Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Paikallista sopimista pitää ehdottomasti lisätä” – Mykkänen riehaantui Rinteen ajatuksista ennen aikojaan

SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan 1. varapuhemies Antti Rinne tunnustautui vahvasti paikallisen sopimisen kannattajaksi. Tämä kävi selväksi Suomen Yrittäjien järjestämässä vaikuttajafoorumissa, johon sekä hallituksen että opposition johtohenkilöitä.

Marja Luumi

Demokraatti

– Paikallista sopimista pitää mielestäni ehdottomasti lisätä, koska maailma muuttuu. Mutta sopimisen pitää olla aitoa, ei toisen osapuolen sanelua, hän korosti sunnuntain keskustelussa.

Hän huomautti, että paikallinen sopiminen ohi työehtosopimuksen on paljon luultua yleisempää.

– Olen esittänyt jo monta vuotta, että kannattaisi sopia lainsäädännössä siitä, miten vilpittömästi ja aidosti tehdyt sopimukset voisi laillistaa.

Ay-juristina Rinne on aiemmin hoitanut lukuisia oikeusjuttuja ja riidat syntyvät hänen mukaansa epäluottamuksesta.

– Pienissä työpaikoissa on aika usein enemmän luottamusta kuin isoissa. Minua on haitannut se, että vilpittömässä mielessä tehty paikallinen sopimus purkautuu, koska sille ei ole ollut työpaikalla juridista pohjaa. Tarvitsemme jonkinlaisen “pelialustan”.

“Jos tällä mennään, niin tässä alkaa tapahtua.”

Lisää aiheesta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen suorastaan riehaantui Rinteen mielipiteistä.

– Nyt sitten sanotte, että itse asiassa pienyritysten villit sopimukset ovatkin ihan ok. Jos tällä mennään, niin tässä alkaa tapahtua.

Mykkäsen mukaan kokoomukselle riittäisi luottamusvaltuutettu, jolla olisi riittävän tiedonsaantioikeudet.

Rinne toppuutteli.

– Ei sopiminen voi olla mitä tahansa, se täytyy olla aitoa paikallista sopimista, joka tapahtuu järjestäytyneesti. On oltava joku sääntökehikko, jonka puitteissa sovitaan. Se on ollut koko ajan sosialidemokraattien tahtotila. Tahdomme lisätä paikallista sopimista, kunhan se tapahtuu sääntöjen puitteissa.

Rinne: Tavoitteessa ollaan aivan aikataulussa.

Tuoreen kyselyn mukaan yrittäjät antavat hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikalle arvosanan 6-. Kyselyyn vastasi noin 1 050 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Rinne piti lukua varsin ymmärrettävänä, koska Sanna Marinin (sd.) hallitus on vasta aloittanut työnsä ja jo Rinteen hallituksen aikana sovittu hallitusohjelma on varsin laaja.

– Uskon, että sen vaikuttavuus alkaa pikku hiljaa näkyä myös yrittäjille positiivisena. Tavoitteena on, että huomenna kaikilla – myös yrittäjillä – olisi paremmin kuin tänään. Sen eteen teemme työtä.

Rinne painotti myös, että tavoitteessa nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin tämän hallituskauden aikana ollaan aivan aikataulussa.

– Ensimmäinen piste on kevään kehysriihi. Elokuussa viimeistään on se 30 000 päätösperäistä lisätyöllistä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoi, että yrittäjäporukka ei epäilisi historiallisista syistä hallituskokoonpanoa.

– Toivon, että mittaatte onnistumista tuloksilla eikä mielikuvilla, sillä hallitusohjelma on erittäin hyvä yrittäjien kannalta.

Hallitusohjelman kunnianhimoa kiitti myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

– Kun rakennamme Suomea, joka on osaava, se on myös yrittäjien kannalta hyvä. Rakennamme Suomea, johon hyvä investoida, ja tänne uskaltaa muuttaa.

“Painopiste on liikaa identiteettipolitiikassa.”

Oppositio luonnollisesti esiintyi kriittisesti. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tosin kiitti hallituksen hyviä tavoitteita esimerkiksi koulutuksessa, mutta…

– Painopiste on liikaa indentiteettipolitiikassa liittyen esimerkiksi ilmastokysymykseen. Sen käytännön vaikutus on se, että paineet verojen ja maksujen kiristämiselle kasvavat. Se tekee työn vastaanottamisesta ja yrittämisestä vähemmän kannattavaa.

Kokoomuksen Mykkänen äityi kehumaan Juha Sipilän (kesk.) hallitusta.

– Jos sen hallituspohja olisi jatkunut, ei olisi nostettu keskituloisen palkansaajan verotusta ja sitä kautta myös monen yrittäjän veroja.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen totesi, että nykyhallitus on hyvin monelle yrittäjälle vielä iso kysymysmerkki.

– Mutta odotukset yrittäjillä ovat kyllä korkealla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE