Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Pääviesti on se, että jos investoi pois fossiileista, olet huomisen voittaja” – Mykkänen kommentoi ilmastokokouksen antia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Dubain ilmastokokouksessa hyväksyttiin keskiviikkona “historiallinen” päätöslauselma, johon ensimmäistä kertaa kirjattiin siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista eli luopuminen kokonaan öljystä, kaasusta ja hiilestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lähes 200 maan hyväksymä linjaus ei ole maille sitova. Päätöslauselma saatiin aikaiseksi pitkän väännön päätteeksi. Sananvalinnoista ja painotuksista oli paljon erimielisyyttä, ja töitä tehtiin paikalla olleiden mukaan yöhön asti.

Raakaöljyn tuottajamaat Saudi-Arabian johdolla olivat vastustaneet vaiheittaisen fossiilisista polttoaineista luopumisen kirjaamista päätöslauselmaan.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan COP28-ilmastokokouksen neuvottelutuloksen tärkein anti oli, että viesti fossiilisten polttoaineiden alasajosta saatiin selkeämmäksi kuin koskaan aiemmin.

Tämä vauhdittaa hänen mukaansa investointeja puhtaaseen siirtymään enemmän verrattuna tilanteeseen, jossa paperia ei olisi saatu aikaiseksi.

-  Pääviesti on se, että jos investoit pois fossiileista, olet huomisen voittaja. (Viesti) on nyt hieman uskottavampi kuin mitä se oli eilen tai koskaan tätä ennen, Mykkänen muotoili toimittajille etänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

MYKKÄNEN lupasi Suomen hallituksen tukevan suomalaisyrityksiä muutoksessa muun muassa uudistamalla ja sujuvoittamalla luvitusta.

Lisää aiheesta

Ministerin mukaan luvitus on yksi keskeisempiä pullonkauloja päästöttömän sähkön ja lämmöntuotannon investoinneissa ja esimerkiksi vedyn jalostuskysymyksissä.

Teknologiateollisuuden mukaan Suomessa erilaisia lupia odottavat parhaillaan lähes kolmen miljardin euron arvoiset investoinnit, ainakin osaksi ympäristömääräysten kiristymisen vuoksi.

Suomi vaati Dubaissa myös parinkymmenen muun maan joukossa ydinvoiman tuotantokyvyn kolminkertaistamista tulevina vuosikymmeninä.

-  Ydinvoima on osa ratkaisua, jos oikeasti haluamme fossiilisista eroon meidän aikanamme, Mykkänen sanoi.

MYKKÄSEN mukaan öljymaa Arabiemiraattien rooli puheenjohtajana oli ollut uhkapeliä, joka kuitenkin vei asioita enemmän eteenpäin kuin taaksepäin. Hänestä tahto saada aikaan sopu voitti esimerkiksi Opecin suunnasta tulleet vaikutusyritykset.

Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin kertoi helpottuneista tunnelmista paikan päältä: päätöslauselmaa pidettiin historiallisena ja parempana kuin monet olivat odottaneet. “Lukon aukaisi” Nummelinin mielestä se, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat olleet selvästi nähtävillä sää- ja ympäristöilmiöissä.

-  Paine (päästä sopuun) ja kansalaisyhteiskunnan paine on tuntunut täällä kovana, Nummelin sanoi.

Kokouksessa sovittiin aiemmin myös ilmastotuhojen korjaamista koskevasta rahastosta, johon on tähän mennessä kerätty yli 700 miljoonaa dollaria.

YMPÄRISTÖJÄRJESTÖT kiittelivät sopua, mutta kiinnittivät huomiota päätöslauselman puutteisiin. Greenpeace painotti, että köyhempiä maita täytyy tukea siirtymässä.

-  Nyt saavutettu sopu jättää köyhät maat kauas tarvitsemistaan resursseista, joilla siirtyä uusiutuvaan energiaan ja vastata muihin ilmastokriisin aiheuttamiin tarpeisiin. Rikkaiden maiden on merkittävästi lisättävä taloudellista tukeaan ja fossiiliteollisuuden saastuttajat on laitettava maksamaan, vaati Greenpeacen kansainvälisen valtuuskunnan johtaja Kaisa Kosonen tiedotteessa.

Seuraava YK:n kansainvälinen ilmastokokous (COP29) järjestetään ensi vuonna Azerbaidzhanin Bakussa, jossa on määrä päättää ilmastorahoitustavoitteesta.

Liisa Kujala, Ayla Albayrak / STT

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 15.51.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE