Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo synkisteli SAK:lle Ykkösaamussa – Eloranta: Hallituksen ei tarvitse perääntyä

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Pääministeri Petteri Orpo valmistautui Ylen Ykkösaamun lähetykseen Helsingissä 23. maaliskuuta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan palkansaajakeskusjärjestö SAK:lle tuntuu käyvän vain se, että hallitus perääntyy keskeisistä työmarkkinauudistuksistaan. Orpo kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Tuntuu siltä, että SAK:lle käy vain se, että hallitus perääntyy näistä keskeisistä uudistuksista ja niiden keskeisistä sisällöistä. Meitä yritetään painostaa niihin lakoilla, jotka aiheuttavat Suomen taloudelle suurta vahinkoa, Orpo sanoi haastattelussa.

Hänen mukaansa hallitus ei tingi ajamiensa työmarkkinauudistusten keskeisistä sisällöistä, mutta on edelleen valmis keskustelemaan uudistukseen liittyvistä yksityiskohdista. Orpo on pitänyt useaan otteeseen esillä vastaavaa viestiä.

SAK:N alaiset liitot ilmoittivat tällä viikolla jatkavansa käynnissä olevia poliittisia lakkoja myös ensi viikolla. Liitot ilmoittivat jatkavansa lakkoja sen jälkeen, kun työministeri Arto Satonen (kok.) oli keskiviikkona tavannut SAK:n ja Suomen Yrittäjien johtoa.

-  Tuli se vaikutelma, että SAK oli tainnut jo etukäteen päättää, että lakot jatkuvat, Orpo totesi Ylellä.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi lauantaina sähköpostitse STT:lle, ettei hallituksen tarvitse perääntyä.

-  Riittää, kun kallistaa hiukan korvaansa työntekijöiden perustelluille huolille, Eloranta kirjoittaa.

Lisää aiheesta

Hänen mukaansa ymmärrystä työntekijäpuolelle osoittaisi esimerkiksi se, jos hallitus luopuisi sellaisista työntekijöiden kannalta ikävistä muutoksista, joilla ei ole työllisyysvaikutuksia.

Eloranta mainitsee niin sanotun sairaussakon eli sen, että ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi palkaton. Lisäksi hän mainitsee hallituksen aikeet puuttua työntekijän irtisanomissuojaan.

TÄMÄNHETKISESSÄ työmarkkinajumissa suurin kiista koskee lausuntokierroksella olevaa lakiesitystä, jossa on kyse paikallisen sopimisen laajentamisesta.

Hallitus haluaisi laajentaa paikallisen sopimisen myös järjestäytymättömiin yrityksiin. Työntekijäjärjestöt ovat puolestaan arvioineet, että hallituksen esittämä malli voisi murentaa työehtosopimusten yleissitovuuden Suomessa.

Orpo kiisti lauantaina, että tämä olisi hallituksen tavoitteena. SAK:n Eloranta kertoi viime viikolla esittäneensä työministeri Satoselle, että työehtojen minimitasot turvattaisiin Suomessa kymmeneksi vuodeksi ja niin, että yleissitovuus nykysopimusaloilla säilyisi. Lauantaina Eloranta viittaa uudelleen tähän ehdotukseen.

-  Hallitus voi osoittaa seisovansa juhlapuheidensa takana joko tarttumalla siihen tai muutoin turvaamalla paikallisen sopimisen muutoksessa yleissitovien työehtosopimuksien suoman suojan, hän sanoo.

SAK:n liitot ovat järjestäneet poliittisia lakkoja vastustaakseen hallituksen kaavailemia muutoksia työmarkkinoihin. Keskeiset kiistat liittyvät paikallisen sopimisen lisäksi muun muassa poliittisten lakkojen rajoittamiseen ja niin sanottuun vientivetoiseen palkkamalliin. SAK ei ole suostunut neuvottelemaan pelkästä vientivetoisesta palkkamallista vaan laajemmasta kokonaisuudesta.

LOPPUVIIKOSTA työministeri Satonen kertoi pyytäneensä Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n ja hoitajaliitto Tehyn puheenjohtajia apuun, jotta SAK saataisiin mukaan palkkamallineuvotteluihin. Orpo on antanut Satosen toimille tukensa ja kertoi lauantaina Satosen nauttivan hänen täyttä luottamustaan.

-  On erittäin tärkeää, että siihen (palkkoihin) löytyisi sopimuspohjainen malli, koska erityisesti naisvaltaiset alat tarvitsisivat sopimuksen, joka takaisi sen, että palkkakuoppia ei synny ja työvoimapula-aloille pystytään tekemään hyviä palkkaratkaisuja myös jatkossa, Orpo sanoi.

Markku Uhari/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE