Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oppositio hiillosti hallitusta kiirehtimään rajapykäliä, jotta itäraja saadaan tarvittaessa kiinni – ”Viisas varautuu, siksi teemme pykälätäydennyksiä”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 28. huhtikuuta 2022.

Oppositiopuolueet, etunenässä perussuomalaiset ja kokoomus, hiostavat hallitusta kiirehtimään täydentäviä rajapykäliä valmiuslain muutosesitykseen, jotta itäraja turvataan mahdollisilta hybridioperaatioilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oppositio syytti eduskunnan kyselytunnilla hallitusta kovin sanoin siitä, että se toi esityksen eduskuntaan torsona, vaikka aikaa pykälien valmisteluun olisi ollut puoli vuotta.

-  Tärkeysjärjestyksenne on suorastaan irvokas, tylytti muun muassa perussuomalaisten Mauri Peltokangas.

Perussuomalaisten lisäksi kokoomus vaati, että rajat on saatava kiinni ja turvapaikan hakeminen pystyttävä keskeyttämään tilanteessa, jossa Venäjä ohjaisi Suomen rajalle turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamismielessä.

-  Nyt pitää kaikki Suomen heikkoudet korjata. Nyt on viimeistään sen aika. Tarvitaan jämäkämpi pykälä, jotta tarvittaessa itäraja tai joku muu raja saadaan täysin kiinni myös turvapaikanhakuoikeuden osalta, patisti Antti Häkkänen (kok.).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esitteli torstaina hallituksen muutosesityksen valmiuslakiin. Jatkoselvittelyyn jäi kuitenkin, miten maahantulon poliittinen hyödyntäminen voitaisiin estää tai ehkäistä lisätoimivaltuuksilla.

Peltokangas epäili, että hallitus poisti rajaturvallisuutta koskevat pykälät valmistelusta poliittisista syistä.

-  Ilmeisesti vihreille ei kelvannut, hän vihjaisi.

“Ihmeellistä että vuodetaan asiakirjoja”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteli, että täydennysten jälkeenkään lakiin ei olisi tulossa turvapaikkahakuoikeuden keskeyttämistä, vaan turvapaikan hakemisen keskittäminen yhteen paikkaan.

Henriksson lupasi, että pykälät tuodaan eduskuntaan muutaman viikon kuluttua, kun komissiolta on saatu vihreää valoa. Komission kanssa on keskusteltava, koska Suomen itäraja on myös EU:n ulkoraja, hän perusteli.

Henrikssonin mielestä on ihmeellistä, että perussuomalaiset eivät näe kokonaisuutta.

-  On myös ihmeellistä, että teiltä vuodetaan asiakirjoja julkisuuteen, hän kivahti.

Henriksson sanoi lähtevänsä siitä, että myös sisäministeriössä uudistetaan saman tien rajavartiolakia, “koska nämä käyvät nyt käsi kädessä tästä eteenpäin”.

Onhan hallitus on tarvittaessa valmis sulkemaan Suomen rajan?

Kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) korosti puheenvuorossaan, että Suomen ja suomalaisten turvallisuuden on tultava aina ensin silloin, kun on kyseessä ulkopuolelta Suomeen kohdistuva hyökkäys ja pyrkimys horjuttaa yhteiskuntaamme.

– Asia ei väitteistä huolimatta ole hallituksessa poliittinen asia. Tämä tarkoittaa, että tarvittaessa myös raja on voitava laittaa kiinni myös turvapaikanhaulta. Me varmistamme kaikissa tilanteissa suomalaisten turvallisuuden, emmekä hyväksy minkäänlaista hybridivaikuttamista, jolla voitaisiin esimerkiksi rajan yli vyöryttää tuhansia ihmisiä, hän sanoi.

Rantanen esitti kysymyksensä pääministerin sijaiselle, valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.).

– Onhan hallitus on tarvittaessa valmis sulkemaan Suomen rajan, jos rajan yli tulemista pyritään käyttämään vihamielisessä tarkoituksessa, hän kysyi.

– Kyllä on. Hallitus on valmis tekemään kaikki ne tarvittavat seikat, jotta toteutuu kysymyksessäkin esitetty näkemys siitä, että suomalaisten turvallisuus tulee aina ensin, Saarikko vastasi.

– Se ei ole erityisen yksinkertaista, minkä tämäkin keskustelu kerta toisensa jälkeen osoittaa, hän sanoi.

Saarikko viittasi oikeusministeri Henrikssonin aiempaan puheenvuoroon, jossa tämä painotti, että oikeusministeriössä virkamiehet virkavastuulla ovat sitä mieltä, että komission kanssa on käytävä keskustelu. Saarikko summasi, että pitää pystyä tekemään sellaista lainsäädäntöä, jota virkavastuulla ministeriö kykenee esittelemään.

– Pitää valmistella lainsäädäntöä, joka kestää perustuslain tulkinnan, hän sanoi.

– Mutta ihan kaikkeen me emme missään oloissa pystyy varautumaan, me emme tiedä, mitä kaikkea edessämme on. Tällä hetkellä kaikki on hyvin, rajoillamme on rauhallista, asiat ovat kunnossa. Mutta viisas varautuu, ja siksi me teemme näitä pykälätäydennyksiä, siksi valmiuslaki tuodaan tänne, hän sanoi.

STT- Sanna Nikula & Demokraatti

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE