Turva – Hymy

Onko Patrian vaunu tositoimissa? – Asejärjestelmäasiantuntija antoi arvionsa kohutusta videosta

Kuva: verdens gang
Kuvakaappaus Verdens Gangin sivuilta.

Norjalaisen Verdens Gang -lehden mukaan suomalaisen Patrian valmistama ajoneuvo on nähty Jemenin sodassa. Lehti on julkaissut verkossa videoklipin tai tarkemmin linkittänyt uutisensa Arabiemiraattien uutistoimiston kuvamateriaaliin.

– Ylen mukaan Patrian AMV:tä on käytetty Jemenin sodassa. Video on kylläkin enemmän mainospätkä kuin sotavideo! puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) erityisavustaja Petteri Leino kirjoitti Twitterissä.

Demokraatti pyysi asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkkia arvioimaan, mistä videossa on kyse.

Hänen mukaansa AMV näkyy videokuvassa. Myös Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari myöntää Verdens Gangin haastattelussa, että kuvassa näkyy Patrian panssaroitu ajoneuvo. Asiasta ensimmäisenä Suomessa uutisoinut Yle kertoo, että Kari sanoo Verdens Gangille kuulleensa huhuja, että Patrian ajoneuvoja olisi käytetty Jemenin sodassa.

”Videolla näyttää olevan Arabiemiraattien asevoimien kalustoa.”

Pulkin mukaan juuri kyseiseltä videolta ei pysty suoraan analysoimaan, missä paikassa tai maassa se on kuvattu. Myöskään ei selviä varmuudella, onko videolla kyse esimerkiksi harjoitus- tai näytöstoiminnasta.

– Suurin osa kuvamateriaalia on ainakin sellaisesta tilanteesta, missä ei ole taistelutoimintaa päällä. Enemmän tämä näyttää näytösluonteiselta. En pysty tältä pohjalta paikantamaan, mistä tuo on edes kuvattu, muutoin kuin raa’an maantieteellisen alueen. Uutisessa puhutaan, että joukot etenevät Jemenin rannikkoa pitkin, voi olla.

– Ajoneuvojen mallien ja niiden merkintöjen perusteella videolla näyttää olevan Arabiemiraattien asevoimien kalustoa.

Arto Pulkille videon näytösluonteisuudesta viestivät muun muassa monet kuvakulmat, taisteluvaunun kuvaaminen aivan vierestä ja se, ettei vaunujen vieressä kulje suojaavia sotilaita.

– Kohta jossa AMV esiintyy, on mielestäni esittelytilanteesta. Tai ainakin se näyttää ja kuulostaa huomattavan paljon enemmän näytösluonteiselta tilanteelta kuin aktiiviselta taistelutoiminnalta.

Jos on myyty, voidaan käyttää…

Suomessa oppositiosta on kritisoitu voimakkaasti sitä, että maastamme on viety aseita sotaan osallistuvaan maahan. Myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat puuttuneet asiaan, Jemenissä on meneillään järkyttävä humanitaarinen katastrofi.

Patrian liikentoimintajohtaja Mika Kari kertoi Ylelle, että Patria toimitti vuonna 2016 Arabiemiraatteihin miehistönkuljetusvaunuja ilman aseistusta. Karilla ei ole tietoa, millaisia aseita tilaaja on niihin asentanut. Norja on viime viikolla kertonut keskeyttävänsä aseiden ja ammusten myynnin Arabiemiraatteihin.

Jos suomalaisia miehistönkuljetusvaunuja on myyty Arabiemiraatteihin, Arto Pulkki arvioi, että niitä voidaan myös käyttää Jemenissä.

– Lähtökohta on se, että jos jotain kalustoa on myyty johonkin maahan ja sillä on konflikti naapurimaan kanssa tai sisäisesti, niin kyllä niitä sitten myös käytetään.

– Sellaiset ajatukset, että voitaisiin myydä jotain materiaalia niin, että siinä on käyttörajoituksia ovat aika lailla mahdottomia muutoin kuin materiaalin edelleenmyynnin osalta. Eli ei voida myydä kalustoa sillä tavalla yhteen maahan ja sanoa, että tätä ei saa tähän ja tähän tarkoitukseen käyttää. Se on aika mahdoton kuvio kansainvälis–sopimuksellisesti.

Pulkin oma kanta on se, että yksi maa ei saa myynnin kieltämällä aikaan tuloksia, koska jokin toinen maa myy tarvikkeet joka tapauksessa. Hän ei näe ongelmia joukkojen suojaamiseen käytetyn kaluston myynnissä ja katsoo Suomen myyneen materiaalia tarkoin kansainvälisiä sitoumuksia noudattaen.

Jos myynti halutaan kieltää, silloin pitäisi Pulkin mielestä puhua koko EU-alueen ratkaisusta.

– Niin humanitäärisesta näkökulmasta kuin puolustusvälineteollisuuden näkökulmasta pitkäjänteisyys ja laaja rintama on kaikkien etu, Pulkki katsoo.

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.

Porvoossa kohu kaupungin kirjeestä, tulkitaan Niinistön mainokseksi – ”Pöyristyttävää. Harkinta pettänyt.”

Kuva: Nora Vilva
Kuva Porvoosta.

Porvoossa kuohuttaa kaupungin koteihin lähettämä kirje. Kirje on lähetetty niille vanhemmille tai huoltajille, joilla on varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Kirje alkaa juhlallisesti: ”Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat tammikuusta 2018 alkaen tasavallan presidentti Sauli Niinistön vahvistettua 19.12.2017 varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain muutoksen.” Niinistön nimi on lihavoitu kirjeessä.

 

Kaupungin luottamuselinten jäsenien parissa kirje on herättänyt keskustelua yli puoluerajojen.

– Kyllä harkinta on pettänyt. Kirje lähtee tänä ajankohtana, kun vaalit ovat käynnissä. Kyllä me tästä tulemme huomauttelemaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jaakko Jalonen toteaa Demokraatille.

Hänen mukaansa kaupungin viestintästrategiaa ei ole noudatettu.

– Tämä ei todellakaan kuulu meidän viestinnällisiin tapoihin. Ensimmäisenä meille sivistysjohtaja ottaa asian selvitykseen, miten näin on päässyt käymään.

”Jotkut sanovat vähän suorempaankin.”

– Minun mielestäni on pöyristyttävää, että kaupungin tiedotteessa kirjoitetaan vaalien alla näin. Kaupungin tulisi olla sitoutumaton eikä tehdä vaalikampanjaa, jolta kyseinen kirje näyttää, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson (sd.) toteaa.

Jaakko Jalosen mukaan nyt täytyy selvittää ne prosessit, jotka johtivat kirjeen muotoiluun ja lähettämiseen. Asia nostetaan esiin epävirallisena asiana myös kaupungin luottamuselimissä.

Jalosen mukaan asia velloo nyt myös some-keskustelussa.

– Kyllä tähän on kommentteja tullut, pidetään ehkä vähän harkitsemattomana – ja jotkut sanovat vähän suorempaankin.

Keskustelua aiheesta