Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Oulu ei säästä sillä, että suolistosyövän varhaista seulontaa ei tehdä

Tein valtuustoaloitteen suolistosyövän varhaisen seulonnan aloittamisesta Oulussa 2019 vuoden aikana.

Pirjo Sirviö

Valtuustoaloite oli käsittelyssä hyvinvointipalveluissa, jossa aloite todettiin hyväksi, mutta johon ei Oulun kaupungin taloustilanteessa kuitenkaan esitetty lähdettäväksi.

Suolistosyövällä on useimmiten todettavissa selkeä esiaste, adenooma, joka kasvaessaan ja muuntuessaan johtaa syöpäkasvaimeen. Seulomalla esiasteet ulosteen veritestillä ja poistamalla ne tähystyksen yhteydessä, uusia syöpätapauksia ja syöpäkuolleisuutta voidaan vähentää. Tämä on lukuisissa tutkimuksissa todennettu.

Suolistosyöpien hoito on kustannuksiltaan yksi kalleimmista syöpähoidoista Suomessa. Tällä hetkellä valtaosa hoidon resursseista käytetään levinneen suolistosyövän hoitoon vaiheessa, jossa syöpä on harvoin parannettavissa. Etäpesäkkeitä lähettäneen ja palliatiivisen vaiheen kustannukset muodostavat suuren osan suolistosyövän hoitokustannuksista.

Seulontaan kutsuttaisiin ensivaiheessa (2019, 2020) 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset, yhteensä 8 850 henkilöä/vuosi.

Seulontaan arvellaan osallistuvan noin 70 % kutsutuista.

Suolistosyövän seulonnan kustannukset on arvioitu Oulussa seuraaviksi:

Yksikkökustannukset kutsuttua kohden ovat 12,40 euroa, joten vuotuiset seulontakutsun ja testauksen kustannukset ovat noin 110 000 euroa.   Testiin herkkyys säädetään sellaiseksi, että naisista noin 5 % ja miehistä noin 3 % ohjautuu tähystykseen. Sen yksikkökustannukset ovat noin 300 €, joten vuotuiset jatkotutkimusten kustannukset olisivat noin 75 000 euroa.

Siis pieni hinta verrattuna siihen, mitä inhimillistä kärsimystä pitkälle edennyt syöpä tuo siihen sairastuneelle. Aiemmassa työssäni avannehoitajana olen ne myös nähnyt.

Kun verrataan suolistosyövän vuotuiset kustannukset erikoissiraanhoidossa, Oulun tulisi nyt nähdä hoitokustannukset kokonaisuutena ja todeta, että seulonnan kustannukset ovat viidenneksen pienempiä kuin ilman seurantaa.

Hyvinvointipalveluissa nähdään asian tärkeys, mutta kuten sanottu, taloustilanteeseen vedoten asiaa ei kuitenkaan kannatettu. Oulun kaupunginvaltuustolla on vielä mahdollisuus ottaa asia uuteen käsittelyyn ja ohjata hyvinvointipalveluja ottamaan nämä seulonnat käyttöön esitetyllä tavalla.

Kirjoitus on julkaistu Forum24:ssä 9.10.2018

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE