Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Onko naismyyjän irtisanominen pienempi tragedia kuin miesinsinöörin?” – Kumpula-Natri kysyy: Missä viipyy hätäistunto?

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Miapetra Kumpula-Natri kehottaa pohtimaan, millaista anttilalaisilla on ollut palvella asiakkaita tietäen, että kohta työt loppuvat.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ihmettelee, miksi naisvaltaisen matalapalkka-alan irtisanomiset eivät ole samanlainen suru-uutinen kuin hyväpalkkaisten miesinsinöörien.

Marja Luumi

Kumpula-Natri viittaa konkurssiin haettuun Anttilaan, jossa työntekijöitä irtisanottiin lähes 1 300 – suunnilleen saman verran kuin Microsoftilta keväällä.

– Suomessa on kerrottava ja konkreettisesti todistettava anttilalaisille, että heidän työttömäksi jäämisensä on iso kolaus. Nyt emme ole sitä tehneet. Valtakunnallinen kiinnostus työttömäksi jääneiden kohtalosta on ollut kovin vähäistä, Kumpula-Natri kirjoittaa Turun Sanomien mielipidepalstalla.

Kun Nokia irtisanoi taannoin Salon matkapuhelintehtaan työntekijät, silloin hallitus kokoontui hätäistuntoon. Kumpula-Natri huomauttaa, että nykyinen hallitus reagoi Microsoftin irtisanomisiin laajalti ja ryhtyi puuhaamaan avustusta EU:n globalisaatiorahastosta.

– Ministerit antoivat lausuntoja, media komppasi, ja insinöörien tuleva työttömyys sai kansan sympatiat. Tämä on ihan oikein, Kumpula-Natri huomauttaa.

Ilouutinen tuli viime viikolla: Euroopan komissio myönsi viisi miljoonaa euroa avustusta.

– Siitä toivottavasti ymmärtävät lausua kiitoksen myös ne hallituspuolueiden jäsenet, joiden kesäharrastus on ollut EU:n parjaaminen, Kumpula-Natri heittää.

Tuhat naista ja heidän kohtalonsa ei voi jäädä lomailun vuoksi unhoon.

Samaa apua ja tukea hän odottaa myös Anttilan työntekijöille.

– Irtisanottujen eteen on tehtävä kaikki voitava. Tuhat naista ja heidän kohtalonsa ei voi jäädä lomailun vuoksi unhoon. Pienipalkkaisen naisen työttömäksi jääminen ei ole pienempi tragedia kuin vientialan koulutetun insinöörin, Kumpula-Natri, itsekin insinööri, korostaa.

Hän muistuttaa, että vanhemman, vähemmän koulutetun myyjänaisen on vähintään yhtä vaikea – todennäköisesti vaikeampaa – työllistyä uudelleen kuin koulutetumman insinöörin.

Työministeri Jari Lindström (ps.) aikoo selvittää, voiko EU:n globalisaatiorahastosta saada tukea myös Anttilan irtisanotuille – mutta pohtii samalla, täyttyvätkö hakukriteerit.

Helsingin yliopiston irtisanotuille rahaa on jo haettu. Kumpula-Natri sivaltaa, että nämä irtisanomiset johtuivat hallituksen omista toimista.

– Joten nähtäväksi jää täyttääkö se globalisaation aiheuttaman muutoksen kriteerit… Hallituspuolueet vakuuttavat, että kaikki työ on arvokasta. Sen pitäisi näkyä myös irtisanomisten aikana, Miapetra Kumpula-Natri vaatii kirjoituksessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE