Kotimaa
30.4.2025 08:41 ・ Päivitetty: 30.4.2025 08:41
Opetushallitus kouluille: Kamppailkaa kännyköistä lasten kanssa – laitteet pois vaikka välitunneiltakin
Opetushallitus suosittelee puhelimen käytön rajoittamista kouluissa laajemmin kuin mitä laki määrää – vaikka se johtaisikin lasten ja opettajien keskinäiseen kilpajuoksuun laitteiden kätkemisestä ja etsimisestä.
Ensi lukuvuodesta alkaen perusopetuksen oppilaat eivät saa käyttää mobiililaitteita koulun oppitunneilla muuten kuin oppimiseen opettajan antamalla luvalla, opetuksen tukena tai terveydellisistä syistä. Esimerkiksi diabeetikot voivat käyttää laitteita verensokerin seurantaan.
Opetushallitus suosittelee, että koulut rajoittaisivat puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttöä myös välitunneilla ja siirtymisten aikana. Ruokailun aikana Opetushallitus suosittelee kieltämään laitteiden käytön kokonaan.
Rajoitukset koskevat niin puhelinta, tablettia, kannettavaa tietokonetta, kuulokkeita, kellopuhelinta kuin älykelloakin.
EDUSKUNTA hyväksyi tiistaina lakimuutokset, jotka rajoittavat mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana. Laki ei koske lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia, mutta ne voivat rajoittaa puhelimen käyttöä järjestyssäännöissään.
Perusopetuksen järjestäjien täytyy päivittää järjestyssääntönsä muutosten mukaisiksi. Paikallisia opetussuunnitelmia ei kuitenkaan tarvitse päivittää.
Järjestyssäännöissä täytyy jatkossa esimerkiksi määrätä, missä oppilaan mobiililaitteet säilytetään oppituntien aikana.
- Nyt on mahdollista velvoittavasti määrätä oppilasta, että laitetta säilytetään vaikka puhelinparkissa lukollisessa kaapissa tai repussa, johtamisen tuen yksikön päällikkö, juristi Laura Francke Opetushallituksesta sanoi tiedotustilaisuudessa.
RAJOITUKSILLA pyritään turvaamaan koulujen työrauha.
- Haluamme edistää oppimista ja siihen keskittymistä. Samalla saadaan rajoitettua häiritsevää käyttöä, Francke perusteli.
Ruokailua koskevia rajoituksia Opetushallituksessa perustellaan muun muassa hyvien ruokailutapojen edistämisellä ja välituntien rajoituksia liikunnallisen elämäntavan tukemisella sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettelemisella.
- Välitunnilla voidaan liikkua, leikkiä ja tehdä kaikkea muuta, kuten jutella kavereiden kanssa, Francke sanoi.
Rajoituksista huolimatta kouluissa pitää kuitenkin edelleen mahdollistaa puhelimen välttämätön käyttö.
- Tällaista välttämätöntä käyttöä on esimerkiksi se, jos lapsi vaikka sairastuu koulupäivän aikana. Sitten hän voi opettajan luvalla soittaa omalla puhelimellaan huoltajalle.
Lisäksi esimerkiksi hätätilanteessa on aina sallittua soittaa hätänumeroon.
Opetushallituksen suositukset puhelimen käytön rajoituksista koskevat myös esiopetusta ja täydentävää varhaiskasvatusta. Suositukset koskevat lisäksi koulujen yhteydessä tapahtuva aamu- ja iltapäivätoimintaa, kuten kerhoja.
VIRKAMIESTEN mielestä digitaalisten laitteiden käytöllä on koulussa edelleen myös paikkansa.
Opetushallituksen kasvatus, koulutus ja osaaminen -päätoiminnon johtajan Jarkko Niirasen mukaan onkin tärkeää erottaa häiritsevä käyttö oppimista tukevasta käytöstä.
- Jokaisella oppijalla on oikeus kehittää digitaalista osaamista ja hyödyntää digitaalisia laitteita oppimisessa. Mehän koulussa opiskelemme nimenomaan tulevaisuutta varten, Niiranen sanoi.
Niiranen näkee, että hyvään digitaaliseen osaamiseen kuuluu myös kyky säädellä omaa digilaitteiden käyttöä.
- Tämä on taito, mitä lähdetään harjoittelemaan ja pikkuhiljaa opetellaan matkan varrella.
Teksti: STT / Miia Sebany
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.