Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Musiikki

24.5.2019 11:00 ・ Päivitetty: 24.5.2019 11:00

Ooppera-arvio: Debussy-ooppera pitää edelleen pintansa

Pelléas (Ville Rusanen) ja Mélisande (Camilla Tilling) ovat Kansalllisoopperassa vedenkin varassa. Sitä loiskuu näyttämöllä tuhansia litroja.

Claude Debussyn vastaliike oman aikansa perinteiselle oopperakirjallisuudelle on kestävää tekoa. Maailma oli muuttumassa, maailman oli muututtava. Ja nyt, yli satavuotiasta oopperaa kuuntelee ja katselee yhä edelleen vaikuttuneena ja suuresta taide-elämyksestä nauttien.

Matti Saurama

Tarina on ikiaikainen, intohimo ja mustasukkaisuus taistelevat rakastuneiden sieluista, aito kiintymys on koetuksella ja tuhoisan kohtelun käsissä. Loppu vahvistaa ajatusta, miten raskasta on seurata sielun saattohoitoa. Tarinan vanhus, Arkel, toteaa satuttavasti: jos olisin jumala, säälisin ihmisten sydämiä.

Riikka Räsäsen uusohjaus oopperalle on kahdentoista vuoden viiveellä haastavaa. Esimerkiksi Pelléasin kohdalla oudoksuin kehon kielen tarkoitusperiä. Rooli oli uusintaensi-illassa levoton. Samaten juoksentelua lavalla riitti. Toiminnallisuutta ehkä, mutta ei näyttämölle liikettä vain liikkeen vuoksi.

Loppupuoli aukeaa vavahduttavan asetelmallisena. Kun taivaallisen heleisiin mekkoihin pukeutuneet naiset auttavat kuolevan viimeiselle matkalle, kohtauksen romanttisuus ei ole kuitenkaan naiivisti yliampuva.


OOPPERA
Suomen Kansallisooppera

Claude Debussy, Pelléas ja Mélisande

Libretto Maurice Maeterlinck – Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen – Ohjaus, lavastus, valaistus – Marco Arturo Marelli – Uusintaohjaus Riikka Räsänen – Puvut Dagmar Niefind – Kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbič –
Rooleissa Ville Rusanen, Camilla Tilling, Laurent Naouri, Jyrki Korhonen, Lilli Paasikivi, Mia Heikkinen, Jussi Merikanto, Hannu Tuomi; Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro

Marco Marellin lavastuksen kaltevuudella on edelleen korkea tehokkuuskerroin. Vinoutunut maailmankuvahan se siinä, ja tasapainon hakemisen pakko. Synkkä betoni sivuseininä, tumma yleisö metsikkönä. Ja vettä sammioittain, elementeistä se herkästi liikahteleva, heijasteleva ja heijastuva. Dagmar Niefindin kylmäävää kuosia olevista puvuista on värit pois pesty. Poikkeuksena on Mélisanden kauniina laskeutuva valkea vaate ynnä punertavat paksut hiukset.

Lisää aiheesta

Debussyn kestopigmentoitua musiikkitaidetta

Debussyn ainokaiseksi jääneessä oopperassa soivat impressionismin parhaat ja kantavimmat piirteet. Pelléas ja Mélisande lyö pöytään tuotoksen, jota ei samalla tyylisapluunalla niin vain ylitetäkään! Teos kertoo omaleimaisuudessaan paljon tekijänsä taipumusten mittavuudesta.

Säveltäjä olikin tiennäyttäjä tulevalle, ennakoija, jonka ääni kuuluu edelleen. Hahtuvankeveät vivahteet, värisevät jousisatsit, puupuhaltimien parhaat luonnekuvat täyteläiseen orkesterisointiin upotettuina tekevät vaikutuksen. Elämän eloisat piirteet yhtä lailla kuin murheen ja kivun pisteet ovat oopperan keskeistä keinovarantoa. Puheen laulullisuus, laulettavan puhuttelevuus tulee erityisen hienosyisesti esiin. Ja se, että tarinassa intohimo kytee ja palaa eikä peity näyttämöllä liiallisen itseriittoisuuden viestittelyyn, myös se näyttäytyy tekijällä tärkeänä.

Vivahderikkautta solistiäänissä

Esityksen solistien äänimateriaali on ilmaisuvoimaista. Camilla Tilling (Mélisande) on kivuliaan herkkä, ihastuttava ja mahtailua taiten välttelevä. Hieno roolisuoritus, sävyisän sävykäs sopraano. Ville Rusanen (Pelléas) vie osaansavähän hapuillen, mutta on kuin voimanpesä baritoninsa käytössä, kuuluva ja korskea. Laurent Naourin (Golaud) karaistunut baritoni on soinniltaan kestäväksi patinoitunut. Metallin sinihohteinen sävy tuo sympatiaa sinnekin, mistä sitä ei muuten juuri löydy. Rooli on miehistä keskentekoisuutta, murhetta ja pahuutta täynnä, mies pääsemättömissä itsensä kanssa. Jyrki Korhonen (Arkel) lämmittää ja lämmittäisi bassollaan lähiympäristöään paikassa kuin paikassa. Mia Heikkinen, Lilli Paasikivi, Jussi Merikanto ja Hannu Tuomi tukivat osaltaan esitystä rutinoiduin taidoin.

Kuorokin pääsee oopperassa näyttämään tyrskyisät ääniroiskeensa.

Esa-Pekka Salonen on poiminut valinkauhallaan lähes nelituntisen teoksen tarpeisiin sopivan sävyjen ja piirteiden vivahdevalikoiman. Kapellimestariauktoriteetti on yhä vakuuttavampi ja kestävämpi tutun ilmavuuden ja plastisuuden tenhon silti kärsimättä.

Salonen on Debussyssään ilmeisessä elementissään, taianomaisuuden vangitsevan taikurin tehtävässä. Kapellimestarilla on ihailtavan ennakkoluuloton asettautumisen ja paneutumisen taipumus ja taito. Orkesteri kiittää ja soi pienimpiä yksityiskohtia myöten tarkkavaistoisesti.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU