Politiikka
3.9.2020 12:11 ・ Päivitetty: 3.9.2020 12:11
Valtiovarainministeri Vanhanen löi luvun pöytään: Näin paljon maksaisi yksi kokoomuksen luoma työpaikka: “Tulee järkyttävän kalliiksi”
Keskustelu hallituksen tulevassa budjettiriihessä päätettäviksi tulevista työllisyyskeinoista on käynyt viime päivät kuumana.
Eilen kokoomus toisinti vaateensa, jonka mukaan hallituksen pitäisi nostaa työllisyystavoite 120 000 henkeen. Hetki aiemmin Elinkeinoelämän keskusliitto oli tullut samalla luvulla julkisuuteen.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi eduskunnassa työllisyyskeskustelua tänään Demokraatille. Hän ilmaisi oman viestinsä kokoomuksen suuntaan maltilliseen tyyliinsä, mutta asia tuli selväksi.
– Tavoitetta asetettaessa pitää tietysti myös miettiä ne keinot samalla, Vanhanen sanoo ja pureutuu kokoomuksen suunnasta tulleisiin esityksiin ja niiden vastuullisuuteen.
– Kun katsoin esimerkiksi siinä kokoomuksen listassa oli miljardin euron tuloveron kevennykset ja sillä olisi saatu 6000 laskennallista työpaikkaa. Yhden työpaikan hinta olisi ollut 180 000 euroa vuodessa. Valtiovarainministeriössä korostetaan sitä, että toimien pitää olla myös kustannustehokkaita. Tuolla kustannussuhteella ei todellakaan pidä ratkaisuja tehdä. Siinä mielessä ehdoin tahdoin tiettyihin lukemiin pääsy, jos se tulee järkyttävän kalliiksi, ei ole mielekästä, Vanhanen lataa.
Hallituksen on määrä päättää tai tuoda näkymä 30 000 uudesta työllisestä tämän kuun budjettiriihestä. Hallituskauden aikana hallitus pyrkii luomaan 60 000 työpaikkaa lisää ja tätä lukua aiotaan entisestään korottaa.
Hallituskauden aikana tavoite on ollut pyrkiä 75 prosenttiin, mihin 60 000 ei nykytilanteessa enää riittäisi. Ay-liikkeestä on jo sanottu, että tavoite on liian korkea.
Matti Vanhasen mukaan 75 prosentin työllisyystavoite on yhä voimassa.
– Sitä ei ole kai muutettu, mutta aikajänteeseen pitää palata myöhemmin.
Hänen mukaansa aika näyttää, päästäänkö tavoitteeseen.
– Tietysti riippuu hyvin paljon, miten korona maailmalla leviää ja minkälainen elpyminen tapahtuu. On kuitenkin odotettavissa, että koronan jälkeen tulee kuitenkin sitten jonkinlainen buumi. Aika paljon on kiinni siitä, kuinka valmis meidän vientiteollisuutemme on valmis ottamaan kasvavia markkinoita ja pärjää niissä kilpailuissa, joita käydään. Se on varmaa, että kaikkialla maailmassa yritykset pyrkivät kasvun alkaessa pääsemään markkinoille. Hintakilpailu tulee olemaan kova. Voi sanoa, että me suomalaiset itse ratkaisemme sen, pärjäävätkö meidän vientiyrityksemme siinä kilpailussa vai ei, Vanhanen sanoo.
Kikylle oli ominaista “patistelu”.
Keskustan puheenjohtajakisassa on nostettu esiin tuttu sana, kiky eli kilpailukykysopimus. On kaivattu kiky 2:ta.
– Kikyllehän oli ominaista se, että se tapahtui aika tavalla maan hallituksen, voisi sanoa patistelusta ja ohjailusta, vaikka sisällön sitten järjestöt tekivätkin. Nyt jotenkin näen niin, että meidän pitää päästä nousuvaiheeseen mukaan, että meidän vientimme pärjää myös kustannuskilpailukyvyssä. Se on varmaankin nyt työmarkkinaosapuolten yhteisellä vastuulla miettiä, miten se tapahtuu, Vanhanen kommentoi.
Pian edessä olevan budjettiriihen tärkeimmiksi asioiksi Vanhanen listaa paitsi menot, tulot ja työllisyystoimet, julkisen talouden kestävyystiekartan sekä alustavat painopisteet EU:n elvytyspaketin jakamisesta.
– Työllisyysratkaisut ovat sillä tavalla tärkeitä, että pitää katsoa kuitenkin kriisin jälkeiseen vaiheeseen. Meidän pitää ryhtyä kuromaan umpeen sitä vajetta, joka tässä on syntynyt. Tulevaisuuden investointien kannalta on tärkeää, että taloudessa on tieto siitä, että työllisyyteen vaikuttaviin rakenteisiin on olemassa päätöksiä. Se mitä valtio tekee on ennen muuta työvoiman tarjontaan liittyvät tekijät, Vanhanen sanoo muttei ota kantaa yksittäisten toimiin kuten eläkeputken kohtaloon.
Vanhanen Lintilän raja-arvovaateesta: “Liikkuva maali”.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on paukuttanut vähän siellä sun täällä vaadettaan, joka helpottaisi matkustusrajoituksia Suomeen. Taustalla on huoli muun muassa Lapin matkailun kohtalosta.
Tällä hetkellä Suomeen tulevat ja täältä maailmalle lähtevät voivat ilman karanteenia vapaasti matkustaa maissa, joissa on 8 koronatartuntaa per 100 000 asukasta. Lintilän on nostanut esiin luvun 25 luvun 8 sijaan.
Matti Vanhanen, onko tämä myös teidän tai keskustan virallinen kanta?
– Se riippuu mitä kautta terveysperusteisen matkailun mahdollistamista lähestytään sekä työelämään liittyen että esimerkiksi Lapin matkailuun liittyen. Tämä on ensi viikolla hallituksen työlistalla. Keino itse tavoitteen saavuttamiseksi voi olla muukin kuin näiden raja-arvojen arvioiminen, koska nämä raja-arvot ovat vähän liikkuva maali, Vanhanen sanoo.
Koronatestaus lähtömaissa on Vanhasen mukaan ennen muuta se iso ratkaisu, joka olisi yksinkertainen riippumatta lähtömaan taudin ilmaantuvuustasosta.
– Se olisi se ylivoimaisesti ymmärrettävin ja selkein tapa lähestyä tätä kysymystä ,Vanhanen toteaa.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotti eilen julkisuuteen, että liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee pikaisesti lakimuutosta, joka velvoittaa kuljetuspalvelun tarjoajan edellyttämään Suomeen tulevalta matkustajalta todistusta negatiivisesta tartuntataudin testituloksesta.
Lapin matkailuyritysten toimintaedellytykset samoin kuin kaikkien muidenkin talvimatkailupaikkakuntien, ovat Vanhasen mukaan hallitukselle todella tärkeä asia.
– Se on koko aluetalouden ja tietysti tuhansien ja tuhansien ihmisten kannalta suuren luokan kysymys. Se on isona prioriteettina hallituksella. Siihen haetaan sellaista ratkaisua, joka turvaisi matkustamisen mahdollisuuden terveyttä huolehtivalla tavalla.
Vanhanen muistuttaa, ettei kyse ole vain lomailijoista.
– Myös teollisuutemme tarvitsee koko ajan huoltoporukoita maailmalta. Ei voi ajatella, että ihmiset ovat pitkässä karanteenissa tänne tullessaan.
Vanhanen pitäytyy yhä päätöksessään, ettei kerro, ketä hän kannattaa keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi.
– En ole puoluekokousedustaja, äänestäjä. Käytän puheenvuoron perjantaina, mutta en henkilöasioista, Vanhanen sanoo.
Keskustan puoluekokous on koolla perjantaista lauantaihin eri puolilla Suomea pääpaikkanaan Oulu.
Toimittajat: Simo Alastalo, Johannes Ijäs
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.