Ulkomaat
26.4.2025 14:59 ・ Päivitetty: 26.4.2025 14:59
Paavi Franciscus haudattiin Roomaan – sadattuhannet tulivat jättämään jäähyväiset
Paavi Franciscuksen viimeinen matka halki Rooman taittui lauantaina tutulla valkoisella paavimobiililla. Saman ajoneuvon kyydistä hän oli tervehtinyt uskovia vain viikko sitten pääsiäisenä, päivää ennen kuolemaansa.
Rooman katujen varsille kokoontuneet ihmiset osoittivat suosiotaan, kun arkku ohitti heidät matkallaan kohti paavin viimeistä leposijaa Santa Maria Maggioren basilikaa. Siellä sijaitsevaan marmoriseen hautaan on kaiverrettu vain yksi sana: Franciscus.
Varsinainen hautajaismessu pidettiin aiemmin lauantaina täpötäydellä Pietarinkirkon aukiolla. Vatikaanin mukaan sinne sekä Rooman katujen varsille hautajaisia seuraamaan oli saapunut jopa 400 000 ihmistä.
Messun johtanut kardinaalikollegion pääkardinaali Giovanni Battista Re kertoi Franciscuksen tavasta toivoa puheidensa päätteeksi, etteivät kuulijat unohtaisi rukoilla hänen puolestaan.
- Rakas paavi Franciscus, nyt me pyydämme sinua rukoilemaan meidän puolestamme, kardinaali sanoi.
BATTISTA Ren mukaan Franciscus ajatteli kirkon olevan koti kaikille ja että sen ovien täytyy pysyä avoimina. Franciscus myös puhui ja toimi ”lukemattomin tavoin” pakolaisten puolesta.
- Hän oli paavi ihmisten joukossa, jonka sydän oli avoin kaikille, kardinaali Battista Re kuvaili.
Muistopuheen viittaukset Franciscuksen vierailuihin Välimeren yli Eurooppaan pyrkineiden leireihin Italiassa ja Kreikassa, tai Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla pidettyyn messuun, saattoi tulkita piikiksi joillekin hautajaisvieraista.
Hautajaisiin osallistui yli 50 valtiojohtajaa, muun muassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump ja hänen edeltäjänsä Joe Biden puolisoineen.
Ukrainaa edusti presidentti Volodymyr Zelenskyi, Suomea presidentti Alexander Stubb, Ranskaa presidentti Emmanuel Macron ja EU:ta komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
Stubb oli sijoitettu istumaan Trumpin ja Macronin väliin, mikä perustui valtioiden ranskankielisten nimien mukaan tehtyyn aakkosjärjestykseen. Televisiokuvien perusteella Stubb ja Trump vaihtoivat muutaman sanasen hautajaisten päättyessä.
STUBB kuvaili hautajaisia koskettavaksi tilaisuudeksi. Hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että hautajaisten suuri osallistujamäärä eri puolilta maailmaa osoitti Franciscusta ja tämän elämäntyötä kohtaan tunnettua arvostusta.
Rooman kaunis auringonpaiste saattoi olla jopa tukala joillekin mustiin pukeutuneille arvovieraille. Trumpilla tosin oli yllään useimmista muista poiketen sininen puku ja solmio.
Zelenskyillä ei totutusti ollut pukua tai solmiota, mutta asu oli silti kokomusta. Hän sai yleisöstä spontaanit suosionosoitukset saapuessaan Pietarinkirkon aukiolle.
Hautajaisia seuraa Vatikaanissa nyt yhdeksän päivää kestävä suruaika, minkä jälkeen on mahdollista aloittaa uuden paavin valitsemisprosessi. Valinnan tekevän kardinaalien konklaavin on kokoonnuttava aikaisintaan 6. ja viimeistään 11. toukokuuta.
88-vuotiaana kuollut argentiinalainen Franciscus oli ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. Monien arvioiden mukaan myös seuraava paavi voi tulla jostain muualta kuin Euroopasta, jossa katolisen kirkon jäsenmäärä ei muista maanosista poiketen enää juuri kasva.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.