Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Otkes: Opioidien ja bentsojen sekakäyttö yleisin syy nuorten huumekuolemiin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuudessa sytytettiin kynttilöitä Helsingin Vanhassa kirkossa 5. marraskuuta 2013.

Suomessa nuorten tapaturmaisten huumekuolemien syynä on suurimmassa osassa tapauksista opioidien ja bentsodiapsepiinien samanaikainen käyttö. Asia kävi ilmi Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tekemässä tutkinnassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Otkes varoittaa, että näiden huumeiden yhtäaikaisen käytön vaaroja ei ole tunnistettu riittävästi. Opioidien ja keskushermostoa lamaavien aineiden samanaikainen sekakäyttö voi aiheuttaa kuolemaan johtavan hengityslaman matalillakin pitoisuuksilla.

OTKES tutki viime vuonna tapahtuneita alle 25-vuotiaiden tapaturmaisia kuolemia, joissa kuolemansyynä arvioitiin olevan huumausaineiden aiheuttama myrkytys.

Näitä tapauksia kirjattiin viime vuonna 79 kappaletta. Uhreista noin neljä viidesosaa oli miehiä, ja kuolema tapahtui usein nuoren nukkuessa. Kuolleiden keski-ikä oli noin 21 vuotta. Kuolleiden joukossa oli myös kaksi alaikäistä.

Kolmessa tapauksessa kuoli yhtäaikaisesti kaksi nuorta. Vain muutamassa tapauksessa oli Otkesin mukaan viitteitä ulkomaalaistaustasta.

Otkesin selvitys osoitti myös, että nuorten huumekuolemat koskettavat koko Suomea. Tapauksia on sattunut erityisesti isoissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa. Tapahtumapaikkana on ollut usein yksityisasunto.

“Osa nuorista menestyi hyvin”

TUTKINNANJOHTAJA Hanna Tiiringin mukaan huumeisiin kuolee muitakin kuin esimerkiksi päihdetaustaisten perheiden lapsia.

-  Meidän pitää unohtaa ajatus ja stigma siitä, että huumeisiin kuolleet nuoret tulisivat päihdetaustaisista perheistä tai vaikeista oloista. Nuorten huumekuolemat koskettavat meitä kaikkia, Tiirinki sanoo Otkesin tiedotteessa.

-  Osa näistä nuorista menestyi hyvin koulussa tai sen ulkopuolella omalla alallaan.

Tiirinki myös toteaa, ettei nuori aikuistu yhdessä yössä täytettyään 18 vuotta, vaikka hän virallisesti onkin silloin täysi-ikäinen.

-  Tämä siirtymä nuoresta täysi-ikäiseksi täytyy huomioida paremmin riittävän tuen ja hoidon tarjoamisessa.

Otkes antoi tutkimusraportissaan suosituksia siitä, miten nuorten tapaturmaisia huumekuolemia kyettäisiin estämään. Suomeen tulisi saada esimerkiksi yhtenäinen hoitoonohjausjärjestelmä, jota kehittäisi sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä Poliisihallituksen kanssa.

Samoin hätäkeskuspäivystäjän tehtävänkäsittely olisi myrkytystapauksissa muokattava sellaiseksi, että hän kykenee saamaan riittävän tilannekuvan oikean kiireellisyysluokan ja tehtävälajin määrittämiseksi.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.38.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE