Nyheter

Orpo talade om behovet av åtstramningspolitik

Topi Lappalainen
Efter talet till Samlingspartiets partifullmäktige mötte statsminister Orpo journalister i Ostrobotnias jägarrum.

Statsminister Petteri Orpo talade inför Samlingspartiets partifullmäktige i Helsingfors den 13 januari 2024. Essensen i hans tal var att välfärdssamhället ska räddas med hårdare åtstramningspolitik. Han berörde kort även presidentvalet där förhandsomröstningen ska börja om några dagar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Orpo inledde med att konstatera att regeringen som leds av Samlingspartiet har styrt Finland i sju månader. Enligt statsministern har det lyckats att främja partiets målsättningar gällande grundläggande utbildning, forskning och utveckling, polisväsende, konkurrens och ren energi.

– Vårt viktigaste mål både före valet och som statsministerparti är att trygga det finländska välfärdssamhället, sade Orpo. Han lovade att värna om utbildningen och hälsovården också med tanke på kommande generationer och betonade att det gäller att ta hand om de svaga i samhället.

– Vi kan inte hålla detta löfte om vi inte får landets ekonomi på en hållbar grund, konstaterade Orpo.

Enligt statsministern räcker inte regeringens ambitiösa anpassningsåtgärder på sex miljarder euro för att vända ekonomins riktning. I och med att utsikterna för ekonomin är sämre nu än när regeringen tillträdde, gäller det att ta till sig ytterligare anpassningsåtgärder. Skatteinkomsterna har också minskat jämfört med hur det var tidigare.

– Samtidigt har den föregående regeringens vårdreform visat sig vara ännu dyrare än vad någon hade kunnat förutspå, beklagade sig Orpo.

– På samma gång vet var och en av oss att det inte finns en sådan kanin i hatten som man kan dra och lösa dessa problem och åtgärda situationen på en gång, sade han.

Enligt statsministern handlar det inte om enskilda åtgärder utan om en omsorgsfullt genomtänkt helhet som sätter stopp på skuldsättningen. Matias Marttinen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, leder en arbetsgrupp som ska lista anpassningsåtgärder. Sedan ska regeringspartiernas ordföranden ta ställning till dem och sedan går de vidare till ministerutskottet som ansvarar för den ekonomiska politiken.

– Vi vet att Finlands riktning ändras inte bara genom att spara, skära ned och höja skatterna, menade Orpo och sade att det gäller att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt.

– Hela världen investerar i den gröna omställningen och det finländska företaget med högt kunnande har möjligheter till stark ekonomisk tillväxt. Vi är med i den här investeringsvågen, bedyrade Orpo.

Enligt Orpo tar det minst två valperioder för att få den finländska ekonomin på hållbar grund. Alla riksdagspartier är enligt Orpo ense om behovet av att värna om välfärdsstaten.

– Man förstår inte i oppositionen hur svårt det ekonomiska läget i Finland är, sade Orpo med hänvisning till oppositionspartiernas skuggbudgetar.

– Regeringen är redo att diskutera alla förslag som enligt finansministeriets uppskattningar höjer sysselsättningen och förstärker den offentliga ekonomin, var Orpos budskap till fackföreningsrörelsen.

– Hållbar tillväxt uppstår endast genom arbete, sade Orpo.

Situationen på östgränsen har enligt statsministern varit akut och han lovade att ta hand om gränssäkerheten i alla situationer.

Orpo lovade att det ekonomiska läget blir bättre mot slutet av regeringsperioden, bara man tar till sig de rätta åtgärderna nu.

– Vi gör det för att det kan bli bättre imorgon. Vi gör det för att våra barn får det bättre och så att vi kan ta hand om våra åldringar, motiverade Orpo regeringens behov av åtstramningspolitik.

Efter att ha använt sig huvuddelen av talet till att motivera behovet för anpassningsåtgärder i den ekonomiska politiken tackade statsministern till sist de partiaktiva som har arbetat med presidentkampanjen.

– Vi tänker vinna även dessa val och vi gör Finlands nästa president av Alexander Stubb, avslutade Orpo sitt tal.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE