Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Orpo saarnasi Suomen tuhosta ja lupasi miljardin veronkevennykset

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Kirjoittaja on Demokraatin politiikan toimittaja.

Maamme-lauluun päättynyt kokoomuksen Porin puoluekokous lykkäsi isommat henkilövalinnat myöhemmäksi. Kokoomuksen varapuheenjohtajistossa, Antti Häkkäsen selän takana, tapahtui muutoksia. Elina Lepomäki ajoi itsensä myöhemmin edessä olevan puheenjohtajavaalin vuoksi asemiin, kolmantena varapuheenjohtajaksi valittiin Anna-Kaisa Ikonen.

Simo Alastalo

Lapin vaalipiirin Heikki Autto onnistui vihdoin nousemaan puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Valinta saattoi estää oululaista Mari-Leena Talvitietä uusimasta paikkaansa puoluejohdossa.

Häkkäsen ja Lepomäen kisa varapuheenjohtajuudesta päättyi Häkkäsen voittoon ilman erityisen näkyvää julkista kampanjaa. Lepomäki kisasi paikasta puoluejohdossa poikkeuksellisen tarmokkaasti.

Orpo jatkaa puheenjohtajana kevään kuntavaalien yli. Itse hän toivoisi vievänsä kokoomuksen myös eduskuntavaaleihin 2023.
Jos kokoomuslaiset eivät voi tulkita kuntavaalien tulosta menestykseksi, puoluetta johtaa eduskuntavaaleissa joku muu. Orpoa ei kannata vaihtaa, jos kuntavaaleista tulee iso voitto. Niin ei näillä näkymin ole käymässä, joten puheenjohtajasta äänestetään luultavasti viimeistään kesällä 2022.

Orpo hakee kuntavaaleista voittoa povaamalla kuntiin yt-neuvottelujen aaltoa. Analyysi voi olla oikea, mutta ratkaisuja hän ei Porissa ongelmaan tarjonnut.

Orpon Porin linjapuheen sisältö on tiivistettävissä vahvan pessimistisen yleissävyn alta pilkistävään varovaiseen konkretiaan. Kokoomus muun muassa alentaisi tuloveroja miljardilla. Veronalennus toisi eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan Suomeen noin 6000 uutta työllistä.

”Hallitusta lyötiin ja sen kaataminen toistui Porissa useammasta suusta, useaan kertaan.”

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) huomautti Demokraatille jokaisen kokoomuslaisen uuden työpaikan maksavan Suomelle noin 180 000 euroa. Melko kallista.

Orpo arvosteli myös velkaantumista vaikka on toisaalla itsekin myöntänyt, että koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa tarvitaan elvyttävää talouspolitiikkaa.

Retorisesti kokoomus on viimeistään nyt löytänyt itsensä oppositiosta. Hallitusta lyötiin ja sen kaataminen toistui Porissa useammasta suusta, useaan kertaan.

Häkkäsen ja Lepomäen lisäksi kokoomuksen tulevaan puheenjohtajakisaan puuhataan tiettävästi myös europarlamentaarikko Henna Virkkusta, joka on näkemyksiltään vähemmän jakava.

Sovinnollisuudelle on käyttöä, kun maakuntien konservatiiveja ja suurten kaupunkien liberaaleja pidetään samassa puolueessa.

Kun tavoitteena on arvoiltaan kaukana olevien falangien miellyttäminen, yhteiseksi nimittäjäksi jää kokoomukselle tyypillinen lompakkopuhe. Kaikki merkittävä tapahtuu taloudessa, josta seuraa otsikkotasoista yksilöllisyyttä ja vapautta. Ja isänmaa ja Maamme-laulu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE