Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Orpon hallitus on tulehduttanut työmarkkinat – tästä syystä lakot jatkuvat

Jukka-Pekka Flander / SDP

Olemme viime viikkojen aikana nähneet monilla aloilla lakkoja, ja helmikuun alkupuolella peräti 300 000 ihmistä lakkoili Orpon hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja, Vaasa

Tällä viikolla niitä on luvassa taas lisää. Lakot ovat seurausta siitä, että hallitus on hylännyt neuvottelujen tien ja sotkenut työmarkkinoiden tilanteen.

Perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n yhteenliittymä ajaakin eteenpäin täyttä vauhtia vain ja ainoastaan työntekijöiden asemaan puuttuvia ”uudistuksia”. Erityisesti perussuomalaiset on kääntänyt täysin takkinsa ja jopa vaihtanut sitä, sillä ennen vaaleja puolue puhui jyrkästi työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä vastaan.

“Ääni muuttui nopeasti kellossa.”

Mieleen on elävästi jäänyt valtiovarainministeri Purran vakuutus: ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista. Se ei meille käy.” Ääni muuttui nopeasti kellossa ja lopputuloksena olivat historiallisen suuret leikkaukset sosiaaliturvaan.

Työsuhdeturvan romuttaminen ei myöskään tullut ennen vaaleja puheeksi, vaikka nopeasti niiden jälkeen löydettiin jo kokoomuksen kanssa yhteinen sävel hallitusohjelman heikennyksistä. Perussuomalaiset olivatkin valmiita myymään kaiken, mikä on sisältynyt suomalaisen hyvinvointivaltion ytimeen.

TYÖELÄMÄÄN tulee heikennyksiä monelta suunnalta. Sairaussakko tarkoittaa palkatonta ensimmäistä sairaspäivää, vaikka työntekijä tekisi asiakastyötä flunssakaudella.

Potkut voisi antaa jatkossa pelkästä asiallisesta syystä ja painavaa perustetta ei enää tarvittaisi. Määräaikaisia vuoden työsuhteita ei tarvitsisi perustella, jolloin esimerkiksi ketjuttaminen ja raskaussyrjintä olisivat entistä helpompia.

Lakko-oikeuden rajoittaminen puuttuu työntekijöiden perusoikeuksiin ja rajoittaa mahdollisuuksia vaikuttamiseen niin työelämässä kuin laajemminkin yhteiskunnassa. Lakko-oikeuden rajaamiselle ei myöskään pystytä juurikaan laskemaan työllisyysvaikutuksia tai julkista taloutta parantavia vaikutuksia. Kyseessä onkin toimi, jolla pyritään heikentämään työntekijöiden edellytyksiä asemansa parantamiseen.

MYÖS paikallisen sopimisen laajentamisessa on epävarmaa, että hallituksen haluama linja tulisi parantamaan työllisyyttä tai vahvistamaan julkista taloutta. Kuitenkin suurena uhkana on, että paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen kirjauksilla syö koko työehtosopimusjärjestelmää ja heikentää työntekijöiden turvaa.

“Yhteiskunta on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki.”

Orpon hallituksen linja tulee viemää Suomea taaksepäin aikaan, jossa Suomen menestystarina ei ollut vielä alkanut. Suomi pääsi pitkälle luottamalla vuosikymmenten ajan sopimisen voimaan, yhteistyöhön ja jaettuun ajatukseen siitä, että yhteiskunta on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki on.

Pitkään hyvin toimineen mallin murtaminen ei aja kenenkään etua, sillä luottamusta on vaikea palauttaa sen kerran rikkouduttua.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE