Työmarkkinat
19.9.2024 11:08 ・ Päivitetty: 19.9.2024 11:08
Pakkopaidalle jyrkkä ei – Teollisuusliitto on valmis kaventamaan paikallista sopimista, jos työehdot ovat uhattuna
SAK:lainen Teollisuusliitto ei vastusta paikallista sopimista, mutta nykyinen hallituksen esitys heikentää työntekijöiden oikeuksia ja vaarantaa työehtosopimusten yleissitovuuden, eli työn minimiehdot, liitto toteaa tuoreessa kannanotossaan.
Liitto kertoo puolustavansa työntekijöiden etuja nyt ja tulevaisuudessa. Teollisuusliitto kaventaa paikallisen sopimisen elementtejä, mikäli niitä käytetään työntekijöiden työehtojen polkemiseen, esimerkiksi työntekijöiden aseman ja toimeentulon heikentämiseen.
– Tämä on välttämätön askel työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi ja tasapainoisen neuvotteluaseman säilyttämiseksi, liitto painottaa tiedotteessaan.
Teollisuusliitto muistuttaa edistäneensä jo pitkään paikallista sopimista Suomessa.
– Uskomme, että tasapainoisessa ja oikeudenmukaisessa neuvottelukulttuurissa paikallinen sopiminen voi olla merkittävä keino työelämän kehittämisessä.
NYKYINEN hallituksen esitys kuitenkin vaarantaa sen mielestä tasapainoisen sopimisen ja asettaa työntekijät haavoittuvaan asemaan erityisesti pienissä ja järjestäytymättömissä yrityksissä.
Nykyisessä mallissa paikallisesta sopimisesta työntekijät voivat tarvittaessa saada apua, neuvoja ja tukea Teollisuusliitolta. Heillä on liiton mukaan käytössään riidanratkaisumenetelmä, joka takaa oikeudenmukaisen kohtelun ja työrauhan.
”Työnantajat voivat sanella työehdot yksipuolisesti.”
Uusi hallituksen esitys jättää järjestäytymättömät työntekijät ilman näitä tärkeitä turvamekanismeja, Teollisuusliitto painottaa, mikä voi johtaa siihen, että työnantajat voivat sanella työehdot yksipuolisesti.
– Tämä vaarantaa työntekijöiden oikeudet ja työehdot. Sopimisesta tulee pakkopaita, joka sitoo työntekijöiden kädet.
ERITYISEN huolestuttavaa on, että hallituksen esitys voi johtaa työehtojen, kuten palkan ja työajan, vähimmäistasojen heikkenemiseen, Teollisuusliitto kritisoi.
– Yleissitovien työehtosopimusten heikentyminen voi jättää suuren joukon työntekijöitä täysin suojan ulkopuolelle, mikä on kestämätön tilanne oikeudenmukaisessa työelämässä. Jos työnantaja saa yksipuolisesti määritellä joustot, se voi johtaa palkkojen merkittävään alenemiseen ja työehtojen heikkenemiseen.
Tällä hetkellä yksityisen sektorin työntekijöistä 16 prosenttia työskentelee ilman työehtosopimusta. Näillä työpaikoilla työnantaja määrittelee työehtojen tason.
Teollisuusliitto arvioi, että jatkossa tämä joukko tulee kasvamaan, mikäli hallituksen esitys hyväksytään, mikä näyttää olevan yksi esityksen tavoitteista.
Käytännössä tämä tarkoittaa liiton mukaan yhä huonompaa toimeentuloa yhä useammalle työntekijälle.
– Erityisen suuri riski on aloilla, joissa toimii yksi tai muutama suurempi työnantaja, kuten hallitus itsekin toteaa esityksessään.
TEOLLISUUSLIITTO on myös huolissaan ulkomaalaisten työntekijöiden ja Suomeen lähetettyjen työntekijöiden asemasta.
– Kun ulkomaisten yritysten työntekijöillä tarjotaan paikallista sopimusta Suomen ulkopuolella ilman ammattiliiton tukea, riittävää tietoa suomalaisista käytännöistä ja työehtosopimuksista, se avaa oven hyväksikäytölle ja heikoille työehdoille. Tästä kärsisivät kaikki työntekijät.
”Työelämän tasapainon on säilyttävä.”
Teollisuusliitto kertoo jatkavansa aktiivista osallistumistaan työelämän kehittämiseen, mutta ei voi hyväksyä esityksiä, jotka vaarantavat työntekijöiden oikeudet, aseman ja toimeentulon.
– Työelämän tasapainon on säilyttävä. Kaikkien osapuolten on voitava neuvotella reiluista ja oikeudenmukaisista ehdoista. Teollisuusliitto kannattaa sopimista ja sellaista pohjoismaista työmarkkinamallia, joka perustuu järjestäytyneisiin työmarkkinoihin, kattaviin työehtosopimuksiin ja vahvaan työttömyysturvaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.