Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Mielipiteet

28.8.2023 11:03 ・ Päivitetty: 28.8.2023 11:03

Ovatko yhteisön ja yksilön etu aina ristiriidassa? Näillä ehdoilla molemmat voivat hyötyä eduntavoittelusta

Oman edun tavoittelu ei olekaan automaattisesti aina väärin – esimerkiksi jos yksilö käyttää omaa etuaan koko ympäröivän yhteisön hyväksi.

Tomi Hämäläinen

Väitöskirjatutkija, Kokkola

Filosofi Frank Martelan (HS 22.8) mukaan ihmisen moraalisen kehittymisen suurin este on aikaamme luonnehtiva yksilöllisyyden kulttuuri. Koska keskitymme vain itseemme, emme huomioi yhteistä hyvinvointia emmekä kehity moraalisesti. Moraali edellyttää epäitsekkyyttä ja sitä, että huomioimme myös muiden tarpeet.

Professori Matti Häyry (HS 24.8) pitää tätä näkökulmaa virheellisenä. Häyryn mielestä moraalisen kehityksen esteenä on yhteisöllisyys. Koska ihmisillä on taipumus mukautua yhteisön vaatimuksiin, emme toimi moraalisesti. Yhteisöllisyys pakottaa tyytymään keskinkertaisuuteen, vaikka yltäisimme parempaan.

Nämä näkemykset käsittävät yksilön ja yhteisön suhteen kapeasti. Kun yksilöllisyyttä moititaan, oman edun tavoittelu samaistetaan esimerkiksi rahan, vallan tai maineen itsekeskeiseen tavoitteluun.

Näin moittivat unohtavat, että yksilön ja yhteisön etu eivät ole aina perustavasti ristiriidassa. Esimerkiksi omasta terveydestä huolehtiminen on edellytys sille, että voimme huolehtia toisista.

Esimerkiksi omasta terveydestä huolehtiminen on edellytys sille, että voimme huolehtia toisista.

Kun Häyry kritisoi yhteisöllisyyttä, hän käsittää sen yksilön rajoitteeksi. Yhteisö pakottaa sopeutumaan. Kulttuurista riippuen yhteisö ei aina rajoita, vaan myös mahdollistaa itsensä toteuttamisen ja yksilökehityksen. Esimerkiksi yhteiskunnallinen työnjako mahdollistaa sen, että kaikkien ei tarvitse keskittyä ruuanhankintaan.

Yksilöllisyyden kulttuuri ei ole moraalinen ongelma, mikäli se perustuu valistuneeseen oman edun tavoitteluun. Valistunut yksilö kehittää itseään tullakseen onnelliseksi ja tehdäkseen muista onnellisia. Valistunut ja vapaa yhteisö ei pakota keskinkertaisuuteen, vaan tukee yksilön kasvua.

Yksilön oikeuksien ja yhteiskunnan edun jännite on politiikassa aina läsnä. Politiikka edellyttää taitoa sovitella ristiriitaisia intressejä neuvottelemalla. Vaikka ministeriöiden virkamiehet lopulta pukevat poliittisen tahdon järjen kaapuun, tahto jyrää usein järjen.

Suomessa perustuslaki suojelee yksilönoikeuksia ja hyvinvointia, kun vallanpitäjiltä puuttuu järki. Onneksi instituutioissa on viisautta myös silloin, kun vallanpitäjillä sitä ei ole.

Kirjoittaja on väitöskirjatutkija Kokkolasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU