Ulkomaat
10.11.2018 14:39 ・ Päivitetty: 10.11.2018 14:39
Paikalla muun muassa Trump, Erdogan ja Putin – Presidentti Sauli Niinistö edustaa Suomea, kun Pariisissa kokoonnutaan muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä
Pariisin Riemukaarelle kerääntyy sunnuntaina kymmeniä valtiojohtajia muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä.
Juhlallisuuksiin saapuvat muiden muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Suomea tilaisuudessa edustaa presidentti Sauli Niinistö. Yhteensä paikalle odotetaan yli 70:tä johtajaa. Seremonia alkaa paikallista aikaa kello 11 eli samaan aikaan, kun aseet hiljenivät sata vuotta sitten.
Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron aloittivat menneiden muistelun jo lauantaina vierailemalla Compiegnen metsässä, jossa sopimus aselevosta allekirjoitettiin sata vuotta sitten.
Belgian ja Ranskan maaseudulla historiallisten nähtävyyksien viitat seuraavat toistaan merkkeinä ratkaisevista taisteluista. Somme, Amiens ja Ypres kantavat edelleen historian taakkaa.
Taistelukenttien rinnalla pysäyttävin näyttämöistä löytyy juuri keskeltä metsää läheltä Compiegnen pikkukaupunkia, noin 80 kilometriä Pariisista kohti Belgiaa. Sopimus aselevosta allekirjoitettiin junavaunussa puiden keskellä paikassa, jossa kaksi raidetta kohtaa.
Macron suurennuslasin alla
Ranskassa sodan vuosipäivä on nostanut esiin, miten herkkä asia menneisyys edelleen on. Esimerkiksi sotatantereita näyttävästi viime päivinä kiertänyt Macron pahoitti mieliä antamalla tunnustusta ristiriitaiselle sotasankarille Philippe Petainille.
Petain oli tunnustettu sotasankari ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta toisen maailmansodan aikana hän oli vaikuttamassa siihen, että tuhansia juutalaisia päätyi kuolemanleireille. Myös Macron sanoi aiemmin viikolla toimittajille, että Petain teki ”tuhoisia valintoja”.
Sodan merkkipaikkojen kiertäminen on tuonut ranskalaispresidentille kaivattua näkyvyyttä. Laskevien kannatuslukujen kanssa kamppaileva presidentti ei saa enää ymmärrystä yhtä paljon kuin virkakautensa alussa, vaan hänen lausuntojaan seurataan erityisen tarkasti.
Nouseva nationalismi lyö kiilaa
Paikallisten kipupisteiden ohella päivää varjostavat kysymys nationalismin vahvistumisesta ja kansainvälisen yhteistyön murenemisesta. Ensimmäisen maailmansodan päättymisessäkin merkittävää roolia näytellyt Yhdysvallat on ottanut taka-askelia kansainvälisestä yhteistyöstä ja sanonut vetäytyvänsä kylmän sodan aikaisesta ydinsopimuksesta Venäjän kanssa.
Trump ei ennakkotiedon mukaan ole osallistumassa Pariisin rauhanfoorumiin, joka järjestetään sunnuntaina Macronin aloitteesta. Tapahtumassa päättäjien odotetaan puhuvan kansainvälisen yhteistyön puolesta.
Macron on arvostellut Trumpin Amerikka ensin -politiikkaa ja Yhdysvaltojen vetäytymistä kansainvälisistä sopimuksista kuten Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.