Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Paavo Lipponen: Hävittäjät ovat kiinteä osa kokonaispuolustusta

Lehtikuva
Kolumnit

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri.

Hävittäjähankinnan vastustajat ja viivyttäjät eivät ymmärrä tilattavien 64 koneen merkitystä osana kokonaispuolustusta.

Paavo Lipponen

Vuoden 1997 puolustusuudistuksella perustettiin valmiusyhtymät – Kajaani, Vekaranjärvi ja Säkylä sekä panssariprikaati – joihin integroitiin kaikki aselajit. Hornetit hankittiin torjuntahävittäjiksi, mutta niille tuli myös tärkeä tehtävä maataistelujen tukijana siihen soveltuvine ilmasta maahan -ohjuksineen.

Vain paras voi siis kelvata Suomelle.

Kommunistit olisivat pitäytyneet torjuntarooliin, jolloin Hornetit olisivat lähinnä tehneet tunnistuslentoja. Sodan sattuessa Suomeen olisivat siis tulleet ulkopuoliset ilmavoimat. Kun Horneteihin hankittiin ensimmäiset ilmasta maahan -ohjukset, kommunistit leimasivat ne hyökkäysaseiksi. Omat saivat sitten aikaan miinojen poistamisen, jolloin ilmavoimien merkitys maataistelujen tukena korostui entisestään.

2000-luvulla Horneteihin saatiin vuosien lobbauksen tuloksena huomattavan pitkän kantomatkan ohjattava pommi, mikä vahvistaa valmiusyhtymien tulivoimaa, jos ne joutuisivat torjumaan raskaita strategisia iskuja. Nykysodankäynnissä hävittäjien rooli on kuitenkin vielä suurempi. Taistelukentän hallinnassa tarvitaan kehittyneintä elektroniikkaa, jota on oltava hankittavissa hävittäjissä. Vain paras voi siis kelvata Suomelle.

Löysät puheet pudotussuhteista olisi parasta lopettaa ja keskittyä oleelliseen. Puolustusjohto ministeri mukaan lukien voisi paremmin selventää hävittäjien merkitystä.

Hölmöintä olisi vähentää puolittamalla tai muuten hankintaa, mikä tekisi Suomesta epäluotettavan kumppanin, nostaisi hintaa ja heikentäisi puolustuksen uskottavuutta. Liittoutumattomuus edellyttää suhteellisen vahvaa puolustusta, se on asian rautainen logiikka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE