä tekijä, kun aiemmin on puhuttu yksityistämisestä. Näköjään ei enää ole. Voidaan myös miettiä, mikä merkitys on Nesteen kehittämän ja omistaman teknologian ja patenttien säilyttämiselle suomalaisten omistuksessa.
Neste on valtiolle vakaa tulonlähde. Mihin se käyttäisi saamansa 1,2 miljardin myyntivoiton?
Hän pelkää, että valtion omistuksen laskiessa on pitkän päälle mahdollista, että vallan Nesteessä ottaisi jokin monikansallinen iso öljy-yhtiö ja valta sitä kautta siirtyisi pois Suomesta.
Nesteellä on osakkeita 256 miljoonaa. Yhtiön markkina-arvo on noin 7 680 miljoonaa euroa. Jos valtiovalta myisi 16,7 omistusosuuden, niin se saisi 1 280 miljoonaa euroa.
– Neste on siis valtiolle erinomainen ja vakaa tulonlähde. Mihin valtio käyttäisi saamansa 1,2 miljardin myyntivoiton? Jos se on aikomus käyttää investointeihin, niin miksei lainata, kun korotkin ovat nollatasolla, Ryynänen kysyy.
Hän näkee silkkaa ideologiaa hallituksen suunnitelmissa: “Vähemmän yhteistä omistusta ja enemmän yksityistä, täysin riippumatta talouden realiteeteista, kansalaisten tarpeista puhumattakaan.”
Ryynänen ei näe mitään järkeä siinä, että jokaiselle kehitysyhtiöön sijoitettavalle yritykselle luodaan oma kehittämissuunnitelma.
– Nesteen osalta ajatus lähinnä hymyilyttää. Mitä lisäarvoa se toisi Nesteelle, yhdelle maailman innovatiivisimmista öljy-yhtiöistä? Öljyalan osaaminen on Nesteellä, ei millään ulkopuolisella hallinnollisella yksiköllä, Sami Ryynänen korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.