Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Palaute puri – Suomen kansalaisen perheenyhdistämistä ei vaikeuteta tulorajoin

Perheenyhdistämisen edellytyksiä kiristetään nopealla aikataululla, mutta hallitus päätti jättää esityksessään suomalaiset toimeentulovaatimusten ulkopuolelle.

– Tämä on kevennetty ja karsittu versio, jolla päästään nopeammin liikkeelle, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa.

Alkuperäisen esitysluonnoksen mukaan Suomen kansalaiselta olisi esimerkiksi edellytetty 2 600 euron kuukausittaisia nettotuloja, jotta hän olisi voinut saada maahan puolisonsa ja kaksi lasta EU- tai Eta-alueen ulkopuolelta.

Orpo kertoo, että suomalaiset jätettiin pois esitysluonnoksen saaman palautteen vuoksi.

Perheenyhdistämisen tiukentaminen herätti kohun helmikuussa, ja sitä arvosteltiin myös hallituksen sisältä. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että suomalaisiin ulotetut tulorajat olisivat toimineet lain tarkoitusta vastaan.

Suomalaisten ja pohjoismaisten osalta toimeentuloedellytys arvioidaan kuitenkin vielä uudelleen.

– Haluamme arvioida vielä tässä prosessissa, olisiko sitä syytä lisätä toimeentuloedellytyksen piiriin oikeudenmukaisuuden nimissä, Orpo sanoo.

Lisää aiheesta

Lisää muutoksia luvassa

Riittävää toimeentuloa edellytetään jatkossa turvapaikan saaneilta ja kiintiöpakolaisilta, elleivät he hae perheenyhdistämistä kolmen kuukauden sisällä oleskeluluvan saamisesta. Toissijaista suojelua saaneita toimeentuloedellytys koskisi aina.

Hallitus perustelee tiukennuksia EU-direktiivillä. Sisäministeriö on käynnistämässä hanketta, jolla selvitetään muiden direktiivin edellytysten käyttöönottoa.

– Muut direktiivin mahdollistamat kriteerit ovat paljon vaikeampia ja vaativat pidempiaikaisen työn sekä hyvän harkinnan ennen kuin niitä voidaan tuoda lainsäädäntöön, sisäministeri Orpo sanoo.

Orpo kertoo, että toimeentuloedellytyksien käyttöönotto haluttiin saada voimaan ripeästi, sillä kevään ja kesän aikana Suomessa käsitellään tuhansia turvapaikkahakemuksia.

Perheenyhdistämistä koskeva ulkomaalaislain muuttaminen on tarkoitus käsitellä eduskunnan kevätkaudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE