Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

31.5.2022 10:54 ・ Päivitetty: 31.5.2022 10:54

Otkes sai päätökseen tutkinnan Essoten hoitoyksikön potilaskuolemista – kolme potilasta teki viime syksynä itsemurhan hukuttautumalla

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut päätökseen tutkinnan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten piirissä viime syksynä tapahtuneista potilaskuolemista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Otkesin mukaan kolme osastohoidossa ollutta naispotilasta teki itsemurhan yhden kuukauden sisällä syys-lokakuussa. Kaikki kolme itsemurhaa tehtiin hukuttautumalla.

Itsemurhan tehneet potilaat olivat hoidossa Essoten Moision psykiatrisessa sairaalassa Mikkelissä. Otkes kertoo, että hoitohenkilökunnalle itsemurhat olivat tulleet yllätyksenä.

Julkisella puolella psykiatripula

Itsemurhan tehneiden potilaiden taustat ja hoitohistoriat olivat erilaiset. Otkes toteaa, ettei hoito tuonut ratkaisevaa parannusta potilaiden terveydentilaan.

-  Suositamme tutkinnan perusteella muun muassa itsemurhien riskitiedon liittämistä osaksi potilaan riskitietoja. Nyt, kun näin ei tapahdu, saattaa potilaan hoidon kannalta kriittinen tieto hävitä asiakas- ja potilastietoihin, tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa julkisessa terveydenhuollossa on psykiatripula, johon on vaikuttanut osaltaan pieni koulutusmäärä.

-  Psykiatrian erikoislääkäreiden rooli sekä muiden hoitoon osallistuvien erityisosaaminen on keskeistä psykiatrisen osastohoidon laadun ja turvallisuuden toteutumiseksi. Kaikkien riskitekijöiden poistaminen ei ole mahdollista, joten potilaskohtaisen riskiarvioinnin merkitys korostuu entisestään, sanoo Tiirinki.

Moniongelmainen ei saa tarpeellista apua ajoissa

Otkesin mukaan tutkinnan perusteella voidaan todeta, etteivät perusterveydenhuollon käytännöt välttämättä vastaa moniongelmaisen potilaan palveluntarpeeseen riittävän ajoissa.

Lisäksi Otkes sanoo nyt tehdyssä tutkinnassa tulleen ilmi, ettei osastohoidossa tapahtuvien itsemurhien järjestelmällistä tutkintaa ole osoitettu tehtäväksi millekään viranomaiselle tapauksista oppimisen ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Näin ollen jo sattuneista tapauksista ei ole mahdollista oppia tulevaisuuden ennaltaehkäisyä varten. Otkes toteaa puuttuvansa suosituksellaan myös tähän tyhjiöön.

Parhaaseen lopputulokseen moniongelmaisen potilaan hoidossa päästäisiin Otkesin mukaan sosiaali- ja terveyspalveluja yhteen sovittamalla.

Apua vaikeassa tilanteessa antaa Suomessa esimerkiksi Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin numerossa 09 2525 0111 joka päivä ympäri vuorokauden. Palveluun voi soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Päivystys toimii suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU