Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Orpo ei laittanut pistettä huhuihin” – Mäkisalo-Ropponen: Huoli pelastustoimen tulevaisuudesta jatkuu

Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä hallituksen linjauksissa herättää kysymyksiä se, mitkä olivat ne perustelut, joilla pelastustoimen palvelut päätettiin keskittää viidelle alueelle eikä esimerkiksi maakunnille tulevan 18 maakuntahallintojaon mukaisesti.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kysyi kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo turvata jatkossakin kustannustehokkaan ja luotettavan pelastustoimen palvelukokonaisuuden kaikkialla Suomessa.

Mäkisalon-Ropposen mukaan hallituksen linjauksissa kysymyksiä on herättänyt se, mitkä olivat ne perustelut, joilla pelastustoimen palvelut päätettiin keskittää viidelle alueelle eikä esimerkiksi maakunnille tulevan 18 maakuntahallintojaon mukaisesti.

Mäkisalo-Ropponen ihmettelee, mihin tietoon muutokset perustuvat.

Kirjallisen kysymyksen vastauksessa sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei antanut tähän Mäkisalo-Ropposen mielestä vastausta, eikä myöskään laittanut pistettä huhuihin ensihoidon yhtiöittämisestä.

– Miksi muuttaa sellaista, joka toimii usealla eri mittarilla mitattuna erinomaisen hyvin? Esimerkiksi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on sekä taloudellisesti että toiminnallisesti erittäin tehokas toimija. Myös kansalaisten mielestä pelastustoimi on erittäin luotettava toimija. Huomattavaa on, että näinkin isoa muutosta tehtäessä on puuttunut kaikki analyysit, tilastot ja laskelmat.

Miksi muuttaa sellaista, joka toimii usealla eri mittarilla mitattuna erinomaisen hyvin?

Pelastustoimen kuumin kysymys on tällä hetkellä, yhtiöitetäänkö ensihoito ja kilpailutetaanko se.

Mäkisalo-Ropposen mielestä hallituksen pitäisi nopeasti haudata kaikki yhtiöittämiseen liittyvät suunnitelmat, koska niihin liittyy niin monia riskejä. Pelastustoimi elää nyt epävarmuuden tilassa, kun erilaiset huhut vellovat ja tieto on ristiriitaista.

– Yhtiöittämisessä on suuri vaara, että pelastustoimen kustannustehokkuus häviää saman tien, jos ensihoito kilpailutetaan. Mikään laki tai säädös ei edellytä sitä. Yhtiöittämisestä kärsisi eniten harvaan asutut alueet. Lisäksi huolella rakennetut synergiat ja yhteiset johtamisjärjestelmät kärsisivät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE