Ulkomaat

Ovensuukyselyt: Merkel jatkokaudelle, demarien tulos laskee, äärioikeistolaiselle AfD:lle yli 13 % kannatus

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Angela Merkel on johdattamassa kristillisdemokraattien CDU-puolueen odotetusti Saksan suurimmaksi puolueeksi tänään käydyissä liittopäivävaaleissa. CDU ja sen sisarpuolue CSU ovat saamassa ovensuukyselyjen mukaan 32,5 prosenttia annetuista äänistä. Viime liittopäivävaaleissa vuonna 2013 kristilliset saivat yhteensä 41,5 prosenttia äänistä.

Sosialidemokraattien tulos näyttää puolestaan laskevan roimasti. Kyselyjen mukaan puolue olisi saamassa 20 prosenttia äänistä. Perinteiselle suurpuoluelle povatut luvut tarkoittaisivat karvasta tappiota. Vuonna 2013 SPD sai 25,7 prosenttia äänistä.

Vielä alkuvuodesta useiden arvioiden mukaan tuntui realistiselta, että demareiden kanslerikandidaatti Martin Schulz voisi jopa lyödä liittopäivävaaleissa 12-vuotta vallassa olleen Angela Merkelin ja kristillisdemokraatit. Kesän kuluessa Schulzin ympärillä ollut noste kuitenkin kuihtui, muun muassa huonojen kyselytulosten seurauksena.

Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) –puolue on ennakkotietojen mukaan nousemassa ryminällä Saksan liittopäiville. Vuonna 2013 perustetulla äärioikeistolaisella puolueella ei tähän mennessä ole ollut yhtään edustajaa parlamentissa. Nyt puolue näyttää saavan 13,5 jopa prosenttia kannatuksesta.

Vihreät ovat kyselyjen mukaan saamassa 9,5 prosenttia äänistä, keskusta-oikeistolaiset vapaat demokraatit 10,5 prosenttia sekä vasemmistopuolue 9 prosenttia.

Kaikki mainitut puolueet olisivat siis ylittämässä viiden prosentin äänikynnyksen ja saamassa edustajia liittopäiville.

Olisiko Schulzin pitänyt vetää kampanjassa rohkeampaa Eurooppa-linjaa?

Kalevi Sorsa –säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander pohti eilen Demokraateille syitä sosialidemokraattien kannatuksen sulamisen taustalla. Hänen mietti muun muassa, olisiko Schulzin pitänyt vetää kampanjassa rohkeampaa Eurooppa-linjaa.

– Monien silmissä SPD:n painotukset sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kaipaisivat konkreettisempaa terästystä, esimerkiksi perintöjen ja pääomatulojen reippaamman tasauksen kautta.

Perinteiset valtapuolueet kehottivat kampanjan viimeisillä viikoilla äänestäjiä karttamaan AfD:tä. Majanderin mukaan oli mielenkiintoista havaita, kuinka voimakkaasti esimerkiksi Schulz korosti perjantaisessa kampanjansa päättäneessä puheessaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa, jonka turvaajana sosialidemokraatit ovat olleet.

– Hän puhui AfD:stä suoraan demokratian syöjänä. Kyllä AfD:n nousu parlamenttiin ja mahdollisesti jopa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi otetaan Saksassa vastaan vakavina ja jopa järkyttyneinä.

AfD:lle povatut Luvut ovat suuria Saksassa, jossa äärioikeistolla ei ole ollut juurikaan sijaa toisen maailmansodan jälkeen.

– Asia on varmasti iso Saksalle. Mikään muu puolue ei suostu taatusti tekemään yhteistyötä heidän kanssaan mutta puhujalavan he parlamentista tulevat saamaan, Majander totesi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat