Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Mielipiteet

Opposition lupaukset

Politiikan toimittajien debattitilaisuudessa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olivat tentattavina tiistaina 14.9.2021. Yksimielisyyttä yhteisestä politiikasta ei löytynyt. Yhteiseen mahdolliseen hallitukseen on ilmeisesti vielä liian paljon aikaa.

Martti Suomi

Puolueosaston puheenjohtaja, Mustasaari

Suuria yllätyksiä ei haastattelussa tullut. Purra toi esille jo aiemman tavoitteen 3000 euron vähimmäispalkasta ja Orpo eurooppamyönteisyyden. Eurooppamyönteisyyteen sisältyi työperäinen maahanmuutto ja siihen Purran vastustus oli jyrkkä ei. Työvoimapula esimerkiksi sairaanhoitajien kohdalla ei perussuomalaisten mielestä avaa oikeutusta avata työperäistä maahanmuuttoa. Sairaanhoitajien pulaan Purra kertoi syynä työn mielekkyyden vain vähentyneen.

Orpo piti visusti poissa kokoomuksen aikaisemman onnettoman kokemuksen korjata sairaanhoitajien palkkausta hallituksesta käsin. Hänen esityksensä olikin nyt yleisen työperäisen maahanmuuton lisääminen. Orpo haastoi Purraa siitä, että kun nyt on yleinen työvoimapula, niin mistä saadaan työvoimaa?

Purra ohitti yleisen työvoimapulan väitteellä, että hoitoalan työn sisällössä on vikaa. Hänen mielestään hoitoalalla työntekijät eivät viihdy ja siihen olisi satsattava enemmän. Mistä sitten saataisiin lisää rahaa hoitotyöhön? Siihen Purran ajatus oli, että rahaa siirrettäisiin muualta. Mistä muualta rahan siirtoja tehtäisiin, sitä Riikka ei paljastanut.

Kokonaisuudessaan tässä keskustelussa oltiin lähellä järjestelyä, jossa hallitus puuttuisi yhden ammattiryhmän palkkaukseen. Kokoomuksella tällaisesta politiikasta on karvaita kokemuksia. Näin ollen Orpo toisti uudelleen asian ratkaistavan työvoiman yleisellä lisäämisellä työperäisen maahanmuuton kautta.

Haastattelu paljasti perussuomalaisten halun puuttua työmarkkinakysymyksiin politiikan keinoin, vaikka työelämän kysymykset ovat usein todettu kuuluvan työmarkkinapöytiin. Perussuomalaisten edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti vähän aikaa sitten linjapuheen, jossa työntekijän oikeuksia karsittaisiin ei vähän vaan todella roimasti. Uusi puheenjohtaja Riikka Purran ilmeisenä ajatuksena on jatkaa Halla-ahon linjaa.

Haastattelussa Purra syytti Orpoa siitä, että kokoomus haluaa hallitukseen päästyään leikata. Keskustelun jatkuessa Purrakin tunnusti tarpeen tehdä vaikeita päätöksiä. Perussuomalaisten aikana hallituksessa ei leikattaisi, mutta tehdään kyllä vaikeita päätöksiä, joka tarkoittaa samaa.

Yhteinen poliittinen kanta näiden kahden puolueen kohdalla todettiin olevan verojen alentaminen. Verotulojen vähentymistä ei kuitenkaan mietitty. Kun veroja luvataan alentaa ja palkkaminimiksi laitetaan korkea summa (3000 euroa), niin tulevissa vaaleissa tulee ääniä, vaikka ei kyseistä lupausta täytetäkään.

Ainoana kantona kaskessa olisi sitten perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitusyhteistyössä työperäinen maahanmuutto. Kyllä ilmeisesti perussuomalaiset sen sietäisivät, jos vaan pääsisivät hallitukseen. Maahanmuuttoa sitten vain jarruttelisivat. Halla-ahon esittämä palkansaajan aseman heikentäminen näille puoluejohtajille ei olisi ongelma.

 

Kirjoittaja on puolueosaston puheenjohtaja Mustasaaresta.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE