Ulkomaat
14.6.2023 06:44 ・ Päivitetty: 14.6.2023 06:44
Pakolaisten määrä kasvoi viime vuonna enemmän kuin ikinä
Pakolaisten määrä kasvoi viime vuonna enemmän kuin koskaan, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vuotuisessa raportissaan.
Luku kasvoi 27,1 miljoonasta 35,3 miljoonaan, mikä on historian suurin tilastoitu kasvu. Maan sisäisiä pakolaisia oli vuoden lopussa vielä enemmän, 62,5 miljoonaa.
Yhteensä sodan, vainon, väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi pakenemaan joutuneiden ihmisten määrä oli vuoden 2022 lopussa 108,4 miljoonaa, suurin lukema koskaan. Myös tämän luvun vuotuinen kasvu 19,1 miljoonalla oli suurempi kuin koskaan.
Kasvu ei näytä hidastumisen merkkejä, kun Sudanissa puhjennut konflikti lisäsi muuttoliikettä entisestään. Toukokuussa arvio pakotettuun siirtolaisuuteen joutuneiden ihmisten määrästä oli jo 110 miljoonaa.
- Nämä lukemat osoittavat, että konfliktit syntyvät nopeasti, kun taas ratkaisujen löytäminen on liian hidasta. Seurauksina ovat tuho, pakon edessä lähteminen ja kärsimys miljoonille ihmisille, jotka on revitty kodeistaan, YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi sanoi tiedotteessa.
VENÄJÄN täysimittainen hyökkäys Ukrainaan oli viime vuoden suurin yksittäinen tekijä kasvaneen pakkomuuton taustalla. Ukrainalaisia pakolaisia oli vuoden 2021 lopussa 27 300, mutta viime vuoden lopussa heitä oli 5,7 miljoonaa. UNHCR:n mukaan tämä on nopein pakolaisten määrän kasvu sitten toisen maailmansodan.
Lisäksi arviot afganistanilaisten pakolaisten lukumäärästä viime vuoden lopussa olivat selvästi korkeammat, kun Iranista saatiin tarkempia arvioita siellä oleskelevista ja jo aiempina vuosina saapuneista afganistanilaisista. Afganistanista paenneita on uuden arvion mukaan 5,7 miljoonaa.
Eniten pakolaisiksi joutuneita oli viime vuoden lopussa Syyriasta. Heitä oli yli 6,5 miljoonaa.
Syyrialaiset, ukrainalaiset ja afganistanilaiset kattavat yli puolet kaikista maailman pakolaisista tai kansainvälistä suojelua tarvitsevista ihmisistä.
ENITEN pakolaisia oli viime vuoden lopussa Turkissa, UNHCR:n arvion mukaan 3,6 miljoonaa. Toiseksi eniten pakolaisia oli Iranissa, 3,4 miljoonaa, ja kolmanneksi eniten Kolumbiassa, 2,5 miljoonaa.
Luvut vahvistavat jälleen, että matala- ja keskituloiset maat, eivät varakkaat valtiot, vastaanottavat eniten pakkosiirtolaisiksi joutuneita ihmisiä.
Vaikka maailman 46 vähiten kehittyneen maan osuus koko maailman bruttokansantuotteesta on alle 1,3 prosenttia, ottivat ne vastaan yli 20 prosenttia kaikista pakolaisista, UNHCR kertoo. Samalla vastaanottajamaiden tukeminen ei vastaa tarpeita.
- Ihmiset ympäri maailman osoittavat edelleen valtavaa vieraanvaraisuutta pakolaisia kohtaan laajentamalla suojelua ja auttamalla apua tarvitsevia, mutta vaaditaan paljon enemmän kansainvälistä tukea ja tasavertaisempaa vastuunjakoa, etenkin niiden maiden kohdalla, jotka vastaanottavat eniten maailman pakkosiirtolaisia, YK:n Grandi sanoi tiedotteessa.
Samalla pitäisi tehdä paljon enemmän konfliktien lopettamiseksi, Grandi sanoi.
UNHCR:n raportin mukaan pakenemaan joutuneita ei ole tuomittu maanpakoon loppuelämäkseen. Ihmiset myös palaavat kotiin vapaaehtoisesti ja turvallisesti. Viime vuonna noin 340 000 pakolaista palasi 38 eri maahan. Lukema oli tosin edellistä vuotta matalampi.
Lisäksi 5,7 miljoonaa maansisäistä pakolaista palasi viime vuonna, erityisesti Etiopiassa, Myanmarissa, Syyriassa, Mosambikissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
STT / Pekka Torvinen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.