Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Orpo: Ilmoitus venäläisen Rusitsh-ryhmän osallistumisesta rajavartiointiin Suomen rajalla liittyy Venäjän viestintätarpeisiin

LEHTIKUVA / AFP / SIMON WOHLFAHRT
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi Brysselissä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.

Ilmoitus venäläisen Rusitsh-ryhmän osallistumisesta rajavartiointiin Venäjän Suomen-vastaisella rajalla on osa Venäjän reagointia, joka liittyy sen viestintätarpeisiin. Näin arvioi pääministeri Petteri Orpo (kok.) Brysselissä tiistaina. Hänen mukaansa Venäjällä on tarve viestiä omasta puolustuksestaan tai sotilaallisesta läsnäolostaan Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Orpo ei osannut sanoa suoraan, onko asialla merkitystä turvapaikanhakijoita koskevaan tilanteeseen Suomen itärajalla. Hänen mukaansa Venäjän puolella rajaa tapahtuvat asiat ovat Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n käsissä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ei puolestaan halunnut tiistaina lähteä kommentoimaan sitä, minkälaista tietoa ulkoministeriöllä on asiasta ollut tai minkälaisia toimenpiteitä on mahdollisesti tekeillä.

-  Mutta seurataan tilannetta ja katsotaan, mitä se meiltä edellyttää. Meillä rajaviranomainen hoitaa niin kuin normaalistikin omaa tehtäväänsä ja me keskitymme niihin asioihin, joihin me voimme tältä puolelta käsin vaikuttaa. Ja varaudumme erilaisiin skenaarioihin ja tilanteisiin tietysti siellä rajan toisella puolella, hän sanoi.

-  En itse näe tätä nyt vielä kyllä kovinkaan hälyttävänä. Monenlaisiin tilanteisiin varaudutaan.

VENÄJÄLLÄ uusnatsistinen puolisotilaallinen ryhmä Rusitsh on kertonut solmineensa sopimuksen Venäjän rajavartiolaitoksen kanssa Suomen vastaisen rajan vartiointiin osallistumisesta. Asiasta kertoi tiistaina verkkolehti Barents Observer.

Ryhmän viestintäpalvelu Telegramissa tekemän ilmoituksen mukaan sopimukseen kuuluu tiedustelutoimintaa ja rajan vahvistamista.

Barents Observer ei ole tavoittanut Venäjän rajavartiolaitosta kommentoimaan sopimusta. Laitos toimii turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuudessa.

Rusitsh-ryhmällä on pitkä historia taisteluista Ukrainassa, ja sen on katsottu toimineen Ukrainassa palkkasotilasyhtiö Wagnerin yhteydessä. Ryhmä tunnetaan myös erityisen julmista sotavankeja kohtaan tehdyistä sotarikoksista, Barents Observer kertoo.

Ryhmän uusnatsistinen ideologia pohjautuu yhdistelmään slaavilaista mytologiaa, skandinaavista muinaisuskoa, venäläistä kansallismielisyyttä ja natsismia.

Kremlille äärioikeistolaiset sotilasryhmät ovat olleet hyödyllinen väline, joita se on käyttänyt eri operaatioissa jo vuosien ajan.

SISÄMINISTERIÖN esikunnasta kerrottiin STT:lle tekstiviestillä, että Rusitshia koskeva haastattelu oli siirretty sisäministeri Lulu Ranteelta (ps.) Rajavartiolaitokselle.

Komentaja Kimmo Ahvonen Rajavartiolaitoksen esikunnasta kommentoi asiaa sähköpostitse STT:lle.

-  Rajavartiolaitos on valmiusorganisaatio. Rajavartiolaitos seuraa normaaliin tapaan rajatilannetta ja toimintaympäristössään tapahtuvia muutoksia. Rajavartiolaitos huomioi rajatilanteessa ja toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset omassa toiminnassaan.

ALKUVUODESTA Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi Ukrainassa sotarikoksista epäillyn Rusitsh-ryhmän jäsenen ehdolliseen vankeuteen kahdesta maahantulokiellon rikkomisesta.

Oikeuden mukaan mies tuli Suomeen Vaalimaan kautta kahdesti käyttämällä nimeä Voislav Torden. Norja oli kuitenkin määrännyt hänelle maahantulokiellon Schengen-alueelle. Maahantulokielto oli määrätty vuonna 2016 hänen entisellä nimellään Jan Petrovski.

EU:n pakoteperustelujen mukaan mies on Rusitsh-ryhmän perustajajäsen ja yksi sen komentajista. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii miestä epäiltynä törkeästä sotarikoksesta ja sotarikoksesta Ukrainassa vuosina 2014-2015. Hän on kiistänyt epäillyt rikokset.

Tiistaina tutkinnanjohtaja Olli Töyräs KRP:stä kertoi sähköpostitse STT:lle, että esitutkinta on vielä kesken ja että se valmistuu arviolta lokakuun lopulla.

Uutista täydennetty klo 16.41 kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE