Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Onhan se helpotus, mutta kuinka suuri…” – ravintoloiden avaaminen ei välttämättä lopeta heti lomautusrumbaa

Ravintolat ja kahvilat availevat oviaan ensi maanantaista lähtien pitkän tauon jälkeen. Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ei vielä huokaise helpotuksesta liiton lomautettujen puolesta.

Marja Luumi

Demokraatti

– Onhan se helpotus, mutta miten suuri – sitä ei vielä tiedä. Vielä ei ole selvää kuvaa, kuinka suuri osa lomautetuista työntekijöistä pääsee aloittamaan työt ensi viikolla, hän toteaa Demokraatille.

Epävarmuus liittyy pitkälti siihen, että koronavirusepidemian takia asetetut rajoitukset aukioloissa ja asiakasmäärissä vaikuttavat edelleen ravintola-alan yritysten toimintaan.

– Vaikea sanoa tässä vaiheessa, miten moni yrityksistä uskaltaa päättää lomautukset tähän, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Asiakkaiden käyttäytyminen, uskallus käyttää ravintolapalveluita, on myös arvoitus. Se vaikeuttaa työvoiman tarpeen arviointia. PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa sopivatkin työehtosopimuksiin määräaikaisia muutoksia, jotka voivat osaltaan helpottaa yrityksiä järjestelemään töitä niin, että mahdollisimman moni alan työntekijöistä pääsee takaisin töihin.

Työvuorolistojen laatimiseen sovittiin joustoja ja kesälomia voidaan siirtää pidettäväksi myöhemmin.

– Kun on lomautuksia taustalla, ei ehkä ole jaksamisen kannalta välttämättä tarvetta heti pitemmälle lomalle, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Lisää aiheesta

Lisäksi yrityksellä saattaa olla tällä hetkellä vaikeuksia maksaa lomarahoja, kun kassa voi olla aika tyhjä.

“Paljon riippuu siitä, miten ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle.”

Rönni-Sällinen arvioi, että ravintola-alalla on mahdollista päästä kohtuullisen nopeasti niin sanottuun normaalitilanteeseen, kunhan rajoituksista päästään.

– Niin kauan kun aukioloja ja asiakasmääriä rajoitetaan, on selvää, että kannattavuus ei voi tulla normaaliksi. Paljon riippuu siitä, miten ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle ja onko heillä näinä aikoina rahaa käytettäväksi.

PAMin puheenjohtaja toivoo, että ravintolat huolehtivat tarkkaan ensi viikosta lähtien turvallisesta asioinnista.

– Kyllä omavalvonnan, vastuullisen toiminnan merkitys korostuu siinä, miten asiakkaat uskaltavat tulla paikkaan sisään. Kyllä he katsovat tarkkaan, ovatko ohjeistukset kunnossa, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Jos ravintoloilla onkin valoa näkyvissä, PAMin puheenjohtaja uskoo, että matkailu kärsii – ja erityisesti hotellit – vielä pitkään koronakriisistä.

– Menee varmaan useampi vuosi, että ulkomaanmatkailu pääsee vauhtiin. Kotimaisella kysynnällä sen hyytymistä ei pysty paikkaamaan. Matkailuala on hankalimmassa tilanteessa pitemmän päälle.

“Yksittäisen ihmisen kannalta kuukausi on pitkä aika.”

PAMilla on jäseniä noin 207 300. Lomautusten laajuudesta palvelualoilla kertoo se, että liiton työttömyyskassaan tuli pelkästään huhtikuussa uusia ansiopäivärahan ensihakemuksia noin 18 500. Määrä on suunnilleen sama kuin koko viime vuonna.

Liiton kysely 1.–15. huhtikuuta puolestaan kertoo, että 67 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä ilmoitti joutuneensa lomautetuksi.

Rönni-Sällisen mielestä työttömyyskassa on selvinnyt tilanteeseen nähden hyvin, kun hakemuksia on tullut käsiteltäväksi 10-kertainen määrä normaaliin verrattuna.

Rahojen saaminen tilille on hänen mukaansa kuitenkin viivästynyt, koska käsittelyssä ovat nyt ruuhkaisimpien viikkojen päivärahahakemukset.

– Yksittäisen ihmisen kannalta esimerkiksi kuukausi on pitkä aika, Rönni-Sällinen pahoittelee.

Palvelualojen työttömyyskassa on tällä viikolla ottanut käyttöönsä robotin nopeuttamaan ansiopäivärahahakemusten käsittelyä. Se vapauttaa ihmisiltä aikaa hakemusten varsinaiseen käsittelyyn ja päätösten antoon. Robotti tuli avuksi myös Erityisalojen toimihenkilöiden sekä Tehyn työttömyyskassoille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE