Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Päättäjä ei saisi koskaan unohtaa, että tänään tehdään tulevaisuus” – Suomessa järjestettiin ensimmäinen tulevaisuusvaliokuntien maailmankokous

Eduskunta / Finnish parliament
Tulevaisuusvaliokuntien ensimmäinen maailmankokous järjestettiin Suomessa 12.-13.10. Osallistujat kokoontuivat yhteiskuvaan eduskuntatalon edustalle.

Tulevaisuusvaliokuntien ensimmäinen maailmankokous järjestettiin Suomen aloitteesta eduskunnassa tällä viikolla. Paikalla oli edustusta neljäntoista maan tulevaisuusvaliokunnista. Suomen delegaatiossa osallistujien joukossa olleen kansanedustaja Kristiina Salosen (sd.) mielestä kokous osui oikeaan aikaan.

Demokraatti

Demokraatti

– Politiikan sykli kiihtyy koko ajan, ja elämme kriisistä toiseen. Kun mietin maailman tämän hetkistä tilannetta, on tulevaisuustyölle todella tarvetta. Vaikka tällä hetkellä akuutit kriisit ovatkin suuri huolenaiheemme, on tärkeää luoda vuoropuhelua maiden välille ja pystyä katsomaan pitkälle tulevaisuuteen, SDP.n eduskuntaryhmän 1.varapuheenjohtaja ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen sanoo tiedotteessa.

– Haasteet ovat hyvin samanlaisia ympäri maailmaa, mutta ne voivat olla myös mahdollisuuksia. Teknologinen kehitys voi mahdollistaa meille ympäristöystävällisemmän ja tasa-arvoisemman maailman, jos haluamme niin, hän sanoo.

Salonen kertoo, että maiden tulevaisuusvaliokuntien työhön tutustumisen ja verkostoitumisen lisäksi maailmankokouksen tarkoituksena on tunnistaa yhteisiä aiheita, jotka koskettavat valiokuntia maasta toiseen. Kokouksesta on tarkoitus syntyä vuosittainen kansainvälisen parlamentaarisen tulevaisuuspolitiikan foorumi.

Tulevaisuuslukutaidolla on valtava merkitys sekä yksilölle että yhteisölle.

MAAILMANKOKOUKSEN aikana tulevaisuusvaliokunnan esiin nostamia aiheita olivat Salosen mukaan muun muassa luontoresurssien ja kehityksen yhteensovittaminen, algoritmien ja tekoälyn merkitys sekä kansalaisten tulevaisuuslukutaidon, toivon ja luottamuksen merkitys yhteiskunnalliselle kehitykselle.

Salonen uskoo tulevaisuuslukutaidon olevan seuraava kansalaistaito, jonka jokaisen lapsen tulisi saada jo peruskoulussa.

– Tulevaisuuslukutaidolla on valtava merkitys sekä yksilölle että yhteisölle, ja tulevaisuuslukutaitoa voi harjoitella aivan samalla tavalla kuin muitakin taitoja. Toivottomuus johtaa tulevaisuudettomuuteen. Siksi meidän tulee onnistua tulevaisuususkon luomisessa erityisesti nuorille, hän sanoo.

Salosen mielestä yksi kokouksen vaikuttavimmista hetkistä olikin, kun Eurooppa-koulun nuoret puhuivat kokousväelle siitä, mikä heille tulevaisuudessa on tärkeää.

Hän kertoo nuorten nostaneen esiin sen, miten tärkeää on ratkaista esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja sotiin liittyviä kysymyksiä nyt, jotta heidän tulevaisuutensa näyttäisi valoisammalta. Vakavasta viestistä huolimatta nuorilla oli uskoa siihen, että nykyiset päättäjät pystyvät tekemään päätöksiä, joilla lasten tulevaisuus turvataan.

– Se puheenvuoro tuli meille parlamentaarikoille suoraan tulevaisuudesta. Juuri me teemme nyt päätöksiä, joiden vaikutukset nämä lapset tuntevat elämässään 25 vuoden päästä. Päättäjä ei saisi koskaan unohtaa, että tänään tehdään tulevaisuus, ja on meidän käsissämme millainen siitä tulee, sanoo Kristiina Salonen painokkaasti.

TULEVAISUUSVALIOKUNTIEN maailmankokous järjestettiin 12.-13.lokakuuta. Salonen piti kokouksessa Suomen tulevaisuusvaliokunnan puheenvuoron yhdessä kansanedustaja Ville Kauniston (kok.) kanssa.

Eduskunnan tiedotteen mukaan kokoukseen osallistuivat Suomen lisäksi valiokunnat Chilen, Filippiinien, Islannin, Itävallan, Kanadan, Liettuan, Paraguayn, Puolan, Thaimaan, Uruguayn, Viron ja Vietnamin parlamenteista.

Kokousta isännöinyt Suomen Suomen tulevaisuusvaliokunta oli perustettaessaan vuonna 1993 maailman ensimmäinen tulevaisuuspolitiikkaa käsittelevä valiokunta. Myöhemmin niitä perustettiin muihinkin parlamentteihin. Maailmankokouksen julkilausuma kannustaa maailman parlamentteja myös uusien tulevaisuusvaliokuntien perustamiseen. Maailmankokouksen verkkosivuille on koottu lisää tietoa ja puheenvuoroja kokouksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE