Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo: ”Tämä ei ole kylmää leikkauspolitiikkaa” – kokoomus esitteli satojen miljoonien sosiaaliturvaleikkurinsa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Puheenjohtaja Petteri Orpo ja vaihtoehtobudjettityöryhmän puheenjohtaja Timo Heinonen (oik.) kokoomuksen vaihtoehtobudjetin julkistustilaisuudessa Helsingissä 29. marraskuuta.

Kokoomus esittää valtion ensivuoden talousarviolle vaihtoehtoisessa budjetissaan etukäteen lupaamiaan satojen miljoonien leikkauksia sosiaaliturvaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Jos puolue saisi päättää, heikennyksiä olisi luvassa ainakin ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, työttömyyspäivärahaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen kaikkiaan yhteensä yli 900 miljoonaa euroa hallituksen budjettiesitykseen verrattuna.

Vastaavasti kokoomus toteuttaisi työmiljardinsa eli keventäisi työn ja eläkkeiden verotusta runsaalla miljardilla. Tämän pitäisi eduskunnan tietopalvelun laskemien mukaan tuoda Suomeen 10o 000 uutta työpaikkaa.

Viljeltyään Sanna Marinin hallituksen velkavetoisesta talouslinjasta Titanic-vertauksia kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi suomalaisen hyvinvoinnin pysyvän pystyssä vain työllä, ei velalla.

– Tekisi mieli sanoa, että tämä on vähän niin kuin alokkaan asento tämä hallituksen budjettiesitys. Se ei siitä korjaamalla parane, Orpo totesi Ostrobotnian Topelius-kabinetissa pidetyssä vaihtoehtobudjetin julkistustilaisuudessa.

ENSI VUONNA kokoomus ottaisi velkaa 1,1 miljardia hallitusta vähemmän. Määrä on maltillisempi kuin puolueen edellisessä vaihtoehtobudjetissa, jossa ero hallituksen esitykseen oli 1,5 miljardia euroa.

Varsinaisen vaihtoehtobudjetin ohella kokoomus pyrki esittelemään pidemmän aikavälin talousajatteluaan, jossa kahden hallituskauden 4+4-vuoden säästöohjelman hintalapuksi muodostuu vuoteen 2027 mennessä viisi miljardia. Vuoteen 2030 mennessä julkisen talouden tasapainotustavoite olisi 10 miljardia.

Orpo torjui valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kritiikin toistamalla, ettei kokoomus alentaisi veroja velaksi eivät vaihtoehtobudjetin veronalennukset kiihdyttäisi inflaatiota.

”Mitä muut puolueet tällä hetkellä miettivät?”

Orpon mukaan kokoomus pyrkii siirtämään painopistettä tulonsiirtojen rahoittamisesta palveluihin.

– Me emme leikkaa palveluista.

– Tämä ei ole kylmää leikkauspolitiikkaa. Tämä ei puutu heikommassa asemassa olevien asemaan, Orpo vakuutteli ja ennakoi muiden puolueiden antavan kokoomuksen leikkauslinjasta kielteistä palautetta.

Kokoomuksen pidempiaikaisena tavoitteena on ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottaminen kaikille työssäkäyville, mikä on ammattiyhdistysliikkeessä ja poliittisessa vasemmistossa ymmärretty tuen tason leikkaamisena.

Vaihtoehtobudjetissa kokoomus palauttaisi ansiosidonnaisen työssäoloehdon 12 kuukauteen, mistä koituisi säästöä 97 miljoonaa, porrastaisi etuutta ja lyhentäisi ansiosidonnaisen kestoa 200 päivällä, leikkaus 142 miljoonaa. Ansiosidonnaisen omavastuupäivien palauttaminen toisi puolestaan säästöä 11 miljoonaa. Kokoomus poistaisi myös eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta ja leikkaisi näin 40 miljoonaa euroa.

TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHAAN kokoomus toisi 45 miljoonan säästöt tuovan indeksijarrun. Lopuksi puolue toteuttaisi ansiosidonnaisen euroistamisen ja leikkaisi näin 54 miljoonaa euroa. Puolue poistaisi myös työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.

Asumistukeen kokoomus palauttaisi maltilliseksi kutsumansa 10 prosentin omavastuuosuuden ja asettaisi asumistuen korotuksille perälaudaksi vuokraindeksin.

– Mitä muut puolueet tällä hetkellä miettivät?

– Heillä on velvollisuus vastata myöskin omilla keinoillaan mistä leikataan, miten saadaan kasvua aikaan, Orpo vastuutti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE